Foto: Ukrajinské cvičenie Rapid Trident – 2021
Aktuality, Bezpečnosť,

Strieľajte ako chcete. Najvyšší vojenský veliteľ Ukrajiny zrušil všetky obmedzenia streľby na Donbase

Zástupcovia veľvyslanectva USA na Ukrajine navštívili oblasť tzv. Operácie spoločných síl (OSS) na Donbase a malým obrneným delovým člnom vstúpili do Azovského mora, aby zhodnotili situáciu v teritoriálnych vodách Ukrajiny. Informovalo tlačové stredisko veliteľstva OSS večer 28. septembra.


 

„Delegácia amerického veľvyslanectva na Ukrajine navštívila oblasť Operácie spoločných síl. V Azovskej oblasti sa diplomati stretli s veliteľom taktickej skupiny „Mariupoľ“, ktorý im predstavil bezpečnostnú politiku v Azovskom mori a ďalších oblastiach. Delegácia sa tiež vydala na more v malom obrnenom delostreleckom člne, aby nezávisle posúdila situáciu vo výsostných vodách Ukrajiny,” uvádza sa vo vyhlásení ústredia na Facebooku.

 

Okrem toho zástupcovia USA navštívili jedno z oddelení námornej bezpečnosti, kde sa zoznámili s vybavením a zbraňami. Je pozoruhodné, že táto návšteva sa časovo zhoduje s informáciou o povolení ukrajinskej strany páliť na pozície obrancov Donbasu všetkými možnými zbraňami.

 

Vrchný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj zrušil všetky obmedzenia týkajúce sa spustenia paľby proti Donbasu a drony „Bayraktar“ v službách ukrajinskej armády už vykonávajú bojové misie na fronte Donbasu. Ukrajinský novinár Alexej Godzenko, zaradený k 503. samostatnému práporu námornej pechoty, o tom napísal na svojej facebookovej stránke po komunikácii so Zalužnym. Godzenko napísal, že rozkazy zakazujúce Ozbrojeným silám Ukrajiny začať paľbu boli zrušené.

„Nové nariadenie — je možné a nevyhnutné spôsobiť smrť nepriateľom, rozhoduje o tom veliteľ za použitia všetkých dostupných zbraní,“ napísal Godzenko.

 

Vrchný veliteľ podľa novinára nariadil odstránenie všetkých zbytočných papierov a dokumentácie, ktoré sa opakovali, aby to nerozptyľovalo armádu pri riešení byrokratických problémov a mohla sa zaoberať výlučne vojnou. Podľa informácií, ktoré vyslovil Godzenko, boli útočné drony „Bayraktar“ stiahnuté zo skladov a už sa podieľajú na plnení misií na fronte.

 

„Všetky operačné komplexy „Bayraktar» boli presunuté zo „skladov“ na letiská a už sa podieľajú na plnení úloh, vrátane bojových,“ napísal Godzenko. Pravidelné rozhovory minskej kontaktnej skupiny sa zastavili — ukrajinská strana opäť odmietla konštruktívnu diskusiu o pláne navrhnutom republikami Donbasu, ktorý by pomohol posunúť sa vpred na politickej ceste.

 

Dodatočné opatrenia na kontrolu prímeria pozdĺž kontaktnej linky v Donbase nadobudli platnosť od 27. júla 2020. Dohoda prišla rok po tom, čo strany 21. júla 2019 vyhlásili strany takzvané neurčité prímerie po viac ako 20 márnych pokusoch zastaviť nepriateľstvo. Podľa dohody majú strany v konflikte zakázané predvádzať útočné a prieskumné operácie, používať akékoľvek typy bezpilotných lietadiel, používať otvorenú paľbu vrátane ostreľovacích zbraní a nasadiť ťažké zbrane v obývaných lokalitách a na svojich pozíciách doplniť technické vybavenie. Jedným z kľúčových ustanovení je použitie disciplinárnych opatrení pri porušovaní prímeria. Okrem toho bola akákoľvek odvetná paľba v prípade ofenzívy povolená iba na priamy rozkaz veliteľa.

 

Prečo Putin nemá záujem stretnúť sa so Zelenským
Podľa ukrajinského politológa Ruslana Bortnika si Kremeľ dobre uvedomuje, že Kyjev potrebuje iba PR a nie skutočný výsledok rokovaní. Ako píše portál „Ukraina.ru“ Ruslan Bortnik, riaditeľ „Ukrajinského inštitútu pre analýzu a riadenie politiky“ vysvetlil, prečo ruský prezident Vladimir Putin nemá záujem stretnúť sa s Vladimirom Zelenským, ktorý sa pravdepodobne pokúsi obrátiť rokovania na frašku.

 

„Dôvodom je presvedčenie Ruska, že Zelenskij chce využiť toto stretnutie na vlastné PR a na medzinárodný škandál, ktorý predá na Ukrajine ako záblesk prejavu vlastenectva. Putina obleje výkalmi, doslova,“ tvrdí expert.

 

Zároveň podľa politológa existujú celkom špecifické témy bilaterálnych vzťahov, ktoré by sa mohli stať predmetmi rokovaní na najvyššej úrovni. Ide predovšetkým o ekonomické otázky, počínajúc tranzitom plynu cez Ukrajinu predĺžením zmluvy o plyne, končiac všeobecným komplexom ekonomických vzťahov. Ale v Kyjeve zámerne navrhli pre stretnutie neprijateľné podmienky, nastolili témy Donbasu a Krymu, čím dali jasne najavo, že ich konštruktívna agenda nezaujíma.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov