QBZ191
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Čínsky NORINCO predstavil útočnú pušku novej generácie

Na medzinárodnej výstave v čínskom Zhuhai bola verejne predvádzaná útočná puška čínskej novej generácie QBZ191 kalibru 5,8 mm. Samotný vývojár ju nazýva puškou novej generácie.


 

PLA (Čínska ľudová oslobodzovacia armáda) sa chystá prejsť na túto pušku ako na hlavnú zbraň. Predstavené sú celkom dve nové pušky zo série Typ 191. Ide o zbrane od vývojárov NORINCO. Čínski vývojári v Zhuhai uviedli, že útočné pušky QBZ191 „už dostali ocenenie od armády“, ktorá dostala vzorky na skúšobnú prevádzku. Správy hovoria, že útočná puška QBZ191 by mala časom nahradiť variant QBZ95, ktorý čínske jednotky široko používajú.

 

 

Spoločnosť NORINCO predstavila aj kratšiu a ľahšiu verziu útočnej pušky QBZ191 – QBZ192, špecializovanú pušku alebo vysoko presnú pušku radu 191, QBU191 a dva nové guľomety: kaliber QJB201 5,8 mm a QJY201 – 7,62 mm.

 

Čínski vývojári tvrdia, že používajú variant automatických zbraní s kalibrom 5,8 x 42 mm, pre vysvetlenie výberu tejto konkrétnej munície, hovoria, že má „lepšiu balistiku, ako aj väčšiu energiu strely na stredné a dlhé vzdialenosti“. Početné testy odhalili jeho „prevahu nad nábojmi kalibru 5,45 x 39 mm a 5,56 x 45 mm.

 

 

“Náš náboj 5,8 x 42 mm je v mnohých parametroch lepší ako náprotivky sovietskeho a NATO dizajnu. Útočná puška QBZ191 bola vytvorená v takomto kalibri, jeho účinnosť je vysoká, ako hovorí naša armáda, ktorá ju prevádzkuje v testovacom režime.” Dodáva zástupca NORINCO.

 

https://twitter.com/i/status/1373153530916302850

 

Odborníci sú skeptickí k vyhláseniam čínskej strany o „lepšej balistike“ tohto kalibru, pričom poznamenávajú, že nie je vždy vhodné používať útočné pušky na veľké vzdialenosti k cieľu, aby sa „vyhodnotil účinok takýchto balistík.”

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov