Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Podpora operácií vo vzdialených a drsných prostrediach. Pentagon začal vyvíjať mobilné jadrové reaktory

Program na výrobu mobilných jadrových reaktorov pre armádu, ktorý bol spustený v USA, naberá na obrátkach. Podľa Miltary.com bude väčšina prác vykonaná v jadrovom laboratóriu v Idahu.


 

Práce sa začali prípravou teoretického odôvodnenia programu mobilných jadrových reaktorov, ďalšou etapou bola štúdia vplyvu rôznych systémov zásobovania energiou na životné prostredie, bez ktorých nie sú v súčasnosti na žiadny projekt vyčlenené žiadne finančné prostriedky. V súčasnej dobe odišli jadroví špecialisti Pentagonu do laboratória, kde budú pozorovať prototyp reaktora.

 

Jadrové laboratórium v Idahu

 

V Pentagone už skôr uviedli, že armáda potrebuje mobilný mikroreaktor schopný generovať 1 až 10 megawattov. V roku 2019 boli tieto požiadavky: „mobilný reaktor pre armádu by nemal vážiť viac ako 40 ton, mal by byť prepravovaný nákladným autom, lietadlom alebo loďou, pracovať až 3 roky bez nabíjania v poloautomatickom režime, pričom generuje od 1 do 10 megawattov. Je možné, že niektoré z týchto požiadaviek boli odstránené alebo doplnené pridaním ďalších.

 

 

“Bezpečný, malý, mobilný jadrový reaktor splní rastúce potreby americkej armády tým, že sa stane spoľahlivým zdrojom energie (…) podporujúcim kritické operácie vo vzdialených a drsných prostrediach.” uviedli v Pentagone.

 

 

Americkí jadroví vedci medzitým vyzvali americkú armádu, aby z dôvodu vážnych obáv o bezpečnosť upustila od používania mobilných jadrových reaktorov. Podľa ich názoru aj malé poškodenie plášťa mobilného reaktora môže viesť k tragickým následkom.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov