KA-52
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Irán v po rokovaniach so Šojguom v Moskve potvrdil záujem o ruské stíhačky a helikoptéry

“Pozície Moskvy a Teheránu sa zhodujú vo väčšine kľúčových problémov globálnej a regionálnej agendy. Spolupráca medzi Ruskom a Iránom sa napriek situácii s COVID-19 naďalej rozvíja, uviedol náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov.


“Napriek zložitej situácii spôsobenej pandémiou koronavírusu zostávajú naše kontakty dosť intenzívne,” povedal Gerasimov v pondelok počas rozhovorov s iránskym náčelníkom generálneho štábu Mohammadom Hosseinom Bagherim.

 

 

Gerasimov zaznamenal podobné prístupy Moskvy a Teheránu k riešeniu hlavných problémov globálnej a regionálnej bezpečnosti.

“Vo väčšine kľúčových otázok regionálnej a globálnej agendy sa naše pozície zhodujú alebo sú si veľmi blízke,” uviedol ruský vojenský vodca. Podľa vojenského vodcu je Irán najbližším partnerom Ruskej federácie, strany sú pripravené koordinovať prístupy k širokému spektru otázok.

„Vzťahy medzi našimi krajinami sú založené na dlhodobých tradíciách priateľstva a spolupráce. Vyznačujú sa vysokou úrovňou dôverného politického dialógu a vzájomného porozumenia, pripravenosťou koordinovať prístupy k širokému spektru otázok spoločného záujmu, “uviedol Gerasimov.

 

Vyjadril presvedčenie, že pobyt iránskej delegácie v Rusku bude rušný a úspešný, a navrhol diskutovať o najdôležitejších aspektoch interakcie medzi armádami týchto dvoch krajín.

 

“Irán a Rusko majú potenciál rozšíriť bilaterálne vzťahy, čo môže uľahčiť vzťahy medzi vojenskými útvarmi oboch krajín, uviedol náčelník generálneho štábu iránskych ozbrojených síl Mohammad Hossein Bagheri.

“V posledných rokoch sa naša bilaterálna spolupráca neustále rozširuje.” Máme však príležitosti na ďalšie rozšírenie našich vzťahov, “povedal Bagheri počas pondelňajších rozhovorov s náčelníkom generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerijom Gerasimovom .

 

Za príklad plodných bilaterálnych vzťahov označil vojenský vodca spoluprácu svojej krajiny s Ruskou federáciou v Sýrii v boji proti medzinárodnému terorizmu.

“V boji proti terorizmu spolupracujeme viac ako desať rokov.” Zvlášť v Sýrii. A tiež sa navzájom podporujeme a radíme v rôznych otázkach vrátane tých, ktoré vznikajú v regióne a vo svete, “povedal Bagheri.

Poznamenal, že medzi Iránom a Ruskom bolo podpísaných a implementovaných niekoľko dohôd na úrovni prezidentov aj na úrovni vlád.

„To opäť zdôrazňuje veľký význam, ktorý sa týmto vzťahom v našich krajinách prikladá,“ povedal náčelník iránskeho generálneho štábu.

Vojenský vodca poďakoval ruskej strane za pozvanie prísť do Ruska a za to, že skupinu iránskych lodí prvýkrát prijali v Petrohrade v rámci Hlavnej námornej prehliadky.

 

 

Irán má v úmysle vyzbrojiť sa ruskými stíhačkami a helikoptérami
“Irán sa mieni vyzbrojiť ruskými stíhačkami a helikoptérami, rokovania o nákupe dávky ruských zbraní už prebiehajú.” Uviedol Mohammad Bagheri. Iránsky generál predvčerom pricestoval do Moskvy na rokovania s vedúcim ruského vojenského oddelenia Sergejom Šojguom a náčelníkom generálneho štábu Valerijom Gerasimovom. Údajne bude témou rozhovorov situácia v Afganistane, ako aj plánovaný nákup ruských stíhačiek a helikoptér. Bagheri nezverejnil plány navrhovanej dohody a taktiež neuviedol, ktoré stíhačky a helikoptéry chce Teherán kúpiť, pričom sa obmedzil na vyhlásenie, že rokovania prebiehajú.

 

Dohoda o predaji zbraní bola uzavretá medzi Teheránom a Moskvou po skončení zbrojného embarga uvaleného OSN v roku 2006. Federálna služba pre vojensko-technickú spoluprácu (FSMTC) sa k vyhláseniu predstaviteľa iránskeho ministerstva obrany nevyjadruje. Moskva už skôr uviedla, že je otvorená vojenskej spolupráci s Iránom a je pripravená dodať jej po skončení embarga vojenský materiál a zbrane vrátane lietadiel a helikoptér.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov