Sergej Lavrov
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán čaká na reakciu Ruska ohľadne prítomnosti „sionistov a teroristov“ v Zakaukazsku

Iránsky minister zahraničných vecí Hossein Amir Abdollahian vyhlásil, že Teherán očakáva reakciu Moskvy na prítomnosť „sionistov a teroristov“ na južnom Kaukaze. Novinárom to povedal šéf iránskej diplomacie 5. októbra večer v Moskve a oznámil program nadchádzajúcich rozhovorov so svojim ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Informovala o tom iránska štátna tlačová agentúra IRNA.


 

„Na stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom máme v úmysle zhodnotiť svoje postoje k procesom na južnom Kaukaze. Očakávame, že Rusko bude reagovať a bude vnímavé k možným zmenám hraníc v regióne,” vyhlásil minister zahraničných vecí Islamskej republiky.

 

Hossein Amir Abdollahian taktiež potvrdil očakávanie Teheránu, že ruská strana bude venovať veľkú pozornosť prítomnosti „teroristov a hnutí sionistického režimu (Izraela — pozn. red.) v regióne, čo smeruje proti mieru a bezpečnosti“.

 

Predstavitelia iránskeho diplomatického zboru a vojenského velenia tiež poukazujú na prítomnosť Izraela na azerbajdžanskom území susediacom so severnými hranicami Iránu a rôzne teroristické elementy — militantov presunutých Tureckom zo Sýrie do regiónu počas vojny v Karabachu na jeseň 2020. Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev obvinenia Iránu z prítomnosti Izraela na území najväčšej zakaukazskej republiky odmietol a požadoval, aby Teherán poskytol relevantné dôkazy.

 

Izrael dodal Azerbajdžanu systémy protiraketovej obrany
Po vyhrážkach Iránu, že nanesie po Azerbajdžane tisíce úderov, Izrael tam previezol svoje moderné systémy protiraketovej obrany „Arrow-3“.

 

Napriek tomu, že Azerbajdžan prítomnosť izraelskej armády na svojom území kategoricky popieral, objavili sa nepotvrdené správy o tom, že Izrael tam preniesol svoje komplexy protivzdušnej obrany „Arrow-3“, ktoré sú určené práve na boj s riadenými strelami a balistické ciele. Takéto akcie Izraela vyvolali ešte viac podozrení, že izraelské jednotky a vojenské základne na území Azerbajdžanu sú umiestnené izraelské jednotky a vojenské základne.

 

Zdroje uvádzajú, že pred niekoľkými dňami Izrael stiahol do Azerbajdžanu najmenej dva systémy „Arrow-3“. Tie by mali predovšetkým zabezpečiť ochranu Baku pred prípadným úderom z Iránu. Komplexy majú byť zároveň rozložené tak, aby chránili celé územie Azerbajdžanu ako aj izraelskej armády.

Napriek informáciám, ktoré sa objavili o dodávkach systému protivzdušnej obrany „Arrow-3“ do Azerbajdžanu, v tejto chvíli neexistujú žiadne oficiálne vyhlásenia ani od izraelských obranných síl, ani z Baku.

 

Turecko chce presunúť systémy protivzdušnej obrany S-400 do Azerbajdžanu
Na pozadí hroziaceho konfliktu medzi Baku a Teheránom posiela Turecko do Azerbajdžanu ruské systémy protivzdušnej obrany S-400. Turecko, ktoré podporuje Azerbajdžan v provokáciách proti Iránu, sa rozhodlo ísť do veľmi vážneho konfliktu s Ruskom. Dôvodom sú informácie, že turecké vojská zamýšľajú prepraviť predtým v Rusku zakúpené systémy protivzdušnej obrany S-400 do susedného Azerbajdžanu bez toho, aby o tom informovali ruskú stranu.

 

Ide pritom o porušenie dohody a môže to Turecko pripraviť nielen o údržbu týchto systémov protivzdušnej a protiraketovej obrany, ale tiež anulovať zámery Ankary získať ďalšiu várku týchto komplexov.

 

„Turecké zdroje uvádzajú, že Turecko zvažuje možnosť vyslania systémov protivzdušnej obrany S-400 a stíhačiek F-16C do Azerbajdžanu na pomoc proti prípadnej iránskej agresii,“ informoval Telegram-kanál „Militarist“.

 

Oficiálne sa však zatiaľ nepodarilo získať žiadne potvrdenie. Ak sa Ankara skutočne rozhodne dodať svoje systémy protivzdušnej obrany S-400 Triumf do Azerbajdžanu, Rusko to môže považovať za porušenie dohôd a uložiť voči Turecku veľmi vážne sankcie vrátane zavedenia embarga na získavanie ruských zbraní.

 

Ruská strana už skôr upozornila na skutočnosť, že Turecko nemá právo prenášať komplexy S-400 do iných krajín vrátane USA, pretože by išlo o porušenie podmienok dohôd.

 

Iránsky generál: “Máme pripravených 4000 rakiet na zničenie hlavného mesta Azerbajdžanu”

Iránsky vedúci administratívy Mohammad Bagheri uviedol, že v prípade ďalšej eskalácie konfliktu medzi Iránom a Azerbajdžanom zaútočia na Azerbajdžan 4000 raketami, ktoré Baku úplne zničia.

 

Drsná rétorika a provokácie Baku voči Teheránu vyprovokovali veľmi vážnu reakciu, ktorá môže na pozadí vyhlásení azerbajdžanských predstaviteľov a poslancov rozpútať rozsiahly ozbrojený konflikt. Objavili sa zábery viackilometrového konvoja vojenskej techniky zo Zboru islamských revolučných gárd. Jeho súčasťou boli desiatky tankov, samohybné delostrelecké zariadenia, ľahké obrnené vozidlá atď. Podľa zdrojov kolóna vojenskej techniky má dĺžku 8 kilometrov.

 

Ak Irán donedávna vykonával len vojenské cvičenia na hraniciach s Azerbajdžanom, potom súčasné sťahovanie vojenskej techniky na azerbajdžanské hranice môže naznačovať veľmi vážne úmysly Teheránu demonštrovať svoju silu voči Baku.

 

Berúc do úvahy provokácie azerbajdžanských vojakov, Irán môže akékoľvek nezákonné prekročenie hraníc islamskej republiky alebo spustenie paľby na iránsku armádu vnímať ako priamu agresiu a zahájiť odvetu s ničivými údermi proti Azerbajdžanu.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov