.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko použilo rakety Iskander na tureckých militantov v Idlibe

Operačno-taktické raketové systémy ruskej a sýrskej armády zahájili pred niekoľkými hodinami sériu útokov na pozície protureckých teroristov, ktorých turecké sily opäť presunuli do Idlibu a susedných provincií. Podľa sýrskych zdrojov na pozície teroristov zaútočili komplexy „Točka-U“ a „Iskander“. Útoky boli navyše zrejme uskutočnené na veľké formácie militantov a ich vybavenie, čo sýrskym jednotkám umožnilo zahájiť masívny pozemný útok.


 

 

Zdroje v sýrskej armáde uvádzajú, že útoky neboli jednorazové, ako to bolo predtým, ale viacnásobné. To naznačuje skutočnosť, že útok sýrskej a ruskej armády bol starostlivo pripravený a hlavným dôvodom použitia taktických raketových systémov bola cielená deštrukcia veľkých nepriateľských síl predtým, ako boli tieto rozprášené. V predvečer uskutočnila ruská a sýrska armáda na militantov také masívne útoky, že títo prakticky nemohli realizovať žiadne protiútoky. To môže naznačovať morálny rozklad teroristov.

 

Sýrska armáda zahájila útok z nečakaného smeru

Protureckí teroristi v Sýrii utrpeli vážne straty potom, čo sýrska armáda, iránske jednotky a ruské sily zaútočili na pozície militantov z východu. Je známe, že teroristi pripravovali protiútok na sily sýrskej armády z boku, pričom mali v úmysle obkľúčiť niekoľko tisíc bojovníkov SAA, samotní džihádisti sa však dostali do vlastnej pasce a čelili útokom z úplne neočakávaného smeru. Podľa získaných informácií sa v Idlibe militanti pokúsili umiestniť svoje sily na východ a na západ, čím lákali postupujúcu sýrsku armádu do pasce, ale pred pár hodinami sa niekoľkotisícová skupina teroristov dostala pod silný útok z východu.

 

Znázornený obrázok ukazuje zvláštny model ofenzívy sýrskych, iránskych a ruských síl, aj keď sa pôvodne predpokladalo, že útok na džihádistov bude prebiehať z juhu, aby získali kontrolu nad diaľnicou M-4. V dôsledku prekvapivého útoku sýrskych síl utrpeli militanti veľmi vážne straty a boli nútení ustúpiť hlboko na okupované územie. Toto umožnilo útočiť na militantov z troch smerov naraz — juhozápadu, východu a juhu.

 

Turecké posty v Idlibe

 

Turecká armáda bezhlavo ustupuje
Turecká armáda uteká z Idlibu, na ktorý bolo za deň vedených viac ako sto útokov. Asi pred dvoma dňami turecké jednotky poslali do sýrskej provincie Idlib významné posily. Išlo predovšetkým o niekoľko desiatok jednotiek obrnenej techniky, vrátane tankov, MLRS, obrnených transportérov apod. Napriek tomu totálne demoralizované turecké jednotky začali z Idlibu ustupovať, zrejme v obave, že budú zasiahnuté útokmi ruskej armády, keďže prítomnosť tureckej armády v týchto oblastiach nebola s Ruskom koordinovaná.

 

Podľa dostupných informácií je demoralizácia tureckej armády spôsobená skutočnosťou, že ruské vojenské lietadlá a sýrske jednotky útočili v blízkosti miest dislokácie tureckých jednotiek, pričom úplne ignorovali ich prítomnosť. Asi rok a pol dozadu bolo kvôli pokusom Turecka oklamať Rusko zabitých viac ako 30 (niektoré zdroje uvádzajú 47) tureckých vojakov — boli zasiahnutí silným útokom ruského stíhacieho bombardéra Su-34.

 

„Aj keď prebehli rokovania, Erdogan tvrdohlavo znova poslal svoje jednotky do Idlibu. Napriek tomu sa viac ako sto úderov na oblasti nasadenia tureckých vojsk stalo veľmi vážnym signálom pre Ankaru, a preto Turci začali s ústupom, ktorý sa nedá nazvať inak ako útek,“ poznamenáva analytik. Podľa predbežných odhadov bolo len za posledný deň pri útokoch Ruska, Sýrie, Iránu a miestnych ozbrojených skupín (proiránske sily, Hizballáh atď.) zlikvidovaných až 500 teroristov.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov