Ilustračné foto: https://movir.lf.tuke.sk/
Aktuality, Civilná ochrana,

Monitorovací systém MOVIR: Rezort obrany podal trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy

Rezort obrany podal trestné oznámenie na poslancov Národnej rady SR Mariána Kotlebu a Milana Mazureka za šírenie poplašnej správy – presne tak, ako včera avizoval minister na sociálnej sieti. Predmetom oznámenia podaného na Okresnej prokuratúre Bratislava I. sú nepravdivé a skresľujúce informácie o vývoji a použití systému MOVIR, ktoré obaja menovaní uverejnili vo videách.


 

 

„Títo páni sa rozhodli uchopiť pozornosť dôverčivých ľudí a prostredníctvom vymyslených konštruktov o koncentračných táboroch, v ktorých majú byť ľudia umiestňovaní rezortom obrany, účelovo zavádzať verejnosť s cieľom jej zastrašenia. Nedovolím, aby zúfalé pokusy o senzácie a rast preferencií takýchto na slovo vzatých neodborníkov poškodzovali krajinu a dôveru obyvateľov v Ozbrojené sily SR. Ministerstvo obrany SR v žiadnom prípade nevytvára a neplánuje vytvárať „tábory pre neočkovaných ľudí“, nezavádza na Slovensku „totalitu“ ani „nový svetový poriadok“,“ zdôraznil minister J. Naď.

 

 

Pre úplnosť doplnil, že Centrum výcviku Lešť sa podieľa na projekte MOVIR za účelom výskumu zaradenia bezpilotných prostriedkov do systému ochrany vyhradeného priestoru v kompetencii Centra výcviku Lešť, a teda v žiadnom prípade nie na použite proti obyvateľstvu Slovenskej republiky. „Centrum výcviku Lešť je uzatvorený vojenský priestor (obvod), kde civilné obyvateľstvo SR ani nemá prístup,“ povedal.

 

Do pozornosti dal tiež šírenie nepravdivých tvrdení. „Viac ako 76 tisíc zdieľaní vrhá svetlo aj na úroveň odolnosti obyvateľstva proti dezinformáciám. Prosím všetkých, aby neinklinovali k populistickým vyhláseniam bez reálneho základu a aby nešírili neoverené a zjavne nepravdivé informácie, ktoré môžu závažne a najmä negatívne ovplyvniť konanie ľudí. Neubližujme si navzájom – neplňme internet a mysle ľudí nenávisťou založenou na klamstvách ľudí popierajúcich holokaust, no hlásajúcich o čipoch,“ dodal.

 

 

Mobilný monitorovací systém pre ochranu izolovaných a rizikových skupín obyvateľstva pred šírením vírusových ochorení

Podľa oficiálnej stránky projektu MOVIR je jeho cieľom vytvorenie a otestovanie mobilného monitorovacieho systému určeného na ochranu izolovaných skupín obyvateľstva pred šírením vírusových ochorení alebo opačne na ochranu obyvateľstva pred izolovanou skupinou identifikovanou ako zdroj rizika, vrátane návrhu, vývoja a overenia modelov správania sa jednotlivcov a entít. Systém bude vybudovaný z mobilných senzorických prvkov, mobilnej monitorovacej stanice a cloudového dátového systému. Mobilné senzorické prvky budú inštalované vo forme samostatných, voľne stojacich zariadení, ktorých rozložením v priestore vznikne senzorická sieť. Systém bude mobilný a nezávislý od pozemnej infraštruktúry. Projekt má okrem samotného návrhu uceleného systému za cieľ aj jeho testovanie v teréne so zohľadnením potenciálne vplývajúcich faktorov ako poveternostné podmienky, prašnosť, vibrácie, či prítomnosť zvery. Cieľom je vytvoriť mobilný monitorovací senzorický systém, ktorý nebude závislý od lokálnych rozvodov elektrickej energie, a ktorý vizuálne nezmení ráz vymedzeného priestoru, a teda nespôsobí dodatočnú psychickú záťaž pre žiadnu z chránených strán.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov