Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev
Aktuality, Bezpečnosť,

Alijev odtajnil neznáme podrobnosti o Putinovi a Karabachu

Azerbajdžan, 27.september 2021 (AM) – Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev odtajnil neznáme podrobnosti súvisiace s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a konfliktom v Náhornom Karabachu. Alijev poznamenal, že komunikácia s arménskym vedením prebehla cez Putina: sprostredkoval správy Pašinjanovi. Putin bol o vojne informovaný v deň svojich narodenín.


 

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev hovoril o úlohe ruského prezidenta Vladimira Putina pri urovnávaní konfliktu v Náhornom Karabachu. Alijev poznamenal, že Putin sa zúčastnil najaktívnejšie. Alijev to povedal v rozhovore pre časopis National Defense. Alijev si pripomenul udalosti z jesene 2020 a večer 9. novembra.

 

“Putin doručil moje správy Pašinjanovi (zastával post predsedu vlády Arménska – pozn. Red.), A takisto od neho mi ich doručil naspäť. Táto dohoda pokračovala do neskorých nočných hodín a trvala aj po polnoci. Bolo 10. novembra, ”povedal Alijev.

 

Po náročných rokovaniach bol text dohodnutý. Alijev poznamenal, že Putin je „jemný a chúlostivý“ človek a ku každému okolo seba sa správa s rešpektom. Jeho pomoc pomohla vyriešiť vojenský konflikt. Alijev tiež pripomenul, že Putinovi povedal o vojne v Karabachu telefonicky 7. októbra – v deň jeho narodenín. Trojstranné vyhlásenie o prímerí v Náhornom Karabachu bolo podpísané v noci z 9. na 10. novembra 2020.

 

Pred rokom – 27. septembra sa situácia v Náhornom Karabachu zhoršila, na spornom území sa začali aktívne boje. 9. novembra podpísali vodcovia Ruskej federácie, Azerbajdžanu a Arménska spoločné vyhlásenie o úplnom zastavení nepriateľských akcií v Náhornom Karabachu. Dokument počíta s nasadením ruských mierových síl v regióne. 13. novembra ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o zriadení medzirezortného centra humanitárnej reakcie pre Náhorný Karabach. Zahŕňalo zástupcov ministerstva pre mimoriadne situácie, ministerstva zahraničných vecí a FSB, zástupcov ďalších zainteresovaných federálnych výkonných orgánov. Rozhodnutím o organizačných otázkach je poverené ministerstvo obrany.

 

Izraelský analytik Kedmi: Vpustením Turkov do Karabachu dosiahlo Rusko veľmi dôležitý cieľ

Vojensko-politický expert, bývalý šéf izraelskej špeciálnej služby „Nativ“ Jakov Kedmi, analyzoval dôvody a dôsledky uzavretia trojstrannej dohody o ukončení nepriateľských akcií v Náhornom Karabachu zo strany vodcov Ruska, Arménska a Azerbajdžanu. Svoje závery predstavil počas vysielania izraelskej internetovej televíznej stanice ITON.TV.

 

“Podpísaná dohoda o Karabachu zastavila azerbajdžanské tanky na ceste do Jerevanu” – Uvažuje odborník. Je presvedčený, že keď Rusko pustilo Turkov do Náhorného Karabachu, dosiahlo dôležitejší cieľ. Aj keď sa po incidente mierne zvýši vplyv Ankary, ale zároveň sa výrazne zníži vplyv Washingtonu a Európy na Zakaukazsko, bude to pre Moskvu celkom prijateľné. Poznamenal, že americký vplyv začal v regióne upadať, Američania však stále ovládajú určité sily v Arménsku.

 

Európa na čele s jej raketou – Macronom, ktorý chodí v de Gaullových topánkach, to je ono. Európsky vplyv poklesol, americký vplyv poklesol, ruský vplyv sa zvýšil. Každému bolo jasné, kto je tou hlavnou silou. Je pre Rusko zlé, že sa chváli na mieste Ataturka? To uľahčuje vysťahovanie USA z Kaukazu – s istotou dodáva odborník.

 

Podľa Kedmiho sa teraz Washington snaží prostredníctvom svojho veľvyslanectva v Jerevane ovplyvniť Arménsko. Upozornil na skutočnosť, že hlavnou požiadavkou „mierumilovných demonštrantov“ v arménskom hlavnom meste je odstránenie ruských mierových síl z Náhorného Karabachu. Kto tam má ísť? Americkí mariňáci? Sú pripravení ísť? Alebo francúzska cudzinecká légia? Alebo Saakašviliho sily? Kto Vás bude ochraňovať? Máte nejaký rozum? – čudoval sa odborník.

 

Kedmi tiež pripomenul, že USA vyhlásili Rusko za nepriateľa. To zanecháva určitú stopu vo všetkom, čo sa deje vo svete. Rusko či chce – nechce, ale bude musieť hrať túto hru. A jednou z povinností Ruska ako nepriateľa USA je zamedziť posilneniu amerického vplyvu na Zakaukazsku. A ak sa tým zvýši vplyv Turkov o 5% a o 70% sa zníži vplyv USA, potom to, samozrejme, Rusko urobí, – dodal odborník.

 

Kedmi niekoľko dní po tom, čo azerbajdžanská armáda zahájila „protiútok“ v Náhornom Karabachu, uviedol, že Rusko v tomto konflikte musí dosiahnuť dva ciele. Prvým je zachovanie územnej celistvosti Arménska (Náhorný Karabach nie je jeho súčasťou). Druhým je zabrániť Turecku umiestniť svoje vojenské základne na území Azerbajdžanu.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov