F-35A
Aktuality, Letectvo,

Americké vojenské letectvo zhodilo maketu jadrovej bomby

V USA pomocou stíhacích bombardérov F-35A zhodili testovaciu verziu jadrovej bomby B61-12 v rámci vojenského cvičenia na strelnici Tonopa v Nevade. Informuje o tom denník The Drive.


 

Počas skúšok dva lietadlá F-35A zhodili skúšobné modifikácie bomby B61-12. Nová munícia zo série B61 dostala inerciálny navigačný systém a novú chvostovú plochu. Bombu možno použiť aj na lietadlá F-15E a F-16C / D.

 

The Drive píše , že podrobnosti súčasných skúšok sú utajené. Je známe len to, že lietadlá používali vysoko presné nejadrové makety bomby B61-12. Zhadzovanie sa uskutočnilo dvakrát, a to v rôznej výške a s rôznou rýchlosťou. Testy, ktoré prebehli koncom septembra, sa stali záverečnou fázou letových skúšok novej munície. Výsledky skúšok budú vyhodnocované na Ministerstve obrany a Ministerstve energetiky USA. Špecialisti rezortov majú potvrdiť, že B61-12 a F-35A zodpovedajú všetkým bezpečnostným požiadavkám.

 

 

Novú bombu B61-12 plánovalo americké letectvo vyskúšať spolu s F-35A v rokoch 2020 až 2022. Skúšky skončia neskôr a masová výroba B61-12 sa do roku 2022 vôbec neočakáva. The Drive v tejto súvislosti predpokladá, že do tej doby novú muníciu dostanú stíhačky F-16C / D, ktoré sa vyrábajú v Európe. Americké letectvo už skôr vyskúšalo stíhačku F-15E s bombou B-61-12. Vtedy sa uvádzalo, že sa tento stroj stane prvým certifikovaným nosičom novej munície.

 

 

Schopnosti nadzvukových jadrových útokov stíhačiek F-35
Nenápadný F-35 bude prvým nadzvukovým stíhačom, ktorý ponesie malú jadrovú bombu B61-12 vnútri svojho priestoru pre zbrane, čo znamená, že nebude musieť obetovať nenápadnosť za údernú silu.

 

V minulom roku americká armáda prvýkrát zverejnila zábery bojového lietadla F-35A Joint Strike Fighter, ktorý zhadzuje inertnú jadrovú bombu rýchlosťou vyššou ako rýchlosť zvuku. Testy skutočných jadrových zbraní sú zakázané na základe zmluvy z roku 1996. Lockheed Martin F-35 Lightning II je americké bojové lietadlo, ktoré vzniklo ako výsledok programu Joint Strike Fighter (čiže spoločný útočný stíhač) vyhláseného Ministerstvom obrany USA, neskôr bol zaradený do výzbroje USAF, USN, USMC a spojencov NATO. Ide o triedu viacúčelových stíhacích lietadiel piatej generácie vo vývoji, ktoré sú určené na vykonávanie pozemných útokov, prieskumu a vzdušných obranných misií s technológiou stealth.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov