Iránske ozbrojené sily na severozápadnej azerbajdžanskej hranici krajiny
Aktuality, Bezpečnosť,

Iránsky generál: “Máme pripravených 4000 rakiet na zničenie hlavného mesta Azerbajdžanu”

Iránsky vedúci administratívy Mohammad Bagheri uviedol, že v prípade ďalšej eskalácie konfliktu medzi Iránom a Azerbajdžanom zaútočia na Azerbajdžan 4000 raketami, ktoré Baku úplne zničia.


 

Mohammad Bagheri

 

https://twitter.com/i/status/1443547699165417475

https://twitter.com/i/status/1443364369799200769

 

Drsná rétorika a provokácie Baku voči Teheránu vyprovokovali veľmi vážnu reakciu, ktorá môže na pozadí vyhlásení azerbajdžanských predstaviteľov a poslancov rozpútať rozsiahly ozbrojený konflikt. Objavili sa zábery viackilometrového konvoja vojenskej techniky zo Zboru islamských revolučných gárd. Jeho súčasťou boli desiatky tankov, samohybné delostrelecké zariadenia, ľahké obrnené vozidlá atď. Podľa zdrojov kolóna vojenskej techniky má dĺžku 8 kilometrov.

 

https://twitter.com/i/status/1443241879693320195

 

Ak Irán donedávna vykonával len vojenské cvičenia na hraniciach s Azerbajdžanom, potom súčasné sťahovanie vojenskej techniky na azerbajdžanské hranice môže naznačovať veľmi vážne úmysly Teheránu demonštrovať svoju silu voči Baku.

 

https://twitter.com/i/status/1443265934945394697

 

Berúc do úvahy provokácie azerbajdžanských vojakov, Irán môže akékoľvek nezákonné prekročenie hraníc islamskej republiky alebo spustenie paľby na iránsku armádu vnímať ako priamu agresiu a zahájiť odvetu s ničivými údermi proti Azerbajdžanu.

 

Motivačné video armády Azerbajdžanu:

https://twitter.com/i/status/1443297137836560391

 

USA chcú obmedziť nákup iránskej ropy čínskymi spoločnosťami
Spojené štáty oslovili diplomatickou cestou Čínu, aby prediskutovali možnosť zníženia nákupov ropy Pekingu z Iránu. Informovala o tom 28. septembra agentúra „Reuters“ s odvolaním sa na zástupcov orgánov USA a EÚ.

„Vieme o nákupoch iránskej ropy, ktoré realizujú čínske spoločnosti,“ povedal agentúre vysoký predstaviteľ USA.

Washington podľa neho v tejto súvislosti uplatňoval sankcie a bude v tom pokračovať.

„Túto tému sme nastolili diplomatickou cestou s Čínou ako súčasť nášho politického dialógu s Iránom a veríme, že je to najúčinnejší spôsob, ako vyriešiť otázky, ktoré nás znepokojujú,“ povedal.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov