Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

USA umiestnili v Moldavsku 400 „mariňákov“, pripravených ísť do vojny na Donbase

Do Moldavska bolo vyslaných 400 príslušníkov námornej pechoty USA, čakajúcich v plnej bojovej pohotovosti k presunu na Donbas v prípade začatia ofenzívy ukrajinských ozbrojených síl.


 

Podľa novinára Alexeja Nepošlova v súčasnosti americké jednotky len čakajú, kedy budú pripravené na rýchle nasadenie na Donbas, pričom je dosť pravdepodobné, že pre amerických vojakov sú pripravené útočné zbrane, nehovoriac o tom, že v prípade potreby budú Spojené štáty pripravené poskytnúť podporu svojim jednotkám a Ozbrojeným silám Ukrajiny aj zo vzduchu.

 

Keďže republiky Donbasu nedisponujú súčasnými systémami protivzdušnej obrany, útoky môžu uskutočniť aj strategické bombardéry. Okrem toho bude musieť americká námorná pechota zabezpečiť ochranu vojenských objektov NATO, ktoré sú už rozmiestnené na území Ukrajiny.

 

„Od konca septembra tohto roku bolo v Moldavsku umiestnených približne 400 príslušníkov námorných síl USA. Americkí „mariňáci“, oblečení v civile a ubytovaní v hoteli „Centrum“ v Kišiňove, vzbudzujú medzi miestnym obyvateľstvom prinajmenšom podozrenie. Pentagon sa pripravuje na vyslanie námornej pechoty do Odesy na ochranu vojenských zariadení NATO, ktoré sa tu budujú. Skutočne, v prípade zhoršenia situácie na juhovýchode Ukrajiny, v dôsledku začiatku ofenzívy ukrajinských ozbrojených síl na Donbas, bude Rusko tak či onak vtiahnuté do ozbrojeného konfliktu.“ uviedol Alexej Nepošlov, analytik spravodajského portálu ANNA-News.

 

Experti nevylučujú, že práve s prípravou Spojených štátov k vojne na Donbase súvisí presun vojenskej techniky a zbraní na Ukrajinu, hoci Kyjev sa k tejto záležitosti nevyjadruje.

 

“USA potrebujú vojnu v Európe”

Vojenský expert Igor Korotčenko komentoval agresívne vyhlásenia na adresu Ruska na summite NATO v Bruseli. Nemecká ministerka obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová na stretnutí ministrov NATO uviedla: „Je potrebné dať Moskve jasne najavo, že sme nakoniec pripravení použiť zbrane.“

 

“Rusko sa nechystá ako prvé zaútočiť na NATO – v ruskom generálnom štábe takéto plány nie sú. Chceme predávať plyn do Európy. Čo chcú dosiahnuť v NATO?” – poznamenal Korotčenko vo svojom telegramovom kanáli.

 

“USA potrebujú vojnu v Európe, aby vynulovali svoj obrovský štátny dlh a zarobili na vojenských dodávkach. Ale ako povedal Putin, zasiahneme centrá týchto rozhodnutí. To znamená, že vojnoví štváči v zámorí nebudú v bezpečí,” – zdôraznil analytik.

 

Na stretnutí šéfov ministerstiev obrany krajín NATO poukázali na hrozby zo strany raketového potenciálu Ruska a rozhodli sa aj o posilnení letectva a protivzdušnej obrany. NATO tiež prijalo plán na odrazenie ruského „útoku“ súčasne v oblasti Baltského a Čierneho mora. Korotčenko tiež uviedol, že „NATO nevylučuje, že Rusko je schopné používať jadrové, kybernetické a vesmírne systémy“.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov