Táto fotografia vznikla na jednom z vojenských letísk ČĽOA počas otvorenia výcvikového cyklu v druhej polovici roku 2021, nie je však veľmi výpovedná – čísla na vlajkách indikujúce príslušnosť k jednotke sú rozmazané, rovnako tak trupové číslo na stroji v popredí, zdroj: topcor.ru/twitter.com/TheBaseLeg
Aktuality, Letectvo,

Čínska stíhačka J-6, kópia sovietskej stíhačky MiG-19, dostala druhý život – ako bezpilotný prostriedok, pravdepodobne kvôli nasadeniu proti PVO Taiwanu

Peking nielenže neposlal svoje vyradené nadzvukové dvojmotorové stíhačky Šenjang J-6 (v kóde NATO Farmer-D) do zabudnutia, ale zmenil ich na diaľkovo ovládané nadzvukové bezpilotné prostriedky, po novom nesúce označenie B-6, ktoré by mohli pomôcť prekonať a vyradiť protivzdušnú obranu Taiwanu. Experti začali hovoriť o “druhom živote stíhacích lietadiel MiG-19” po tom, ako sa na sociálnych sieťach objavili prvé fotografie “nových” bezpilotných prostriedkov vo výzbroji ČĽOA.


 

Medzitým bola uverejnená správa, podľa ktorej Letectvo ČĽOA začalo s prestavbou zastaraných vyradených stíhačiek Šenjang J-6 na bezpilotné letecké prostriedky (UAV) vo veľkom meradle (hovorí sa najmenej o cca 200 kusoch lietadiel). S informáciou tohto znenia prišiel medzi inými aj americký portál Defense News, s odvolaním sa na portál Planet Labs, ktorý zverejnil satelitné snímky dokumentujúce uvedené správy.

 

Na tomto mieste je dobré uviesť, že Čína bola najväčším prevádzkovateľom stíhacích lietadiel J-6 (licenčná kópia sovietskych stíhacích lietadiel 2. generácie MiG-19S) – stíhačky J-6 rôznych modifikácií, vrátane dvojmiestnej s označením JJ-6 (Sovieti stíhačky MiG-19 v dvojmiestnej verzii nikdy nevyrábali) boli oporou vo výzbroji armádneho ako aj námorného letectva ČĽOA. Do roku 1986 bolo vyrobených najmenej 4000 kusov, aby napokon v roku 2010 bol vyradený posledný stroj tohto typu z prevádzky.

 

 

Číňanom sa podarilo toto nenáročné bojové lietadlo zdokonaliť a dokonca zvýšiť jeho spoľahlivosť a následne, s istým úspechom, tiež, pod exportným označením F-6, resp. FT-6 (dvojmiestna cvično-bojová verzia) vyvážať, takže sa ocitlo vo výzbroji viacerých zahraničných užívateľov, napríklad Pakistanu, Albánska, Bangladéša, Egypta, Tanzánie, či Somálska. Verzia pre Pakistan, s označením F-6/-6C (modifikovaná) bola zaujímavá napríklad aj tým, že disponovala vystreľovacím sedadlom typu Martin-Baker Mk.10L britskej výroby s charakteristikou 0-0, avionikou západnej proveniencie a tretím párom podkrídelných závesníkov pre vypúšťanie dvoch riadených striel krátkeho dosahu s pasívnym infračerveným navádzaním AIM-9B/L Sidewinder americkej výroby.

 

V roku 2021 sa objavila informácia, že v Číne bolo, na základe stíhačky J-6, vyvinuté bezpilotné bojové lietadlo (UCAV), táto informácia však v danom čase nebola potvrdená, kým sa v októbri neobjavili fotografie na čínskej sociálnej sieti Weibo, zverejnené akoby niekým z ČĽOA. Tieto fotografie boli zakrátko vymazané, užívatelia sociálnych sietí ich však stihli rozšíriť…

 

Satelitná snímka základne Lian-čcheng (Liancheng) v provincii Fu-ťien (Fujian) z 15. septembra 2021 zachytáva bezpilotné lietadlá Šenjang J-6 (B-6). Tie sú aj na základni Jang-tchang Li (Yangtang Li), ležiacej v tesnom susedstve pobrežnej provincie Kuang-tung (Guangdong), asi 400 km od ostrova Taiwan, čo je skutočne na dosah pre lietadlá J-6, najmä ak by išlo o jednosmerný let…, zdroj: topcor.ru/Defense News/PlanetLabs

 

Na záver ešte stojí za pripomenutie, že Číňania už majú isté skúsenosti s prestavbou starších vyradených lietadiel na bezpilotné letecké prostriedky (UAV), konkrétne s lietadlom Y-5B (čo je čínska kópia sovietskeho dvojplošníka An-2), z ktorého úspešne vytvorili bezpilotné lietadlo Fej-chung (Feihong) FH-98.

Fero Kysucký

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov