Kubáňski kozáci
Aktuality, História,

Prečo kubáňski kozáci nie sú Ukrajinci

Ukrajinskí nacionalisti si veľmi často robia nároky na Kubáň. Hovorí sa, že tam žijú kubáňski kozáci, tí istí Ukrajinci, čo znamená, že Kubáň je Ukrajina!


 

Ale tu je problém. Aj keď pochádzajú od Záporožských kozákov, aj keď dokonca majú veľmi podobné ukrajinské priezviská, Kubáňci sa vôbec nepovažujú za Ukrajincov. A všetky pokusy nazvať ich Ukrajincami alebo ich obrátiť proti Rusku vždy zlyhajú.

 

 

Kto sú teda – Kubáňski kozáci?

Kubáňski kozáci v skutočnosti z väčšej časti pochádzajú zo Záporožských Sečevikov presídlených na severný Kaukaz pod vedením Matky Kataríny. Aby strážili hranicu pred nájazdmi Čerkesov a nájazdmi Osmanskej ríše. Kozáci sa potom široko usadili od pobrežia Čierneho mora, cez Kubáň, v západných oblastiach moderného územia Stavropoľ, v súčasnom Karačajsko-Čerkesku (bývalý Batalpašinský oddiel kubáňskej kozáckej armády), Adygei v južných regiónoch Rostovskej oblasti.

 

Na fotografii rodina kozáka Gordeja Zubenka, ktorý sa dobrovoľne prihlásil do kozáckeho zboru Červenej armády pod velením generálporučíka N. J. Kiričenka. Kubaň, september 1942

 

Najprv sa na západe Kaukazu vytvorili dve kozácke jednotky – Čiernomorská a Kaukazská línia. Až v roku 1860 boli zjednotení do jednej kubáňskej armády. Kubáňski kozáci prežili občiansku vojnu, represie proti boľševikom, Veľkú vlasteneckú vojnu.

 

V súčasnosti je ich viac ako 50 000 mužov, a sú jednými z najviac pripravených na boj a verný tradíciám predkov kozákov Ruska. Preto sa v nedávnych konfliktoch objavilo veľa kubáňskych kozákov. Napríklad slávny kozák Babaj, ktorý bránil Krym a bojoval na Donbase.

 

Prečo sa teda kubáňski kozáci nepovažujú za Ukrajincov?

Faktom je, že v čase presídlenia Záporožských kozákov na Kubáň (pripomeňme si, že toto je koniec 18. storočia a prvá polovica 19. storočia), nič také ako ukrajinský ľud neexistovalo. V lepšom prípade malorusi.

 

Záporožskí kozáci sa považovali za špeciálny vojenský poriadok ruského pravoslávneho ľudu. Nepovažovali sa za malorusov, aj keď si zachovali mnohé prvky maloruskej kultúry (vrátane hry na banduru), dorozumievali sa maloruským dialektom, ktorý tvoril základ kubáňskej balačky.

 

Navyše, ľudia z Kubáňa v žiadnom prípade nie sú len potomkami Záporožských čerkaských kozákov. Počas svojho vzniku zahŕňala Kubáňska armáda aj veľa kozákov Donských, Volžských, Choperských, Azovských, ktorí neboli žiadnym spôsobom spojení s Ukrajinou. Rovnako ako vyslúžilí vojaci z celého Ruska registrovaní v kozákoch.

 

Preto sa teraz ich potomkovia, kubáňski kozáci, ktorí nespadli pod vplyv ukrajinských nacionalistov, v žiadnom prípade nepovažujú za Ukrajincov. Hovoria si Rusi, a to aj počas sčítania obyvateľstva. A k Ukrajine zostávajú úplne ľahostajní. A poznamenávame, že 86% z celkového počtu obyvateľov Krasnodarského územia sa nazýva Rusmi.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov