Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Izraelský analytik Kedmi: Množstvo a kvalita lodí ktoré Rusko stavia dokazuje že je zrelé na konfrontáciu s USA v oceánoch

Izraelský politológ Jakov Kedmi poznamenal, že Rusko je pri budovaní svojej vojenskej sily veľmi rozumné. Teraz je Ruská federácia pripravená vytvoriť vlastnú flotilu lietadlových lodí a odraziť Spojené štáty v oceáne.


 

Kedmi vo vysielaní „Soloviev Live“ vysoko ocenil úspechy Ruskej federácie v oblasti rozvoja námorníctva. Ako poznamenal izraelský politológ, Spojené štáty stanovujú plány na výstavbu lietadlových lodí na 30-40 rokov dopredu, no Rusko nezaostáva: vytvára vlastné skupiny lietadlových lodí, ktoré sa stanú základom pre vplyv krajiny vo svetovom oceáne. Podľa Kedmiho je Rusko zrelé na konfrontáciu so Spojenými štátmi v oceáne

 

„To znamená, že boj na mori bude pokračovať. Skutočnosť, že Ruská federácia vstupuje do oceánskych oblastí, hovorí o dvoch veciach: ruská armáda a námorníctvo sú zrelé na to, aby sa tam postavili Američanom; podľa vedenia je dostatok technických, technologických a finančných možností na to, aby sme sa mohli začať rozvíjať týmto smerom, “uviedol odborník.

 

Politológ dodal, že finančné možnosti pre rozvoj ozbrojených síl RF poskytuje ekonomická stabilita a vyrovnanosť rozpočtu. Ruskú ekonomiku nemožno vnímať podľa amerických štandardov. Nepotrebujete tlačiť milióny dolárov ako Američania. Napriek všetkým výkrikom a kritike dokáže Rusko zostaviť vyrovnaný rozpočet s prebytkom a rozvíjať vojenskú zložku požadovaným tempom, pričom má náskok pred všetkými ostatnými krajinami sveta. Povedal Jakov Kedmi.

 

Podľa analytika bude Ruská federácia v budúcnosti aj naďalej udržiavať požadovanú úroveň sily a nebude konať podľa zásady: je sila, nie je potrebná myseľ.

„Množstvo a kvalita lodí, ktoré Rusko stavia, spĺňa špecifickú úlohu a nevytvára viac, než je potrebné. Moc sa buduje postupne, napriek všetkým problémom,“ poznamenal politológ.

 

Rusko zvyšuje počet lodí vo svetovom oceáne

Minulý mesiac vrchný veliteľ ruského námorníctva admirál Nikolaj Jevmenov zablahoželal svojim podriadeným ku Dňu veliteľov lodí a uviedol, že vo vodách oceánov a morí sa teraz nachádza okolo 100 ruských lodí. Napríklad ku 9. máju tohto roku sa uvádzalo, že vo svetovom oceáne plní rôzne úlohy 60 ruských lodí.

“Zodpovedajúci gratulačný telegram vrchného veliteľa námorníctva, admirála Nikolaja Jevmenova bol odoslaný na adresu velenia Severnej, ​​Tichooceánskej, Čiernomorskej a Baltickej flotily a Kaspickej flotily a tiež na adresu veliteľov asi 100 lodí, ktoré v súčasnej dobe plnia úlohy v moriach a oceánoch,” uvádza sa v správe Ministerstva obrany RF.

 

V telegrame Jevmenov poznamenal, že povinnosti veliteľa sú široké a rôzne, požiadavky voči nemu sa odrážajú v autorite veliteľa .
“Osobný profesionalizmus, tvrdosť, kľud, výdrž a úcta k podriadeným a starosť o nich je jasnou podmienkou posilnenia autority veliteľa. Hlavnou pre veliteľa je láska k svojej veliteľskej činnosti, odovzdanie sa svojej lodi, “uvádzajú slová Jevmenova. V Rusku sa Deň veliteľa lode, ponorky a lietadlá oslavuje 8. októbra.

 

Americký plán na uzavretie Atlantiku pre ruské námorníctvo

Vystopovať, zistiť presnú polohu a zlikvidovať. Americké vojenské loďstvo zostavuje nový pohotovostný oddiel pre čelenie ruským ponorkám v Atlantiku. Oddiel Greyhound sa má skladať z torpédoborcov triedy Arleigh Burke. Americkí admiráli už neraz sa znepokojením hovorili o tom, že ruské ponorky čoraz častejšie vstupujú do vôd, ktoré Washington vždy považoval za vlastné.

 

Torpédoborec Donald Cook

 

Ako prvé budú do oddielu zaradené torpédoborce Donald Cook a Thomas Hudner . Veliteľ amerického námorníctva v Atlantiku kontraadmirál Brendan McLane oznámil, že sa posádky týchto lodí špecializujú na lov ponoriek. Neskôr sa k oddielu majú pripojiť torpédoborce The Sullivans, Cole a Gravely. V skupine budú súčasne pôsobiť štyri lode, piata pôjde na opravu a technickú obsluhu. V závislosti od úlohy môže byť oddiel posilnený viacúčelovými ponorkami alebo hliadkovými lietadlami. Oddiel dosiahne pohotovosť k júlu 2022.

“Lode budú čoskoro môcť splniť celé spektrum úloh, vrátane sledovania ruských ponoriek v Atlantiku a ochrany USA na mori,” povedal McLane.

“Tieto štyri lode budú mať základňu v Mayport a Norfolku a budú stále pripravené na plavbu. Posádky čaká dlhý spoločný tréning, aby torpédoborce pôsobili ako jednotný celok. Strategická hrozba každým dňom rastie. Naši kľúčoví súperi nešetria peniaze a čas na vývoj nových zbraní a technológií nebezpečných pre USA. V tejto situácii je potrebné konať s predstihom, “dodal.

 

Pohotovostný oddiel bude súčasťou Druhej flotily obrodenej v roku 2018. V rokoch studenej vojny čelila sovietskym ponorkám v Atlantiku a bola rozpustená po rozpade ZSSR. Donedávna boli sily a prostriedky vyčleňované tejto flotile podľa potreby. Greyhound bude prvý podobný oddiel.

 

Arleigh Burke

 

Politológ Jevgenij Satanovskij na svojom telegramovom kanáli zosmiešnil americkú myšlienku zatvorenia prístupu ruského námorníctva k Atlantickému oceánu.

“Myšlienka, že Spojené štáty by mali vytvoriť nové námorné jednotky, ktoré” zatvoria Atlantik Rusku “, znie celkom dobre. Vidíte teda, ako americké letky hliadkujú v Atlantickom oceáne a na bokoch sú oznámenia: „Zatvorené. Išla na základňu “,„ Prestávka na obed “alebo všeobecne:„ Deň voľna ““, uškŕňa sa ruský politický expert. Satanovský si kladie otázku, ako dlho bude americké námorníctvo schopné prežiť v takom režime? Poznamenal, že americkí autori vo svojom koncepte „zatvárania Atlantiku“ zabudli vziať do úvahy pravdepodobnosť zničenia svojich lodí priamo na základniach.

 

“Ale márne.” Človek musí poznať aj hranice vlastnej drzosti. Veľmi to pomáha prežiť. Navyše nikto v Moskve nepopiera a nikdy nepopieral dôstojnosť americkej flotily. Berú to do úvahy, “poznamenáva autor vo svojom telegramovom kanáli. Jevgenij Satanovskij je presvedčený, že ak dôjde k vojenskému riešeniu, americké lode budú vážne zasiahnuté.

“A mimochodom, môžete zistiť, kedy naposledy Amerika bojovala s vyrovnaným nepriateľom, pokiaľ ide o rovnosť zbraní?”

 

Počas 2. svetovej vojny, keď im Japonsko zariadilo Pearl Harbor, keby ZSSR nevymazal Kwantungskú armádu v Mandžusku, tak by si s Japoncami na Okinawe neporadili, “dodáva ruský expert.

 

Satanovskij píše, že by sa možno USA nemali snažiť uzavrieť Atlantik pre ruskú flotilu, pretože Washington má stále problémy na mori aj s Čínou. Expert je prekvapený, ako môžu Spojené štáty po hlasnej porážke v Afganistane vôbec premýšľať o nových vojenských dobrodružstvách.

 

“Aj po 20 rokoch vojen na Blízkom a Strednom východe, ktoré USA len tak nešťastne prehrali pred očami ohromeného ľudstva, chcú opäť dobrodružstvo,” píše autor. Jevgenij Satanovskij na záver svojim čitateľom pripomenul, že ešte predtým, ako sa USA vôbec objavili na mape, ruské lode už brázdili vody Atlantického oceánu.

Milan Novický

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov