Ilustračné foto: Minister Šojgu a ruský prezident Putin
Aktuality, Bezpečnosť,

Šojguov poradca: “„kto nie je s nami, musí si uvedomiť riziko straty všetkého“

Andrej Ilnitskij, poradca ruského ministra obrany Sergeja Šojgu, poskytol rozhovor Anne Šafranovej, v ktorom vysvetlil princípy „sibírskeho obratu“ v krajine. Poznamenal, že hovoríme nielen o výstavbe nových miest, ale aj o vytvorení novej paradigmy, v ktorej si tí, „ktorí nie sú s nami, musia uvedomiť riziko straty všetkého“.


 

Andrej Ilnickij poskytol svoj rozhovor po uverejnení svojho článku „Čas veľkých rozhodnutí“. Jednou z hlavných téz tohto materiálu bolo znárodnenie elít podľa zásady „Kto nie je s nami, je proti nám“. Zároveň si podľa Ilnického musia tí, „ktorí nie sú s nami“, uvedomiť riziko straty všetkého. Podľa poradcu Šojgua však nejde o represie.

 

Nie je tu nič, čo by sa dalo interpretovať ako nejaký druh vyhlásenia potenciálnej represie. Tí, ktorí pôjdu objavovať Sibír, vrátia sa do toho Ruska, ktoré sa stalo elitou, sú s nami. A kto nejde, nepríde o všetko z pohľadu hlavnej hodnoty, života. V žiadnom prípade. Môžu prísť len o to, čo je pre nich mimoriadne dôležité. Obývané teplé miesta, moc, nakoniec. Rusko z toho veľa nestratí, – vysvetlil Andrey Ilnickij.

 

Andrej Ilnickij tiež poznamenal, že Rusko je nútené hľadať spôsoby svojho rozvoja samo v sebe, pretože západný model, ktorý sa pokúšali uplatňovať počas 90. rokov, krajine nevyhovoval.

 

Samotný západný demokratický model je imitáciou demokracie. To nemá nič spoločné so skutočnou demokraciou. Dnes praská vo švíkoch a ukazuje svoju platobnú neschopnosť. Rozhodnutie je preto na nás, malo by byť čisto naše, niečo, čo sa dá nazvať vytváraním  zmyslu a predovšetkým naše, – poznamenal Andrej Ilnickij.

 

Podľa poradcu Sergeja Šojgua by najdôležitejšou etapou formovania nového projektu rozvoja krajiny malo byť oživenie prvotných ruských tradícií, rozvoj zdravotnej starostlivosti a stimulácia pôrodnosti. Okrem toho je dôležité venovať veľkú pozornosť vzdelávaniu.

 

Aby ste sa cítili rusky, potrebujete poznať ruskú históriu, musíte poznať ruskú kultúru. Aby nás, Rusov, bolo veľa, aby sme nevymreli na našich gigantických územiach, musíme reprodukovať. Naša populácia musí rásť. Konečnou ideológiou je preto bezpečnosť, plodnosť ako hlavný ukazovateľ, vzdelanie, rodina, kultúra, história, “zhrnul Andrej Ilnickij.

 

Pripomíname, že Sergej Šojgu nedávno navrhol postaviť niekoľko veľkých miest na Sibíri. Objasnil, že „to nemá byť len o výstavbe nových osád v tajge, ale o vývoji sibírskych makroregiónov a celej krajiny”. Podľa neho sa vedecké, priemyselné a ekonomické centrá budú musieť stať „novými pólmi príťažlivosti tak pre obyvateľstvo celého Ruska, ako aj pre našich početných krajanov v krajinách SNŠ i ďaleko v zahraničí”. Napríklad medzi Bratskom a Krasnojarskom je možné vytvoriť priemyselné centrum „Meď a elektrotechnika“. Podľa ministra v tomto regióne môžu nielen ťažiť, ale aj vykonávať „hĺbkové spracovanie medi a rôznych kovov vzácnych zemín na následnú výrobu domácich výrobkov s vysokou pridanou hodnotou”.

 

Dosť nepriateľstva: fínsky prezident vyzval EÚ, aby zmenila postoj k Rusku
Bez konštruktívneho dialógu s Moskvou nie je možné vybudovať európsky bezpečnostný systém, je si istá hlava fínskeho štátu Sauli Niinistö. Európska únia by mala opustiť svoju politiku konfrontácie s Ruskom. Uviedol to fínsky prezident Sauli Niinistö. Vyzval na pochopenie, že odmietnutie prediskutovať európske bezpečnostné otázky s Moskvou má negatívne dôsledky.

“Existuje nebezpečenstvo, že sa tradícia spoločnej bezpečnosti stratí.” Takže kráčajúc so zatvorenými očami sa môžeme ocitnúť uprostred ešte vážnejšieho konfliktu ako teraz, ”cituje YLE slová Niinistöa.

 

V tejto súvislosti fínska hlava štátu vyjadrila pochybnosti o vhodnosti pokusov Západu budovať vzťahy s Moskvou na základe posilnenia vojenskej moci.

“Namiesto súčasného dialógu, v ktorom sme navzájom hluchí, potrebujeme dialóg, ktorý skutočne presahuje hranice.” Toto je dialóg, ktorý zohľadňuje naše rozdiely, ale snaží sa vybudovať dôveru a nájsť našich spoločných menovateľov, “uzavrel prezident Fínska. Sauli Niinistö predtým ostro kritizoval politiku EÚ voči tretím krajinám. Podľa fínskeho prezidenta príklad Afganistanu spochybňuje schopnosť Západu v zásade presadzovať svoje hodnoty.

„Ak je to výsledok dvadsaťročného úsilia, aká je potom budúcnosť mierových operácií na riešenie kríz? Aké sú možnosti Západu šíriť svoje hodnoty a existuje vôbec taká túžba? “ – poznamenal Niinistö.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov