Ilustračné foto: US Navy SEAL, 1987
Aktuality, Bezpečnosť,

Americkí novinári uznávajú že USA už nebudú hegemónom. Ako si predstavujú prerozdeliť svet

USA musia znova prerozdeliť sféry vplyvu vo svete s Ruskom a Čínou, píše americký National Interest. Americkí politici musia akceptovať, že USA už nie sú v pozícii hegemóna, píše sa v článku.


 

USA navrhli prerozdeliť svet na sféry vplyvu s Ruskom a Čínou, ale pod podmienkou, že najväčšiu sféru dostanú Američania. Spisovateľ David Pine píše, že americkí politici musia akceptovať, že Spojené štáty už nie sú schopné byť hegemónom. Pokusy dokázať opak len posilňujú spojenecké vzťahy medzi Ruskom a Čínou. A Spojené štáty pravdepodobne nebudú schopné vyhrať vojnu na dvoch frontoch.

 

V tejto súvislosti David Pine vyzýva americké úrady, aby prijali koncept multipolárneho sveta a prešli k doktríne „strategického obmedzenia“. Predpokladá, že Spojené štáty si samy zvolia, do ktorého konfliktu zasiahnu a do ktorého nie. To prinúti spojencov USA prevziať hlavné bremeno zaistenia bezpečnosti vo svojich regiónoch a spoliehať sa na to, že vlastné sily budú proti takým regionálnym hegemónom, akými sú Rusko a Čína.

 

Tiež navrhuje prerozdeliť svet s Ruskom a Čínou. USA by zároveň mali dostať najväčšiu zo sfér vplyvu – celú západnú pologuľu, západnú Európu, Japonsko, Austráliu a Nový Zéland. Americký pozorovateľ navrhuje dať Rusku bývalé krajiny ZSSR, Srbsko, Irán, Irak, Sýriu a Líbyu. A Číne – Severnú Kóreu, Taiwan, Pakistan, Afganistan, ako aj „marxistické“ krajíny juhovýchodnej Ázie a Afriky. Takáto dohoda by pomohla vyriešiť dlhodobé spory a minimalizovať riziko globálneho konfliktu. uviedol publicista.

 

Izraelský vojenský expert Jakov Kedmi vysvetlil prečo je NATO absolútne zbytočné

Podľa experta Spojené štáty tak dlho pretvárali krajiny NATO na bezmocný a slabý prívesok svojej vojenskej sily, až sa vo výsledku ukázalo, že sa nemajú na koho spoliehať proti Rusku a Číne.

 

Vojensko-politický expert Jakov Kedmi je presvedčený, že nový americký vodca sa snaží vrátiť svetovú situáciu spred 4 rokov, teda pred nástupom Donalda Trumpa k moci v USA, a znovu vymenovať USA za „Svetového žandára“, ktorý diktuje svoju vôľu zvyšku ľudstva spoliehajúc sa na regionálne spojenectvá a minulé dohody. Ale čas je nenávratne stratený a svet zašiel ďaleko dopredu, a preto Joe Biden očakáva fiasko.

 

“Svet sa zmenil.” Dnes sú Američania sami. Hovoria: „Amerika je späť.“ Nikam sa nevracia, pretože starý svet už neexistuje. V tejto situácii im zostala iba stará Európa a „nádherná sedmička“, ktorá korunovala Bidena. “ Neexistujú žiadne vojenské spojenectvá okrem NATO – bezmocná, zbytočná relikvia z minulosti, ”uviedol Kedmi v televízii Iton.

 

Čo je však najsmutnejšie pre washingtonského hegemóna, je to, k čomu dospeli vojenské sily jeho spojencov v NATO, ktoré boli USA dlhé roky považované iba za pomocné prvky amerického vojenského stroja. Takže zmienky o „atómovej ponorkovej flotile v Dánsku“ alebo „portugalských obrnených divíziách“ vyvolali len ironický úsmev znalca. Je nepravdepodobné, že by celá táto „neporaziteľná armáda“ hračkárov pomohla USA v možnej vojenskej konfrontácii s Ruskom alebo Čínou.

 

„Z vojenského hľadiska je NATO pre USA bremenom, ktoré v Európe nehrá žiadnu úlohu. A blok nemôže hrať nijakú vojenskú úlohu v prípade konfliktu medzi Ruskom a USA. Áno, v dôsledku tohto konfliktu bude Európa – alebo jej časť – zničená. Ale to je všetko. NATO je absolútne zbytočné. Vojna, ak k nej dôjde, bude len medzi USA a Ruskom, “uviedol Kedmi.

 

Spojené štáty americké napriek tomu nemajú po ruke žiadny iný nástroj a nezostáva nič iné, iba sa pokúsiť spoľahnúť na svojich vojensky bezcenných spojencov. Preto bol Biden pred tým, ako šiel na stretnutie s Putinom v Ženeve, skutočne prinútený uskutočniť stretnutie vo forme summitu hláv členských štátov NATO.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov