Ruský hypersonický „klzák“ Avantgard je najrýchlejšou raketou sveta
Aktuality, Letectvo,

Beznádejné zaostávanie USA za Ruskom v hypersonických technológiách

Britský list The Telegraph píše, že USA v nich beznádejne zaostávajú nielen za Ruskom, ale aj za Čínou.


 

„USA riskujú, že v hypersonických pretekoch sa stanú piatym kolesom na voze,“ hovorí sa britskom v článku. Jeho autor Nick Allen vysvetľuje, že po objavení sa novej zbrane nemá prevaha amerických lietadlových lodí žiadny rozhodujúci význam, pretože tie sa čoskoro stanú len návnadou pre hypersonické rakety s atómovými hlavicami letiacimi z kozmu.

 

Navyše tohto leta sa ukázalo, že vojenské vzdušné sily USA opäť preflákli letové skúšky prototypu hypersonickej rakety AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW).

 

Čína začala so skúškami svojho hypersonického „klzáku“ Dong Feng-17 (v USA je známy ako WU-14) už pred siedmymi rokmi. Moskva úspešne otestovala hypersonickú raketu Cirkon a zaradila do výzbroje „ešte dokonalejšiu raketu Avantgard“. The Telegraph tvrdí, že práve to vynieslo Rusko na prvé miesto v hypersonických pretekoch.

 

„Je spravodlivé povedať, že v Pentagone teraz vládne akási paranoja vyplývajúca zo súčasnej ťažkej situácie Ameriky s hyperzvukom. Americké oficiálne osobnosti nedávno dokonca vyslovili predpoklad, že to, čo bolo na nebi nad USA považované za UFO, v skutočnosti mohlo byť čínskou alebo ruskou hypersonickou raketou,” poznamenáva autor článku.

 

Čínsky „klzák“ DF-17

 

Americkí experti tvrdia, že USA už beznádejne zaostali za Ruskom a Čínou v hypersonických technológiách a že to môže spôsobiť porážku Ameriky v prípade vypuknutia Tretej svetovej vojny. USA sa už pustili dobiehať svojich potenciálnych protivníkov, no nedarí sa im to. Prvé testy americkej rakety ARRW krachli.

 

Predstavitelia Pentagonu hovoria, že každý potenciálny konflikt sa môže začať z pokusu preventívneho „kybernetického Pearl-Harboru“, v ktorom sa protivník, Rusko alebo Čína, pokúsi znefunkčniť americké a NATO-vské spojovacie systémy, aby bol Západ prinútený bojovať „naslepo“.

 

Hyperzvuk je pohyb vyšší ako 5 Machov, čiže je päť a viackrát rýchlejší ako zvuk. Čínsky aparát letí rýchlosťou 10 M a ruský Avantgard rýchlosťou 27 M.

 

Súčasný podpredseda amerického Zboru náčelníkov štábov generál John E. Hyten sa už v roku 2018 nechal v Kongrese USA počuť, že USA sa nedokážu ochrániť pred hypersonickými raketami. Povedal, že „nemáme nijakú obranu, ktorá by mohla odvrátiť nasadenie takejto výzbroje na nás“.

 

Prednedávnom bola v USA uskutočnená simulácia vojenského konfliktu medzi Čínou a USA, pričom US Air Force zvíťazili len tak-tak. A aj to iba vďaka nasadeniu hypersonickej technológie dronov, ktorú zatiaľ taktiež nemajú.
Vlastné hypersonické zbrane sa majú v USA objaviť v tomto desaťročí, hypersonické drony po 2030-tom, v ktorom nenávratne „zostarne“ aj vychvaľovaná prevaha USA v lietadlových lodiach.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov