Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

„Chameleon“ – nový náter ruskej bojovej techniky

Ruská bojová technika dostáva nový náter, schopný prispôsobiť si vlastnú farbu a štruktúru zobrazenia farbe a štruktúre obrazu okolia. Testy nového náteru už prebiehajú, tvrdí zdroj vojensko-priemyselného komplexu.


 

„Testovacia vzorka maskovacieho náteru na základe elektrochromatických materiálov už bola vytvorená. Teraz sa testujú nátery na maketách techniky, hovorí zdroj a dodáva, že nové maskovacie nátery bude mať rôzna obrnená technika, napríklad tanky, BVP, obrnené transportéry a ďalšie.

 

Video o technike s elektrochromatickým povrchom „Chameleon“: 

 

Maskovací komplex pozostáva zo samostatných neveľkých plastických tanierikov s elektrochromatickým povrchom, ktoré mu umožňujú tvoriť rôzne zobrazenia. Tie nielen kopírujú okolitý priestor, ale aj jeho štruktúru.

 

Informáciu o okolitej situácii systém zhromažďuje pomocou videokamier. Zobrazenie z hľadiska farby a štruktúry okolia je vyhodnocované počítačom a na základe jeho výstupu sa mu kamuflážou prispôsobuje aj obraz a štruktúra povrchu bojovej techniky.

 

„Reakčná rýchlosť maskovania trvá desatiny až stotiny sekundy. Napríklad, ak tank stál na poli a jeho výzor mal takéto sfarbenie, pri pohybe do iného priestoru sa mu sfarbenie i štruktúra obrazu bude plynulo meniť na každom novom úseku,“ povedal zdroj a dodal, že nové maskovanie zamedzí aj efektívnej činnosti kamerovo-optickým prístrojom. Napríklad optickým lokačným prístrojom lietadiel a bezpilotníkov, ako aj zameriavacím navigačným prístrojom pozemnej techniky. „Čiže kvôli tomu, že technika sa bude zlievať s vyobrazením okolia, prekazené bude jej automatické zobrazovanie a sledovanie,“ podtrhol odborník a v uviedol ďalšiu osobitosť. Že pri sledovaní protivníka z väčších vzdialeností budú mať identifikačné problémy aj profesionálne pripravení odborníci.

 

Elektrochromatický materiál bol po prvýkrát predvedený predstaviteľmi „Roselektroniky“ na výstave „Armija-2018“ v rámci projektu tvorby výstroja vojaka budúcej generácie. Vtedy bola predstavená kukla s plastikovým povrchom. Neskôr sa objavili slová, že toto maskovanie bude mať komplex výstroja „Sotnik“ (Stotník).
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov