foto: Yahoo news
Aktuality, Bezpečnosť,

Únos alebo vražda Assangea: Plány tajnej vojny CIA proti WikiLeaks

CIA údajne plánovala únos Juliana Assangeho a niektorí vyšší úradníci agentúry a Trumpovej administratívy údajne zašli tak ďaleko, že zvažovali aj možnosť, ako zavraždiť zakladateľa WikiLeaks, uviedli Yahoo News v nedeľu.


 

 

V roku 2017 niekoľko predstaviteľov americkej administratívy a predstaviteľov Ústrednej spravodajskej služby (CIA) zvažovalo možnosti únosu alebo dokonca vraždy zakladateľa „WikiLeaks“ Assangeho. Plán CIA uniesť Assangeho však „vyvolal búrlivú diskusiu“ v administratíve vtedajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa o zákonnosti a praktickosti takejto operácie. Takéto interné plány boli súčasťou kampane proti „WikiLeaks“. CIA tiež chcela rozšíriť dohľad nad organizáciou, zasiať nezhody medzi jej členov a ukradnúť ich elektronické zariadenia.

 

 

Ativity spravodajskej agentúry boli vyprovokované zverejnením materiálov CIA s názvom „Vault 7“. Ide o najväčšiu sériu uniknutých dokumentov o programoch vyvinutých na diaľkové ovládanie počítačov používateľov a monitorovanie ich informácií. Obsahuje takmer 10 000 dokumentov a súborov uložených na izolovanom intranete v centra kybernetickej inteligencie v sídle agentúry.

 

 

Od apríla 2019 je zakladateľ „WikiLeaks“ Julian Assange držaný v londýnskej väznici Belmarsh, kde bol umiestnený po tom, čo mu ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne vypovedalo azyl, ktorý mu bol poskytovaný sedem rokov. V januári Westminsterský magistrátny súd odmietol Assangeho vydanie do USA, kde bolo voči nemu vznesených 18 trestných obvinení. Zakladateľovi „WikiLeaks“ hrozí súhrnný trest až na 175 rokov väzenia.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov