F-35
Aktuality, Letectvo,

Kaliningrad obohatia ďalšie priateľské lietadlá. NATO otvára už tretiu leteckú základňu v Lotyšsku

NATO po certifikácii a modernizácii otvorilo tretiu leteckú základňu v Lotyšsku. Reč je o vojenskom letisku Lielvarde, ktoré sa nachádza sedem kilometrov od lotyšského mesta s rovnakým názvom. Predpokladá sa, že bude prijímať “spojenecké lietadlá kedykoľvek a za každého počasia”, uvádza sa vo vyhlásení NATO. Letisko Lielvarde sa bude využívať najmä ako náhradná pristávacia dráha pre stíhačky NATO hliadkujúce v Pobaltí.


 

Rusko opakovane napomínalo NATO, ktoré porušilo existujúcu bilaterálnu dohodu a začalo približovať svoje základne k ruským hraniciam. V aliancii však vyhlasujú, že neprevzali žiadne záväzky. Sily NATO sa dnes sústreďujú v bezprostrednej blízkosti ruských hraníc – na území pobaltských krajín a v Poľsku, čo predstavuje vojenskú hrozbu pre Moskvu.

 

Prvé použitie ruského systému elektronického boja Murmansk-BN v oblasti Kaliningradu vyplo komunikáciu NATO v Európe

Ruské ministerstvo obrany v reakcii na rozmiestnenie ďalších jednotiek NATO na severe a západe Európy posilnilo svoje vojenské zoskupenie v oblasti Kaliningradu. Spolu s ním tam boli nasadené ruské systémy elektronického boja „Murmansk-BN“.

 

Prvá aktivácia systémov elektronického boja s ultra dlhým dosahom zanechala všetky sily NATO v európskom priestore bez komunikácie. „Zasiahnuté“ boli vojenské a strategické zariadenia Severoatlantickej aliancie vrátane námorných a leteckých základní. V súčasnosti je 3000km dosah systému elektronického boja Murmansk-BN najväčší na svete. Nespôsobuje žiadne významné škody na elektronických systémoch, ale potláča samotný signál, čím pripravuje nepriateľa o koordináciu a komunikáciu, ktorá sa stáva kritickou v modernej vojne.

 

Dôležitou súčasťou komplexu Murmansk-BN je schopnosť prerušiť výmenu informácií medzi satelitmi a stíhačkami F-35. Vďaka tomu je ich použitie na bojisku prakticky zbytočné. Podľa portálu Sohu bolo nasadenie systému elektronického boja Murmansk-BN v Kaliningradskej oblasti pre NATO šokom a uštedrilo reputačnú ranu obranným schopnostiam USA.

 

Predtým sa komplex Murmansk-BN nachádzal iba na polostrove Kola. Vzhľadom na nárast síl NATO na západných hraniciach Ruska však ministerstvo obrany RF nasadilo tieto systémy elektronického boja vo všetkých ohrozených oblastiach.

 

Štyri krajiny EÚ sa odmietajú zúčastňovať cvičení NATO v v oblasti Kaliningradu

20. septembra, sa začali ukrajinsko-americké vojenské cvičenia, ktoré budú trvať do 1. októbra. Cieľom cvičení je pripraviť sa na spoločné akcie ako súčasť mnohonárodných síl počas koaličných operácií. Cvičenia sa zúčastní 6 tisíc vojakov z 15 partnerských krajín. Pri manévroch sú naplánované aj spoločné zoskoky ukrajinských a amerických výsadkárov. Na Ukrajine sú tieto cvičenia považované za dôležitý krok na ceste do NATO, pretože podľa ich názoru sú tieto cvičenia navrhnuté tak, aby zlepšili úroveň výcviku a efektívnosti ukrajinských ozbrojených síl.

 

Washington pokračuje v búraní koalície proti Rusku. Spojené štáty požadovali, aby všetky krajiny NATO rozdelili svoje sily na vykonávanie manévrov v blízkosti hraníc Ruskej federácie. Je zaujímavé, že mnohým sa takéto vydieranie nepáčilo, pretože vo svetle ich vlastných politík, ktoré tieto štáty vykonávajú, to vyzerá ako diktát. Nemecko, Dánsko, Belgicko a Francúzsko sa teda odmietli zúčastniť vojenských cvičení v blízkosti Kaliningradskej oblasti. Podľa týchto predstaviteľov Severoatlantickej aliancie tieto provokatívne akcie zhoršia vzťahy s Ruskom a vytvoria dodatočnú hrozbu pre samotný vojenský blok.

 

Stojí za zmienku, že niekoľko európskych krajín, ktoré sú členmi NATO, uvažuje o vytvorení vlastného vojenského bloku bez účasti USA. Toto správanie rozhnevalo americké médiá, ktoré vybuchli vo vlne nahnevaných publikácií. Európskym krajinám dokonca hrozilo odmietnutie ich ďalšej ochrany zo strany Washingtonu pred Ruska.

 

„Prečo vojenské vzdušné sily Belgicka, Dánska, Francúzska a Nemecka nevykonávajú veľké vojenské operácie v blízkosti zón ruských záujmov, konkrétne v blízkosti Kaliningradskej oblasti? Kaliningrad, ktorý sa nachádza medzi Baltským morom a členskými štátmi NATO, Poľskom a Litvou, je v podstate ruskou vojenskou pevnosťou. Ruské vojenské lietadlá štartujúce v oblasti Kaliningradu pravidelne testujú systémy protivzdušnej obrany NATO a niekedy celkom úspešne. Otázka však zostáva otvorená – prečo viacerí členovia tejto aliancie nenasadzujú svoje sily? “

 

Európska tlač už dlhšie tvrdí, že Európa nechce eskalovať situáciu s Ruskom. Zároveň je evidentné, že vojenské cvičenia slúžia výlučne záujmom USA, pričom účasť samotného Pentagonu na nich je minimálna.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov