USS Connecticut
Aktuality, Námorníctvo,

Zrážka pod vodou. Americké námorníctvo potvrdilo incident s jadrovou ponorkou Connecticut

Americká armáda potvrdila údaje o incidente, ktorý sa stal v Tichom oceáne s jadrovou ponorkou amerického námorníctva. Hovoríme o ponorke USS Connecticut (SSN 22). Zároveň je známe, že k incidentu došlo 2. októbra.


 

V správach americkej tlače s odvolaním sa na americké námorníctvo sa hovorí, že keď sa jadrová ponorkа zanorila došlo k zrážke „s neznámym predmetom“. Uvádza sa, že počas ponorenia „predmet nebol upevnený pomocou ovládania“. Zároveň neexistujú žiadne údaje o tom, či by americké ponorky boli schopné v konečnom dôsledku identifikovať samotný predmet.

 

 

Americké námorníctvo tvrdí, že jadrová elektráreň ponorky Connecticut nebola v dôsledku incidentu poškodená. Zo správ amerického velenia:
“Členom posádky nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Nič sa nestalo.”

 

Správy neobsahujú konkrétne údaje o tom, kde presne k incidentu došlo a čo sa všeobecne rozumie pod pojmom „neznámy predmet“ – aké sú jeho lineárne rozmery, hĺbka jeho umiestnenia. V tejto súvislosti už americké médiá začali predkladať konšpiračné teórie vrátane verzie, že „by to mohla byť ponorka alebo podmorský dron čínskych námorných síl“.

 

Reportéri sa pokúšajú zistiť, aký vážny je charakter poškodenia americkej jadrovej ponorky a či dokázala po zrážke pokračovať vo vykonávaní bojových hliadok v oceánoch. Zároveň vyvstáva mnoho otázok v súvislosti s tým, prečo palubné zariadenia neidentifikovali predmet, čo viedlo k nebezpečnému ponoru.

 

Ruský admirál Vladimir Valuev vysvetlil zrážku americkej ponorky s tajomným predmetom v neutrálnych vodách. Valuev agentúre RIA Novosti vysvetlil, aká „prekážka“ môže stáť v ceste americkej ponorke. Ponorka podľa neho mohla vletieť do podvodného objektu. Napríklad na podvodnej ropnej plošine.

„Príčinou kolízie môže byť pravdepodobne nedávno postavené alebo stále sa budujúce priemyselné zariadenie na ropné vrty, o ktorých  zatiaľ nebolo velenie americkej flotily upozornené,“ povedal admirál. Poznamenal, že zrážka s inou ponorkou je nepravdepodobná. To by obidve vystúpili na povrch, aby vyhodnotili škody. Admirál tiež pochybuje, že by moderná ponorka ako Seawolf mohla prehliadnuť inú ponorku.

 

Ponorka Connecticut patrí do triedy Seawulf. Maximálna hĺbka ponorenia takýchto ponoriek je 610 m. Na palube je jadrový reaktor S6W od spoločnosti Westinghouse. Jeho kapacita je asi 45 tisíc koní. Posádka ponorky je 126 ľudí. Náklady na základnú jednotku presahujú 4 miliardy dolárov.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov