foto: MO SR
Aktuality, Bezpečnosť,

Základný vojenský výcvik absolvovalo takmer 300 budúcich profesionálnych vojakov

Základný vojenský výcvik pre čakateľov prípravnej štátnej služby, kadetov Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši a absolventov civilných vysokých škôl včera v priestoroch martinskej Základne výcviku a mobilizačného doplňovania ukončilo slávnostnou prísahou celkovo 292 čakateľov a kadetov, z toho 55 žien.


 

foto: MO SR

 

„Počas siedmich týždňov intenzívneho základného výcviku ste sa postupne menili na pripravených strelcov a taktikov. Okrem vedomostí a praktických zručností potrebných pre výkon štátnej služby profesionálnych vojačiek a vojakov vám však 257 hodín výcviku pod vedením skúsených odborníkov dalo tiež morálny rozmer súdržnosti vojenskej rodiny a budúcnosti v nej,“ vyzdvihol minister obrany SR Jaroslav Naď.

 

foto: MO SR

 

Zároveň zaželal budúcim vojačkám a vojakom veľa síl a úspechov v napĺňaní vojenskej prísahy. „Jej zložením pre vás začína služba vlasti a jej občanom v pravom slova zmysle – nech vám preto slová tohto najväčšieho morálneho sľubu pripomínajú oddanosť princípom a pomáhajú pri plnení vašich služobných úloh,“ dodal.

 

foto: MO SR

 

Po ukončení základného vojenského výcviku čaká tri skupiny jeho absolventov ďalší postup v kariére v rámci Ozbrojených síl SR. Celkovo 181 kadetov Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika bude pokračovať v štúdiu, jedenásti absolventi civilných vysokých škôl nastúpia po absolvovaní dôstojníckeho kurzu do útvarov ako dôstojníci v hodnosti poručík a stovka čakateľov nastúpi do ďalších odborných výcvikov podľa svojho zaradenia. Následne po ich absolvovaní nastúpia podľa vojenských odborností a špecializácií k útvarom na predurčené funkcie.

 

Z dôvodu nepriaznivej epidemickej situácie sa slávnostná vojenská prísaha čakateľov a kadetov uskutočnila bez prítomnosti verejnosti. Tá mohla živý prenos z podujatia sledovať na stránke Ozbrojených síl SR na sociálnej sieti.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov