Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský expert Kedmi o atentáte: “Kým na seba strieľajú, nestrieľajú na Donbasanov”

Izraelský expert Jakov Kedmi prehovoril o pokuse o zabitie prvého asistenta prezidenta Ukrajiny Serhija Šefira. Podľa bývalého šéfa špeciálnej služby Nativ nie je na incidente nič prekvapujúce.


 

Neidentifikované osoby spustili v stredu paľbu na auto Serhija Šefira, prvého poradcu ukrajinského prezidenta. Vodič utrpel zranenia. K útoku došlo v Kyjevskej oblasti, Podľa ministerstva vnútra sa incident odohral približne o 10.00 h miestneho času pri obci Lisnyky. Podľa informácií internetového denníka Ukrajinska pravda vyviazol Šefir bez zranení, Podľa polície auto zasiahlo viac ako desať guliek.

 

Ukrajinské orgány činné v trestnom konaní zvažujú rôzne verzie toho, čo sa stalo, vrátane možnosti „zastrašovania“ Volodymyra Zelenského. Jakov Kedmi zároveň porovnal včerajší incident s pokusmi o život bývalého predsedu vlády Ukrajiny Pavla Lazarenka a starostu Charkova Gennadija Kernesa.

 

“Toto je obvyklé ukrajinské zúčtovanie.” Uviedol odborník. Bývalý šéf izraelskej spravodajskej služby poznamenal, že takéto situácie sú na modernej Ukrajine, ktorá sa výrazne podobá na Moskvu v 90. rokoch, celkom bežné. Kedmi zároveň verí, že takéto „zúčtovania“ sú len pre tých najlepších.

“Kým na seba strieľajú, nestrieľajú na Donbas.” Vysvetlil svoj postoj. Pokiaľ ide o samotného Sergeja Šefira, Kedmi verí, že tentokrát mal šťastie. Podľa bývalého šéfa služby Nativ však tí, ktorí ho lovia, dokončia to, čo začali.

“Dokončia to. Skôr či neskôr.” Zhrnul odborník.

 

Ukrajina skončí ako Afganistan

“Európska únia ani Spojené štáty nebudú schopné zastaviť Rusko, ak Kremeľ prijme vojenské riešenie ukrajinskej otázky. V tomto prípade západní spojenci a ich klientela urýchlene opustia Kyjev, ako sa to stalo v Afganistane, keď tam odišli Američania.” V lete to Kedmi oznámil v éteri doneckej televízie „Únia“.

 

“Ak zajtra Rusko povie ‘basta!’, Buchne po stole a rozhodne sa urobiť to, čo urobí – nikto na svete, nepohne ani prstom. Ani na hraniciach Ukrajiny, ani v zámorí. Všetko, čo sa deje na Ukrajine, je teda výsledkom politiky Ruska, ktoré problém radšej rieši diplomaciou než silou. Za Ukrajinou však nikto a nič nestojí.”

 

“Ukrajina, spoliehajúca sa na podporu Západu, ide rovno po ceste Afganistanu, a takto sa to skončí, toto je hanba. Ukrajina nezaujíma ani Spojené štáty, ani európske krajiny, až na jednu možnosť – konfrontáciu s Ruskom. A konfrontácia s Ruskom závisí od iných vecí. Ak sa konfrontácia s Ruskom dostane do bodu, keď Rusko povie: „Dosť“, utečú s chvostom medzi nohami – rovnako ako sa to dnes deje v Afganistane, ako sa to deje na Blízkom východe, ako to vždy bolo v histórii – Vietnam… a všetko ostatné, “povedal Kedmi.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov