Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Nové perspektívy exportu ruských ponoriek. Vytvorenie vojenského bloku AUKUS otvára ďalšie trhy

“Vytvorenie vojenského bloku AUKUS Washingtonom, Londýnom a Canberrou a prenos technológií na výrobu jadrových ponoriek Američanmi do Austrálie sa môže stať precedensom pre ostatné krajiny a signálom pre podobné akcie. Vytvorenie vojenského bloku AUKUS otvára nové perspektívy exportu ruských ponoriek.” Takto argumentuje odborný asistent na Curtinovej univerzite Alexej Muravjov vo svojom článku, ktorý zverejnil austrálsky portál The Conversation.


 

Vojensko-technická spolupráca medzi USA a Austráliou samozrejme prináša pre Ruskú federáciu určité riziká, zatiaľ však nejde o priame ohrozenie bezpečnosti. Zmluva medzi týmito krajinami o jadrových ponorkách Rusku zároveň dáva najavo, že aj ono môže začať presadzovať podobné obranné technológie na medzinárodnom trhu. A v tomto prípade austrálska tlač tvrdí, že je nepravdepodobné, že by malo problémy s predajom svojich ponoriek.

 

Austrálska tlač zdôrazňuje, že nejde o osobný záver individuálneho zamestnanca univerzity, ale o záver založený na informáciách od odborníkov blízkych ruskému ministerstvu obrany. Jeden z nich verí, že napríklad Vietnam a Alžírsko budú prví, ktorí budú chcieť kúpiť ruské jadrové ponorky, a čoskoro môžu tieto krajiny nasledovať ďalšie.

“Doslova pred našimi očami sa vytvára nový trh s jadrovými ponorkami.” – vyhlásil.

 

Francúzsko bude požadovať od Austrálie náhradu za porušenie dohody o výstavbe série jadrových ponoriek
Škandál okolo odmietnutia Austrálie kúpiť francúzske nejadrové ponorky pomaly naberá na obrátkach. Podľa francúzskeho vydania Le Figaro má Paríž v úmysle požadovať od Canberry trest za porušenie dohody. Pierre Eric Pommelle, riaditeľ francúzskej lodiarskej spoločnosti Naval group, povedal o potrebe poslať austrálskej vláde požiadavku na finančné platby za odmietnutie ponoriek. Je pravda, že neuviedol sumu kompenzácie od Austrálie s odkazom na skutočnosť, že ešte neboli vypočítané všetky náklady.

 

Podľa Pommelleho korporácia určí konečnú výšku odškodného v priebehu niekoľkých týždňov, potom bude fakturovaná austrálskymi úradmi. Zdôraznil, že aj takýto prípad je stanovený zmluvou a Paríž mieni na Austrálčanov „vyvinúť dobrý tlak“.

“Takýto prípad je stanovený v zmluve a po nej bude nasledovať náhrada vzniknutých a budúcich nákladov spojených s fyzickou „demobilizáciou“ infraštruktúry a softvéru, ako aj presun zamestnancov.” Dodal.

 

USA rozširujú svoju vojenskú prítomnosť

USA posilní svoju vojenskú prítomnosť v Austrálii, uvažuje sa o rozmiestnení stálych amerických vojenských základní na juhu kontinentu, oznámil v piatok v relácii Today televíznej stanice 9News austrálsky minister obrany Peter Dutton.

“Niektoré z nich budú stále, prerokúvame ich počet. Veľké možnosti k tomu budú na severe Austrálie, kde môžu byť títo ľudia rozmiestnení, ale tiež aj v južných štátoch, “povedal minister.

V súčasnej dobe sú v Austrálii dve vojenské základne USA : výzvedné stredisko na severe krajiny v Alice Springs a vojensko-námorná základňa v Exmouthu v štáte Západná Austrália.

 

“Spojené štáty tvrdia, že tu budú všetky druhy lietadiel: bombardéry a rôzne výzvedné lietadlá,” povedal Dutton. “Môžeme urobiť veľa na mori a vo vzdušnom priestore, a sú v tom tiež veľké príležitosti pre austrálsky priemysel,” zdôraznil minister.

 

Bolestivá roztržka s Francúzskom
Včera prezident USA Joe Biden a premiéri Veľkej Británie a Austrálie Boris Johnson a Scott Morrison informovali o založení nového vojenského partnerstva AUKUS, ktoré predpokladá výstavbu jadrových ponoriek na základe amerických a britských technológií  pre Austráliu. Kvôli tomu zrušili austrálske úrady najväčšiu dohodu s Francúzskom o výstavbe ponoriek. Dutton ale zároveň oznámil, že jadrové ponorky bude Austrália môcť spustiť na vodu až koncom 30. rokov.

 

Nemecký politológ pripustil vystúpenie Francúzska z NATO
Nemecký politický analytik Alexander Rahr naznačil, že škandál s ponorkami by mohol slúžiť ako ďalšia etapa rozkolu v Severoatlantickej aliancii.

„Zášť Francúzska voči USA má nielen politické, ale aj obchodné dôvody. Francúzi tiež predávajú zbrane komukoľvek, takže pri vývoze zbraní existuje otázka konkurencie,“ poznamenal expert v rozhovore pre portál „Vzgľjad“. Rahr zdôraznil, že Spojené štáty začínajú vyzbrojovať susedov Číny. Podľa neho v prvom rade hovoríme o „Južnej Kórei, Japonsku a predovšetkým o Austrálii, z ktorej sa Washington pokúša vyrobiť protičínsky štít a meč“.

„Mnohým ľuďom sa nepáči toto správanie Američanov v Európe. USA budú nútiť Európanov „priateliť sa“ proti Číne, ale Francúzsko s určitými rozhodnutiami Američanov nesúhlasí, pričom Nemci a ďalší Európania sú v tejto záležitosti stále na strane USA. Preto teraz Paríž môže rozdeliť NATO. Prezident Macron zostáva veľkým kritikom aliancie, pretože je presvedčený, že aliancia by mala brániť Európu a nie riešiť problémy zahraničnej politiky USA.“ Uviedol Rahr.

 

Podľa jeho názoru by tlak Washingtonu na Európu v čínskej otázke mohol viesť k tomu, že Francúzsko opäť opustí Severoatlantickú alianciu, ako to bolo v roku 1966 za prezidenta Charlesa de Gaulla.

 

Čína považuje AUKUS za nezodpovedný a bezpečnosť podkopávajúci krok
“Vytvorenie bezpečnostného partnerstva Austrália-Spojené kráľovstvo-USA (AUKUS) oslabuje regionálnu bezpečnosť a je mimoriadne nezodpovedné.” Vyhlásil veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky v USA Qin Gang na videokonferencii organizovanej Nadáciou Georga W. Busha a Jimmy Carter Center.

 

„Spolupráca na jadrových ponorkách medzi USA, Veľkou Britániou a Austráliou iba urýchli preteky v zbrojení. Podkopáva regionálny mier a stabilitu a zanedbáva medzinárodné snahy o nešírenie jadrových zbraní. Je to mimoriadne nezodpovedné,“ tvrdí čínsky diplomat.

 

Podľa čínskeho veľvyslanca by krajiny, ktoré sa tam nachádzajú, mali „otázky bezpečnosti v indo-pacifickom regióne vyriešiť spoločne“.

„Čína bude situáciu pozorne sledovať,“ dodal Qin Gang. Čína už skôr varovala, že vytvorenie AUKUSU zhorší preteky v zbrojení a vyzvala členov aliancie, aby opustili mentalitu studenej vojny a úzkoprsé geopolitické koncepcie.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov