Foto: rakety Iskander
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko presúva rakety Iskander na ukrajinské hranice. Na Donbase začali ťažké boje. Pentagon vyzýva spojencov dodať viac zbraní Ukrajine

Z Dokučajevska na Donbase hlásia, že na frontovej línii už dlho prebieha bitka. Objavili sa aj prvé videá z ostreľovania :


Ruské výkonné balistické raketové systémy 9K720 Iskander 20. gardovej kombinovanej armády Západného vojenského okruhu smerujú z Brjanska k hraniciam s Ukrajinou:

 

Počas bojov medzi milíciami Doneckej ľudovej republiky s ukrajinskou armádou sa obrancom Donbasu podarilo zmocniť amerických zbraní, ktoré používala ukrajinská armáda. Podľa predbežných informácií ide o systém navádzania paľby delostrelectva. Správu oznámil vojenský korešpondent Ivan Konovalov, pričom zdôraznil, že cudzie zbrane ukrajinskej armáde skutočnú prevahu neposkytnú a túto skutočnosť by si mal Kyjev, ktorý začal novú eskaláciu na Donbase, zapamätať.

 

 

„Čo chcú (Ukrajina)? Nech si majú tých 12 Bayraktarov! Nuž… o všetko v pravý čas prídu, o všetky riadiace stanice. Batérie, ktoré im dali Američania im zobrali! Tak to bude – buď ich (Bayraktary) zostrelia alebo posadia! A oni (Ukrajina) by si nemali robiť žiadne ilúzie,“ povedal Konovalov. Už dávnejšie sa objavili informácie, že v oblastiach frontovej línie boli zaregistrované americké zbrane, no správy o ich zhabaní boli zverejnené prvýkrát. Predstavitelia Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky sa k takýmto informáciám zatiaľ nevyjadrili.

 

 

Ukrajinci sťahujú na Donbas tanky, samohybné delá a raketomety
Ozbrojené sily Ukrajiny rýchlo presúvajú obrnené vozidlá a delostrelectvo na Donbas a pripravujú sa ho dobyť do konca roka.

 

 

Na pozadí začínajúcich ostrých stretov medzi silami DĽR a LĽR na jednej strane a Ozbrojenými silami Ukrajiny videozáznamy ukazujú, ako najmenej dve vlakové súpravy prevážajú asi päťdesiat tankov, niekoľko desiatok jednotiek kanónového a raketového delostrelectva, ako aj ľahké obrnené vozidlá. Vzhľadom na skutočnosť, že útok na DĽR sa už začal, Ukrajina sa pripravuje na spustenie masívnej pozemnej operácie.

 

Objavili sa informácie, že jeden vlak s tankami a delostreleckými prostriedkami bol registrovaný v oblasti Slavjanska a druhý v blízkosti Svjatova. Obe súpravy sa pohybovali smerom k Donbasu. Vzhľadom na skutočnosť, že v súčasnosti sú v južnej časti DĽR pozorované aktívne boje, je pravdepodobné, že ukrajinské ozbrojené sily podniknú rozsiahly útok v tejto oblasti, ktorá je o niečo menej chránená. Medzitým boli potvrdené informácie, že silám ozbrojených síl Ukrajiny sa podarilo obsadiť osadu Staromarjevka, a tým poskytnúť oporu hlavným silám. Zároveň existujú informácie, že pod údermi ukrajinských formácií boli sily DĽR ešte viac zatlačené späť.

 

 

Viac zbraní pre Ukrajinu

Zástupkyňa námestníka ministra obrany pre Rusko, Ukrajinu a Euráziu, Laura Cooperová, vyzvala všetkých spojencov Washingtonu, aby zrušili obmedzenie dodávok smrtiacich zbraní obranného charakteru Ukrajine.

 

„Najmä by som chcela, aby všetci spojenci zrušili obmedzenie dodávok pomoci v podobe smrtiacich zbraní obranného charakteru. V tejto chvíli Spojené štáty dodali raketové systémy Javelin, Gruzínsko a Ukrajina ich už získali,“ povedala Cooperová počas akcie, ktorá sa organizovala v Centre strategických a medzinárodných štúdií. Zároveň dotyčná vyjadrila názor, že Ukrajina by mala mať možnosť „získať prostriedky, ktoré potrebuje na ochranu“.
„Preto by som bola rada, keby boli tieto obmedzenia zrušené,“ uzavrela vec zástupkyňa námestníka ministra obrany pre Rusko, Ukrajinu a Euráziu.

 

V polovici októbra poradca šéfa prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovič vyhlásil, že Ukrajina dostala nové zásielky smrtiacich zbraní zo Spojených štátov. Podľa jeho slov americké lietadlo priviezlo “veľké množstvo vysoko presných útočných zbraní”. Už predtým minister obrany Spojených štátov amerických Lloyd Austin informoval, že americký prezident Joe Biden schválil nový balíček vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 60 miliónov dolárov, ktorý zahŕňa dodávky systémov Javelinu. Už v roku 2017 Biely dom schválil dodávku zbraní Kyjevu, vrátane prenosných protitankových raketových systémov Javelin. Predchádzajúca administratíva Baracka Obamu to aj napriek opakovaným žiadostiam ukrajinskej strany odmietla.

 

Spomeňme , že Moskva opakovane varovala pred plánmi na dodávky zbraní do Kyjeva , pretože tento krok povedie iba k eskalácii konfliktu na Donbase. Ako opakovane uviedol tlačový hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, dodávky zbraní Ukrajine zvonku neprispejú k urovnaniu krízy na Donbase ak realizácii minských dohôd. Proti dodávkam zbraní na Ukrajinu sa vyslovila väčšina európskych politikov. Napríklad bývalý predseda OBSE, nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier , podotkol, že sú takéto kroky veľmi riskantné a sú kontraproduktívne pre cestu z krízy.

 

Veľká Británia chce na Ukrajine vytvoriť výcvikové strediská pre diverzantov
Vojenský expert Vladimir Jevsejev upozornil, že Británia plánuje na Ukrajine vytvoriť strediská pre výcvik diverzantov, ktorí budú vysielaní páchať provokácie. Takéto akcie podľa vojenského experta možno súvisia s prípravou spoločného útoku na Krym. Podľa analytika je to pre Rusko vážna výzva, preto by malo dať svojim protivníkom adekvátnu odpoveď.

 

Nedávno sa zistilo, že Londýn poskytol Kyjevu vojenskú pomoc. Zmluvné strany sa tiež dohodli, že pomôžu Británii pri výstavbe dvoch ukrajinských námorných základní v Azovskom a Čiernom mori, ako aj dvoch stredísk pre výcvik ukrajinských vojakov.

„S najväčšou pravdepodobnosťou budú vybavené britskými raketami, takže Ukrajina je úplne závislá od Londýna. To však po prvý raz povedie aj k tomu, že ukrajinské námorníctvo bude mať raketové zbrane.“

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov