Maria Zacharovová
Aktuality, Bezpečnosť,

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová pripomenula koncept „užitočných idiotov“

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová pripomenula koncept „užitočných idiotov“. Tak Západ nazýva ľudí, ktorí si myslia, že sú nezávislými politickými osobnosťami, ale v skutočnosti sú jednoducho využívaní. Ľudí, ktorí si myslia, že sú nezávislí, ale v skutočnosti ich používajú na dosiahnutie svojich cieľov tretie sily.


 

“Používajú ich a oni sú si istí, že sú nezávislé osobnosti. Potrebovali by častejšie pripomenúť, ako ich Západniari kvalifikujú,” uviedla Zacharovová na webe SolovyovLive. Takto diplomat charakterizoval opozičného lídra Leonida Volkova, ktorý sa radoval z nových sankcií a „Navaľného zoznamu“ schváleného americkým Senátom.

 

Maria Zacharovová sa tiež vyjadrila k vyhláseniu o šéfredaktorovi Novaja Gazeta Dmitrijovi Muratovi v Deutsche Welle. Kde hovorili o Nobelovej cene mieru pre Muratova, a kde si všimli, že nie všetci v Rusku schválili toto rozhodnutie. Publikácia písala o kritike Vladimíra Solovjova a Dmitrija Kiseljova a naznačila, že ide o propagandu.

 

“Rozumiete, čo je žurnalistika? To nie je blogovanie, nie schopnosť krásne hovoriť alebo presviedčať. ale je to schopnosť cítiť ostrosť okamihu a poskytnúť príležitosť porozprávať sa s pôvodným zdrojom o tejto téme, “odpovedala Zacharovová.

 

Spoluzakladateľ ruských nezávislých novín Novaja gazeta Dmitrij Muratov, jeden z dvoch novinárov, ktorí v piatok získali Nobelovu cenu mieru za rok 2021, vyhlásil, že by toto ocenenie dal väznenému kritikovi Kremľa Alexejovi Navaľnému. Informovala o tom agentúra AFP. “Hlasoval by som za osobu, na ktorú vsádzali i bookmakeri. Myslím si, že táto osoba má toho ešte veľa pred sebou. Hovorím o Alexejovi Navaľnom,“ povedal Muratov zástupcom médií.

 

Pripomíname, že moskovský súd zmenil vo februári pre Navaľného podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov a šiestich mesiacov, ktorý dostal ruský opozičný politik v roku 2014 v kauze podvodu okolo Yves Rocher, na nepodmienečný. Federálna väzenská služba (FSIN) päťkrát vydala Navaľnému varovanie pred možným nahradením podmienečného trestu skutočným za porušenie pravidiel dohľadu nad podmienečnými trestami.

“Počas svojho dohľadu sa Navaľnyj sedemkrát nedostavil na registráciu na penitenciárnom inšpektoráte, bolo mu vydaných päť varovaní o možnosti nahradiť podmienečný trest skutočným,” uviedol hovorca.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov