Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

19 Forty Five: Ľudstvo zažije dve hrozné svetové vojny

Komentátor amerického vydania 19 Forty Five Robert Farley tvrdí, že konflikt medzi USA a Čínou môže prerásť do tretej a štvrtej svetovej vojny.
„Konfrontácia Washingtonu a Pekingu sa pravdepodobne neskončí jednou rozhodujúcou zrážkou, prerastie do série ozbrojených kampaní,“ píše.


 

Dve veľké mocnosti vraj môžu začať vzájomný zápas bitkou o Taiwan. Ak sa americkým silám podarí zvíťaziť na ľudovou osloboditeľskou armádou Číny, Peking sa tým nezbaví idey spojenia sa s ostrovom, myslí si Farley. Čína len uzavrie s USA dočasné prímerie a potom sa opäť pustí do boja o pripojenie si tohto vraj sporného regiónu.

 

„Aj keby Čína zvíťazila v kampani o Taiwan, nevykorení to základné protirečenia so Spojenými štátmi. A aj keď je veľmi ťažké uhádnuť reakciu ázijských štátov na vojenský úspech čínskej armády, dá sa predpokladať, že také štáty ako Vietnam, Japonsko a Južná Kórea sa po čínskom víťazstve budú usilovať o omnoho tesnejšie vzťahy s Washingtonom. No a to vytvorí predpoklad na ďalší konflikt,“ hovorí sa v článku.

 

Akákoľvek ozbrojená zrážka v západnej časti Tichého oceánu bude katastrofou a spôsobí zničenie infraštruktúry, finančných a obchodných vzťahov medzi Áziou a severnou Amerikou, pripomenul Farley, no zároveň vyjadril nádej, že ľudstvu sa podarí vyhnúť tomuto scenáru.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov