Mansurská armáda islamského emirátu
Aktuality, Bezpečnosť,

Taliban poslal tisíce samovražedných bojovníkov Mansuriho bataliónu do pohraničnej provincie Tadžikistan

Taliban, ktorý po uchopení moci v Afganistane oznámil vytvorenie islamského emirátu Afganistan, poslal vojakov k provincii Takhar “na odstránenie bezpečnostných hrozieb a pre ďalšie potenciálne hrozby, uviedlo Radio Azattyk. Tadžické úrady sa domnievajú, že táto správa je „trochu prehnaná“, uvádzajú však, že „kontrolujú akcie extrémistických skupín na druhej strane hranice“.


 

 

Hovorca Talibanu Zabihullah Mujahid tweetoval fotografie vojenských vozidiel a ľudí v uniformách 25. septembra s tým, že „v Takhare boli nasadené desaťtisíce bojovníkov špeciálnych síl Mansuriho armády Islamského emirátu, aby riešili potenciálne bezpečnostné hrozby a ďalšie výzvy“. Takhar hraničí s tadžickým regiónom Khatlon.

 

 

Mansurská armáda islamského emirátu pozostáva hlavne zo samovražedných atentátnikov. Minulý týždeň Taliban oznámil vyslanie týchto vojakov do provincie Badachšán.

 

Tadžikistan je jedným z prvých susedov Afganistanu, ktorý otvorene vyhlásil, že neuznáva vládu Talibanu „vytvorenú útlakom“. Tadžický prezident Emomali Rahmon opakovane kritizoval Taliban za jeho činy a ignorovanie práv Tadžikov v Afganistane. Tadžické úrady sa netaja ani svojou podporou frontu odporu, jedinej sily, ktorá je proti Talibanu v provincii Panjshir. Niektorí odborníci preto spájajú kroky Talibanu na tadžických hraniciach s postavením Tadžikistanu.

 

26. septembra zástupca tadžických pohraničných vojsk pod podmienkou anonymity uviedol, že správy o „tisícoch vojakov“ sú alarmujúce, ale pozorne sledujú, čo sa deje na druhej strane hranice.

„Pokiaľ vieme, tisíce neprišli, ale aj keď sa spojí desať ľudí, budeme to vnímať ako hrozbu a budeme v strehu. Naši pohraničníci nepodliehajú strachu a falošným správam a budú konať v súlade s realitou, “povedal pohraničník.

 

Tadžické úrady predtým oznámili, že dostali informácie o tom, že niektoré z gangov ovládaných Talibanom, pozostávajúcich z Tadžikov a Kaukazanov, sú pripravení napadnúť Tadžikistan. Taliban potom tieto správy odmietol s tým, že žiadna skupina nedostane povolenie na vstup do susedných krajín z Afganistanu. Zdá sa však, že Tadžikistan je voči týmto ubezpečeniam Talibanu skeptický a prijal opatrenia na posilnenie bezpečnosti hraníc.

 

 

Hranica Tadžikistanu s Afganistanom je viac ako 1 400 kilometrov a v poslednej dobe Tadžikistan vykonáva spoločné vojenské cvičenia s Ruskom a ďalšími členmi Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO) pozdĺž tadžicko-afganskej hranice a používa ich na posilnenie hraničných kontrol.

Taliban sa Kábulu zmocnil 15. augusta prakticky bez stretov a vyhlásil Afganistan za „islamský emirát“. Po dvoch mesiacoch zatiaľ žiadna krajina novú vládu Talibanu neuznala.

 

 

Jeden z vodcov Talibanu prijal zástupcu Južného Osetska

Oficiálny predstaviteľ politickej kancelárie hnutia Taliban Muhammad Naim minulý týždeň uviedol, že podpredseda vlády v novej administratíve Afganistanu Mulla Abdul Ghani Baradar sa stretol s predstaviteľom samozvanej republiky Južné Osetsko. Informácie šíri aj niekoľko telegramových kanálov.

„Na stretnutí boli prediskutované otázky týkajúce sa oboch krajín, regionálnej bezpečnosti a situácie v Afganistane,“ uvádza sa v správe.

V auguste a v septembri sa objavili informácie, že Aleksej Maksimov bol pozvaný do Cchinvali z Moskvy a bol vymenovaný za zástupcu Juhoosetskej zahraničnej spravodajskej služby v Rusku. Používatelia sociálnych sietí a médií písali o „pochybných skutočnostiach v jeho životopise“ – údajne si pripisoval neexistujúce vojenské služby a vyznamenania. Oficiálne zdroje v Cchinvali zatiaľ neinformovali o stretnutí Alexeja Maksimova s ​​predstaviteľom Talibanu.

V auguste juhoosetský poslanec David Sanakoev nevylúčil politické uznanie Južného Osetska Talibanom.

„Otázka uznania Talibanu zo strany štátu Alania ešte nie je na programe, aj keď nič nemožno vylúčiť. Všetko bude závisieť od toho, ako rozumné a pragmatické sa nové afganské vedenie prejaví, ”napísal Sanakoev.

 

Taliban rokoval so zástupcami Ruska, Číny a Pakistanu

Vedúci dočasnej vlády Afganistanu Mullah Mohammad Hasan Akhund, vymenovaný radikálnym Talibanom, mal v Kábule stretnutie so zástupcami Ruska, Číny a Pakistanu. Oznámila to 21. septembra agentúra TASS s odvolaním sa na twitterovú stránku predstaviteľa radikálov Ahmadullaha Muttakiho. K správe sú pripojené fotografie z rozhovorov, na ktorých sa zúčastňuje osobitný vyslanec ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov, osobitný vyslanec pakistanskej vlády v Kábule Mohammad Sadiq Khan a osobitný vyslanec Číny pre Afganistan — Yue Xiaoyun. V delegácii Talibanu bolo niekoľko členov dočasného afganského kabinetu ministrov vrátane ministra financií Mullaha Hidayatullaha Badriho a ministra zahraničných vecí Amira Khana Mottakiho. Bližšie informácie o stretnutí zatiaľ neboli poskytnuté.

 

 

Taliban zahájil rozsiahlu operáciu na zriadenie kontroly nad Afganistanom po tom, čo USA na jar tohto roku oznámili, že odtiaľ stiahnu svoje ozbrojené sily. 15. augusta vstúpili radikáli bez boja do Kábulu a prezident Ašraf Ghaní opustil republiku. 6. septembra oznámil Taliban zriadenie kontroly nad celým afganským územím a 7. septembra oznámil zloženie dočasnej vlády.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov