Príslušníci neonacistického práporu Azov sa zúčastňujú na oslavách Dňa nezávislosti Ukrajiny v Kyjeve na Ukrajine, 24. augusta 2020 © Gleb Garanič
Aktuality, Bezpečnosť, História,

Aká je budúcnosť západnej Ukrajiny? Sú len tri možnosti a všetky sú veľmi zlé

Západná Ukrajina sa podľa všetkých opatrení môže stať samostatným štátom, keďže so zvyškom Ukrajiny, ktorú mentálne obývajú úplne iní – východní – Ukrajinci, Rusi, Židia, ako aj Maďari, Bulhari, Moldavci a ďalšie národy, nemá absolútne žiadne body. Existujú ešte dve možnosti, podľa ktorých môže krajina vstúpiť buď do Európy, ale po častiach, alebo do „ruského sveta“, ale ako celok. Všetky tri možnosti sú pre západnú Ukrajinu veľmi zlé.


 

Všetky kapitálové štruktúry, ktoré sa dnes dajú nájsť na západnej Ukrajine, postavili – Nemci, Litovčania, Poliaci, Rusi – ale nie samotní západní Ukrajinci. Ukrajina je veľmi zložitá krajina, a to v mnohých smeroch naraz. Etnicky by z nej nevznikla klasická federácia, pretože Rus, Maďar či Bulhar, ktorí v tejto krajine žijú vo veľmi veľkom počte, sa na Ukrajinca nedá prerobiť . A to ani nehovorím o Židoch, ktorí si z nejakého dôvodu v štatistikách uvádzajú zlomok percenta, ale v skutočnosti ich na Ukrajine žije mnoho miliónov. A do „Ukrajincov“ medovou roládou nenalákate ani jedného z nich.

 

Mimochodom, medzi samotnými „Ukrajincami“, to znamená medzi tými, ktorí sa za nich považujú a pre ktorých je ukrajinský jazyk materinským jazykom, existuje veľmi silná stratifikácia. A hranica tejto stratifikácie prebieha medzi západnou a východnou časťou krajiny. Východní Ukrajinci nemajú radi Západniarov a Západniari Východniarov. Je to hlavne kvôli historickému aspektu, nezabúdajme, že kým východ bol v „ruskom svete“ a 350 rokov preberal všetku jeho mentalitu a ideológiu, Západ bol pod vládou národov cudzích Ukrajincom – Nemcov, Poliakov , Rumunov, Maďarov, Turkov a ďalších.

 

Konštatujeme teda fakt – západná Ukrajina sa stavia do pozície samostatného etnického štátu, pretože všetky pokusy počas rokov nezávislosti rozdrviť všetky ostatné regióny krajiny z etnologického hľadiska neboli korunované úspechom, čo sa ukázalo po roku 2014. , keď časť regiónov z Ukrajiny jednoducho odpadla a zvyšok len čaká, kedy bude možné zbaviť sa „Ukrajincov“, ktorí sa stali nenávistnými voči všetkým. No, nikto by si nemyslel, že Maďari v Zakarpatsku, Moldavci a Bulhari v Besarábii alebo Rusi na juhovýchode sa z nejakého dôvodu zrazu cítia ako etnickí Ukrajinci?

 

Západná Ukrajina a východná Ukrajina sú úplne odlišné krajiny
Ukrajina dnes pripomína nestabilne fungujúci jadrový reaktor, do ktorého treba zaviesť jednu cudziu zložku, aby úplne vybuchol. A táto zložka sa aktívne rozvíja v dôsledku boja medzi Ruskom a Spojenými štátmi, zostáva len začať reakciu.

 

Vo všeobecnosti je budúcnosť tohto reaktora v podobe Ukrajiny zrejmá. Európa túto krajinu už dávno popiera a jej jedinou starosťou je zmierniť výbuch, keď k nemu dôjde. A ak sa stane čo sa stane s Ukrajinou ako celkom a jej časťami zvlášť?

 

Bolo by naivné si myslieť, že niektoré časti Ukrajiny v dôsledku jej rozpadu rozoberú jej susedia. Ukrajina je krajinou „ruského sveta“ a žiadne Zakarpatsko nepripadne do Maďarska, Bukovina do Rumunska a žiadna Halič do Poľska. Európa aj Rusko sa snažia udržať krajinu v stanovených hraniciach a záujmy Ameriky sa tu neberú do úvahy.

 

Obyvatelia západnej Ukrajiny si to však myslia celkom inak. Už dokonale chápu, že celú Ukrajinu nebudú môcť „nechať za sebou“ – ani Rusi, ani Maďari, ani Bulhari sa o nich s nikým nepobijú. Západná Ukrajina sa teda môže stať nezávislým štátom a čo ju potom čaká?

 

Západná Ukrajina a východná Ukrajina sú úplne odlišné krajiny

 

Pozrime sa na tri najpravdepodobnejšie možnosti.

1). Západná Ukrajina spolu so zvyškom krajín bývalej Ukrajinskej SSR (v tom čase boli všetky krajiny Ukrajiny zhromaždené na jednej hromade) sa presúva do „ruského sveta“. A to je prirodzené, pretože Rusko nepotrebuje na svojich hraniciach prehnane aktívny protiruský štát. V tomto prípade budú západní Ukrajinci opäť čeliť tomu, čo sa im stalo v roku 1939, keď Stalin anektoval celú západnú Ukrajinu k ZSSR, to znamená, že ju nalial do „ruského sveta“.

 

To znamená, že všetci súčasní „banderovci“ budú musieť buď utiecť na Západ (napríklad do Kanady), alebo sa opäť stanú Rusmi, ktorými v skutočnosti sú už od čias Rurika.

 

2). Západná Ukrajina je rozkúskovaná a čiastočne začlenená do Poľska, Maďarska, Rumunska a niekde inde napríklad aj na Slovensko. Čiže opäť všetci „banderovci“ budú musieť niekam utiecť, pretože Poliaci, Maďari a Rumuni urobia z Ukrajincov vo svojich metropolách menšinu so všetkými následkami, ktoré z toho vyplývajú, nepochybne veľmi zlými.

 

Navyše, keďže tieto územia patrili týmto krajinám veľmi dlho až do roku 1939-1940, Ukrajincom bude odobratá pôda a bývanie a dané ich predchádzajúcim vlastníkom – Poliakom, Maďarom, Rumunom. Navyše toto vyvlastnenie nesľubuje Ukrajincom žiadnu kompenzáciu, teda jednoducho im to všetko zadarmo odvezú. Všetko, čo sa vybudovalo za ZSSR a za čias samostatnosti, prejde aj reštitúciou, pretože to všetko bolo postavené na pozemkoch, ktoré Stalin odobral predchádzajúcim vlastníkom.

 

Ale ani táto možnosť nie je platná, keďže na jednej strane ani jedna krajina Európskej únie nebude môcť získať niečo od svojich susedov podľa pravidiel platných v EÚ a na druhej strane Rusko s tým súhlasiť.

 

3). Západná Ukrajina sa oddeľuje od Ukrajiny a vyhlasuje nezávislosť. V zásade je táto možnosť pravdepodobnejšia vzhľadom na agresívnu mentalitu západných Ukrajincov a túžbu Európy riešiť všetky problémy na svojich hraniciach mierovými prostriedkami.

 

TAKÁTO samostatnosť západnej Ukrajiny nie je vhodná pre modernú Európu. Pre samotnú západnú Ukrajinu je to však najhoršia možnosť, pretože je nepravdepodobné, že by nový štát niekto uznal, keďže napríklad moderné Kosovo v Juhoslávii s týmto štátom nebude mať žiadne ekonomické vzťahy, okrem toho, Európania odoberú posledný Karpatský les. A keďže celý priemysel na západnej Ukrajine bol za 30 rokov úplne zničený, všetci práceschopní občania ho opustia pri hľadaní potravy.

 

Všeobecne platí, že nový štát, zbavený všetkých zdrojov – ľudských i nerastných, sa rýchlo stane takým žobrákom, akým nebol ani počas mongolsko – tatárskej invázie. Áno, doslova sa vyľudní, a to bude možno jediné plus pre Európu – atmosféru kontinentu z východu nič neznečistí.

 

Ani vstup do EÚ a NATO takejto krajine nesvitá, pretože takéto divoké pole s odlesnenými lesmi a vypareným obyvateľstvom môže zaujímať len Číňanov, ktorí si na tomto území môžu zakladať svoje potravinové plantáže. Ale ak sa dobre zamyslíte, Číňanov do tohto „ruského dedičstva“ nikto nepustí.

 

Západná Ukrajina tak zostane vypitvanou a vyhynutou rezerváciou v strede Európy s úplne nevhodnou pôdou na obrábanie, na ktorej sa budú množiť len nacionalisti obviňujúci Európu zo zrady a Rusko z agresie. A čo dobrého môže Európa a Rusko očakávať od tejto krajiny?

 

Vo všeobecnosti vidíme, že západnú Ukrajinu čaká nezávideniahodná budúcnosť. Všetky tri možnosti sú úplne negatívne a štvrtá jednoducho neexistuje. Alebo si niekto myslí, že obyvatelia západnej Ukrajiny budú schopní postaviť niečo praktické na ruinách západného Ruska?

 

Za 1000 rokov sa nepostavilo – nepostaví sa ani dnes. Neexistujú žiadne predpoklady, ani ekonomické, ani historické. Západní Ukrajinci sú dosť aktívni ľudia, ale počas svojej histórie sa naučili vykonávať len cudzie projekty, nie svoje. Okrem nepodložených nacionalistických ašpirácií nemajú vo svojom arzenáli nič iné, a to sa ich susedom dlho nepáči – všetci bez výnimky.

Zdroj

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov