Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

V Berlíne sa začína vyšetrovanie možného útoku zvukovými zbraňami na amerických diplomatov

Berlínska polícia od augusta vyšetruje možný útok zvukovými zbraňami na zamestnancov amerického veľvyslanectva v meste. Mohlo tým utrpieť niekoľko Američanov v Nemecku a asi 200 v iných krajinách.


 

Zamestnanci ambasády v Berlíne majú podľa časopisu Der Spiegel symptómy takzvaného havanského syndrómu . Je pomenovaný podľa prvého zaznamenaného prípadu možných útokov. Od konca roku 2016 hlásia americkí diplomati v Havane silné bolesti hlavy, nevoľnosť, únavu a zhoršenú koordináciu a sluch.

 

Časopis Politico uviedol v máji , že ruská vojenská rozviedka (GRU), môže byť organizátorom útoku, aj keď žiadny konečný dôkaz tohto nie je. Jeden z najnovších prípadov možného útoku bol zaznamenaný pred niekoľkými týždňami – obeťou by mohol byť dôstojník CIA sprevádzajúci riaditeľa služby Williama Burnsa na ceste do Indie, uvádza denník The New York Times.

 

Syndróm sa pravdepodobne vyskytuje po vystavení zvukovými alebo mikrovlnnými zbraňami. V piatok americký prezident Joe Biden podpísal zákon o kompenzácii Havanského syndrómu. Dokument v Kongrese podporili zástupcovia demokratických aj republikánskych strán.

 

Prejavy „havanského syndrómu“ boli pozorované medzi americkými diplomatmi na Kube v rokoch 2016 a 2017, ako aj v Číne v roku 2018. Diplomati boli údajne vystavení zvukovým efektom s dlhodobými účinkami na zdravie. V amerických médiách z času na čas zazneli obvinenia voči Rusku z organizovania „akustických útokov“. Ruské ministerstvo zahraničia označilo takéto útoky za „úplnú absurditu a podivné narážky“.

 

Británia „sa ocitla v moci Putina“
Británia ostala vydaná na milosť a nemilosť Putinovi po zatvorení zásobníku plynu v Yorkshire, informuje agentúra „RIA Novosti“ citujúc britský denník „Daily Mail“. Podľa novín je Veľká Británia na popredných miestach v spotrebe plynu v Európe, a preto je problém s nedostatkom paliva obzvlášť akútny. Krajina za posledných dvadsať rokov pritom znížila ťažbu plynu z polí v Severnom a Írskom mori a dováža energetické zdroje zo zahraničia.

 

„Nepoužívame obrovské zásoby bridlicového plynu, ktoré sa nachádzajú na území našej krajiny, aj keď vďaka týmto zdrojom Amerika nedávno získala „energetickú nezávislosť“. Británia namiesto toho stále viac a viac zvyšuje svoju energetickú zraniteľnosť pomocou systému termínovaných dodávok, či už potrubím alebo po mori,“ píšu noviny. Ako príklad uviedli zatvorenie zásobníka plynu na pobreží v Yorkshire v roku 2017 spojeného s poľom Rough, čo je podľa denníka prejavom extrémnej bezohľadnosti konzervatívnej vlády.

 

„Uplynuli štyri roky a prax ukázala, že to bolo katastrofálne rozhodnutie, kvôli ktorému sme boli vydaní na milosť a nemilosť Putina,“ tvrdí autor článku. Ceny futures na plyn v Európe v posledných mesiacoch raketovo rastú. Od začiatku augusta do konca septembra zdražili suroviny dvojnásobne. Historické maximum bolo zaznamenané 6. októbra — 1 937 dolárov za tisíc metrov kubických, potom cena zasa klesla.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov