.
Aktuality, Pozemná technika,

Česko si systém pozemnej protivzdušnej obrany zaobstará od vlády štátu Izrael

 


Česko, 29.september 2021 (AM, MO ČR) – V pondelok 27. septembra 2021 informoval minister obrany Ľubomír Metnar vládu o akvizícii nového raketového systému pozemnej protivzdušnej obrany SPYDER z produkcie izraelskej štátnej spoločnosti Rafael pre Vzdušné sily Armády ČR. Jedná sa o nákup formou medzivládnej dohody, ktorá je najvýhodnejšia z hľadiska vysokej miery istoty a bezpečnosti dodávok.

Mobilný 3d rádiolokátor

“Vážim si ochotu izraelskej vlády zdieľať s nami najmodernejší obranný systém, ktorý posunie našu armádu ústrety schopnostiam pre 21. storočie. Konečne sa tak zbavíme závislosti od sovietskych KUB zo 70. rokov, ktoré nezodpovedajú súčasným požiadavkám na ochranu vzdušného priestoru, “zdôraznil minister obrany Ľubomír Metnar.

Odpaľovacie zaradenie

Raketové systémy tvoria základný pilier každej protivzdušnej obrany. Preto je obstaranie obranného systému novej generácie jednou z hlavných priorít modernizácie armády. Protilietadlový raketový systém zaisťuje nepretržitú ochranu mestských aglomerácií, jadrových elektrární, priemyselných centier, letísk a ďalších dôležitých miest a objektov, a to proti všetkým prostriedkom vzdušného napadnutia.

Viac ako 30% zapojenie českého priemyslu

Za dodávku systému SPYDER podľa špecifikácií a potrieb českej armády ministerstvo obrany celkom uhradí 13,69 mld. korún, vrátane DPH. Na dodávkach a servise sa budú priamo podieľať podniky českého priemyslu. Celkový podiel domáceho priemyslu na plnenie zákazky dosiahne viac ako ministerstvom požadovaných 30% z hodnoty celého projektu.

To českým spoločnostiam zaistí nové možnosti rozvoja a armáde rýchle dosiahnutie plných operačných schopností, rovnako ako ich udržanie po celú dobu používania. Hlavnými partnermi pre izraelskú štátnu spoločnosť Rafael budú českej spoločnosti RETIA a štátny podnik Vojenský technický ústav.

Dohodnutá cena nového systému je konečná a jej výška bola potvrdená ako vnútorným oponentskom riadením v rámci rezortu obrany, ako aj izraelskou vládou.

Vyjednávaním sa podarilo znížiť cenu o 2 miliardy

“Prvotnú indikatívnu izraelskú ponuku sa nám počas rokovaní podarilo znížiť o 2 miliardy korún. Je naopak jasné, že muselo dôjsť k navýšeniu oproti predpokladanej hodnote vychádzajúcej z prieskumov trhu v roku 2016, “uviedol Lubor Koudelka, námestník pre riadenie sekcie vyzbrojovania a akvizícií.

Aktuálna cena zohľadňuje trvalý rast cien pokročilých obranných technológií na svetovom trhu, rast inflácie a cien všetkých vstupov, rast hodnoty vysoko kvalifikované práce, alebo prenos niektorých technológií a know-how priamo do ČR. Ak by ČR nákup nového raketového systému ďalej odkladala, boli by celkové náklady pre obranný rozpočet v čase stále vyššie.

Medzi českou a izraelskou stranou prebehli rozsiahle vyjednávania týkajúce sa technických otázok aj samotného zmluvného vzťahu. Tím ministerstva obrany bol pri nich podporovaný aj právnymi expertmi z advokátskej kancelárie HAVEL & PARTNERS, ktorí vďaka svojim rozsiahlym skúsenostiam s medzinárodným vyjednávaním pomohli ministerstvu dojednať podmienky veľmi výhodné pre Českú republiku.

Systém na 20 a viac rokov

Armáda bude nový systém pozemné protivzdušnej obrany využívať po dobu 20 a viac rokov. Preto vyčíslila a zverejnila aj očakávané náklady na celú dobu jeho používania vo výške približne 23 mld. korún, z čoho samotná suma platená izraelskej strane za poskytnutú servisnú podporu by predstavovala maximálne 7,5 mld. korún s DPH. Náklady na zabezpečenie dvadsaťročného životného cyklu pritom zahŕňajú nielen náklady na servis a údržbu, ale aj všetky ďalšie vedľajšie a prevádzkové náklady rezortu ministerstva obrany, vrátane nákladov na platy a výcvik vojakov, na prevádzku vozidiel a pohonné hmoty, alebo na investície do nehnuteľnej infraštruktúry.

V prípravnom období armáda posudzovala celkom deväť systémov pozemnej protivzdušnej obrany od siedmich výrobcov. Ako najvhodnejší uprednostnila systém SPYDER z produkcie izraelskej štátnej spoločnosti Rafael. Ten z pohľadu armády najlepšie zodpovedá jej požiadavkám a osvedčil sa v reálnych bojových podmienkach. Vlastné rokovania s vládou Izraelského štátu o možnosti obstarania nového moderného protilietadlového raketového systému ministerstvo obrany začalo v novembri 2020. Dodávky nového raketového systému sa uskutoční do roku 2026.

Jan Pejšek, odbor komunikácie MO ČR

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov