075 LHD Guangxi
Aktuality, Námorníctvo,

28 helikoptér. Čínske námorníctvo testuje novú vrtuľníkovú loď

Čínske námorníctvo by čoskoro malo dostať novú vojnovú loď. Čína zverejnila zábery najnovšieho vrtuľníkového nosiča, typu 075 LHD Guangxi.


 

 

Teraz je táto univerzálna obojživelná útočná loď (UDC) pred uvedením do prevádzky námorníctvom Čínskej armády testovaná na mori. Guangxi je druhou loďou v tejto sérii. Prvým a zatiaľ jediným z vrtuľníkových nosičov radu 075, ktoré sú už v prevádzke, je Hainan. Na druhý deň bola na palube spozorovaná najnovšia čínska helikoptéra s dronmi. Hainan bol odovzdaný námorníctvu v apríli tohto roku.

 

 

Podľa údajov predložených čínskou tlačou je plavidlo typu 075 svojou veľkosťou a tonážou podobné obojživelným útočným lodiam amerického námorníctva patriacim do triedy Wasp s výtlakom 35 000 až 40 000 ton a dĺžkou 205 metrov.

 

 

Celkovo je táto loď schopná pojať maximálne 28 helikoptér rôznych typov a asi 1 500 výsadkárov, ako aj asi 70 rôznych bojových vozidiel. Je určená na použitie bojových helikoptér na boj proti pozemným cieľom na pobreží, ponorkám a hladinovým plavidlám. Na palube môžu byť aj transportné helikoptéry. Tretia loď tejto série je stále v štádiu výroby. Celkovo sa plánuje výstavba ôsmich vrtuľníkových nosičov typu 075.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov