Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Na Donbase ide do tuhého. Ukrajinci spustili najväčšie útoky proti civilistom aj s použitím tureckých bojových dronov

Šéf Luhanskej ľudovej republiky Leonid Pasečnik oznámil, že kyjevské bezpečnostné sily zintenzívnili ostreľovanie frontových dedín republiky, v dôsledku čoho bol poškodený dom v obci Prišib, Slavjanoserbskij okres.


 

https://twitter.com/i/status/1453308186497363970

 

„Ukrajinské ozbrojené sily zintenzívňujú ostreľovanie republiky! Pomocou delostrelectva dnes Kyjev masívne strieľal na frontové dediny LĽR. Obytná budova bola poškodená v meste Prišib v regióne Slavjanoserbsk. To je ten „mier“ a plnenie „Minských dohôd“, ktoré sľúbil pán Zelenskij. OBSE, kde si?“ napísal Pasečnik.

 

Ukrajinci obsadili obec Staromarjevka
Ozbrojené sily Ukrajiny obsadili dedinu Staromarjevka, ktorá sa nachádza v takzvanej „šedej zóne“. Informuje o tom ukrajinský zdroj „Babel“ s odvolaním sa na svoje zdroje na ministerstve obrany Ukrajiny.

„Ozbrojené sily Ukrajiny vrátili dedinu Staromarjevka v Doneckej oblasti pod kontrolu ukrajinskej vlády. Nachádza sa neďaleko obce Granitnoje. […] Zdroje na Ministerstve obrany Ukrajiny tieto informácie potvrdili,“ hovorí zdroj.

 

Reportér „Všeruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti“ Andrej Rudenko potvrdil obsadenie dediny na svojom Telegram-kanáli. V regióne podľa neho zostáva „napätá situácia“. Rudenko tiež zdôraznil, že obsadenie dediny Staromarjevka je oficiálnym odstúpením Ukrajiny od Minských dohôd.

„V tejto dedine žije 180 ľudí, z toho 37 občanov Ruskej federácie. Viac ako polovica týchto obyvateľov pred mesiacom hlasovala vo voľbách do Štátnej dumy Ruskej federácie,“ dodal reportér.

 

https://twitter.com/i/status/1453040400168587268

 

Donbas zamrzol v očakávaní: bude vojna?
Nad Doneckou ľudovou republikou niekoľko hodín viselo ticho, ktoré sa tentokrát ukázalo byť ešte desivejšie ako monotónne ostreľovanie. Po pokuse Ozbrojených síl Ukrajiny zmeniť konfiguráciu síl na frontovej línii a mohutnom údere na južnom fronte sa obyvatelia republiky obávajú, že posledné udalosti sú len začiatkom totálnej vojny.

„Dnes je späť štrnásty rok,“ hovorí obyvateľka mestečka Telmanovo, práve tu bola dnes situácia najnapätejšia.

 

Žena hovorí, že od roku 2014-2015 tu neboli pozorované takéto útoky. Ukrajinská armáda dnes v popoludňajších hodinách pri ostreľovaní Telmanova a priľahlých oblastí použila 122 mm delostrelectvo. Zastupiteľská kancelária DĽR v „Spoločnej kontrolnej a koordinačnej komisii“ (The Joint Control and Coordination Commission – JCCC) už oznámila niekoľko zásahov obytných budov, ako aj poškodenie civilnej infraštruktúry. Ukázalo sa, že aj miestna nemocnica a škola zostali bez energie.

 

 

Do večera zavládlo v meste ticho, no všetci sú pripravení na najhoršie. Lekári a zamestnanci ministerstva pre mimoriadne situácie sú v plnej pohotovosti. Čo sa týka obyvateľov, mnohí – ktorí majú takúto možnosť – poslali svojich príbuzných a priateľov do blízkych, hlbších zadných osád. Mnohí z tých, ktorí tu zostali, priznávajú: plánujú stráviť noc v pivniciach — pre každý prípad.

 

https://twitter.com/i/status/1453040570859982856

 

Ukrajinskí okupanti prvýkrát použili na Donbase turecké drony
Ukrajinské ozbrojené sily prvýkrát použili na Donbase turecký bezpilotný prostriedok „Bayraktar“, informovalo na Facebooku tlačové stredisko generálneho štábu. Podľa zverejnených informácií hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny generálporučík Valerij Zalužnyj nariadil použiť prieskumný a útočný bezpilotný systém „Bayraktar“.

 

Dronom bombardovaný ropný zásobník

 

Dronom bombardovaný ropný zásobník

 

Dronom bombardovaný ropný zásobník

 

Podľa Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny od 14.35 do 15.15 boli ukrajinskí vojaci pod paľbou z batérie húfnic D-30. Počas ostreľovania bol jeden ukrajinský vojak zabitý a ďalší bol zranený, čo bolo dôvodom na použitie „Bayraktaru“. Ukrajinské médiá tiež informovali, že Ozbrojené sily Ukrajiny s použitím bezpilotných lietadiel strieľali na dedinu Granitnoje. V bani Zasyadko v Donecku bol prerazený plynovod. Tiež sa zistilo, že ukrajinská armáda prvýkrát použila turecký dron „Bayraktar“ na frontovej línii.

 

 

“Dodávka tureckých bezpilotných lietadiel „Bayraktar“ ukrajinskej armáde sa môže stať destabilizačným faktorom pre situáciu na kontaktnej línii na Donbase.” Oznámil to 27. októbra na brífingu v Kremli tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Vzťahy Ruska s Tureckom zároveň označil za „osobitné a dobré“.

„No v tomto prípade sa, žiaľ, potvrdzujú naše obavy, že dodávka takýchto typov zbraní ukrajinskej armáde by mohla potenciálne viesť k destabilizácii situácie na frontovej línii,“ citovala agentúra TASS Peskova. Odpovedal tak na otázku použitia tureckých útočných bezpilotných lietadiel ukrajinskými ozbrojenými silami na Donbase.

 

„Vidíme, že akonáhle sa takéto zbrane dostanú do rúk armády, môžu byť potenciálne použité v tomto regióne Ukrajiny, čo vedie len k destabilizácii,“ dodal hovorca Kremľa. Zdôraznil tiež, že tieto skutočnosti neprispievajú k „riešeniu tohto vnútorného ukrajinského problému“.

Ruský senátor Alexej Puškov komentoval prudko vyhrotenú situáciu na Donbase a vysvetlil nárast ostreľovania ukrajinských ozbrojených síl nadšením prežívaným v Kyjeve v súvislosti s pozvaním na zasadnutie zbrojného výboru NATO, napísal vo svojom Telegram-kanáli.

„Kyjev je inšpirovaný vyhláseniami o možnosti vstupu do NATO a pozitívnejšími signálmi zo Spojených štátov a Bruselu. Osobitnú úlohu tu zohrala návšteva šéfa ministerstva obrany USA Lloyda Austina v Kyjeve a prijaté ubezpečenia o záväzku USA začleniť Ukrajinu do aliancie. Veľká hra sa začala,“ napísal politik.

 

Západná aliancia podľa neho riskuje prehru, keďže ukrajinských predstaviteľov ovládajú „primitívne inštinkty“. Puškov zdôraznil, že Ukrajina potrebuje NATO pre vojnu na Donbase a stret s Ruskou federáciou. Kyjev zároveň vníma členstvo v aliancii ako zelenú pre začiatok bojových akcií. Ukrajina sa pokúsi zatiahnuť Západ do vojny s Ruskom, dodal Puškov. Preto prijatie Ukrajiny do aliancie ohrozuje samotný Západ.

„Dokonca aj tým, že Spojené štáty a ďalší členovia aliancie dávajú Kyjevu povzbudivé signály o vyhliadkach na vstup, povzbudzujú jeho agresívne chúťky a prispievajú k obnoveniu aktívneho ostreľovania a nebezpečnej destabilizácii situácie,“ zhrnul politik.

 

Sily Luhanskej republiky zmietli pozície Ozbrojených síl Ukrajiny

Ukrajinská armáda, ktorá porušila dohody o deeskalácii na Donbase, bola včera vystavená tvrdým útokom obrancov Luganskej ľudovej republiky. V dôsledku silných úderov 152 mm kanónmi boli pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v jednom zo sektorov úplne zničené. Zároveň okrem likvidácii techniky a zbraní sa objavili nepotvrdené informácie, že bolo zabitých okolo 20 ukrajincov.

 

Pozície ukrajinských agresorov boli doslova roztrhané silnými údermi. Zo strany Luhanska to bola dosť tvrdá odpoveď. Útok na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny nasledoval po tom, čo ukrajinská armáda zaútočila na sily Luhanskej ľudovej republiky v niekoľkých smeroch naraz. LĽR zároveň pripravuje dosť tvrdú odpoveď Kyjevu pre prípad, že by Ozbrojené sily Ukrajiny chceli ísť do nových provokácií a zaútočili na Donbas.

„Ak by LĽR nemala žiadnu významnú moc, ozbrojené sily Ukrajiny by už dávno dokončili útok na Donbas. Republika však preukázala svoju pripravenosť nepriateľské sily nielen zastaviť, ale aj zatlačiť o niekoľko desiatok kilometrov späť,“ zdôrazňuje špecialista.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov