Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

Poľsko umiestni na hranici s Bieloruskom 250 amerických tankov Abrams

Poľsko rozmiestni na hranici s Bieloruskom 250 amerických tankov Abrams. Úrady plánujú nákup vojenského vybavenia v USA, uviedol minister obrany Mariusz Blaszczak vo vysielaní poľského rozhlasu.


„Dvesto päťdesiat najmodernejších tankov, ktoré budú nasadené na východe našej krajiny,“ povedal.

 

Nové bojové vozidlá budú stačiť na vybavenie štyroch tankových práporov, ktoré bude používať 18. divízia. Celková čiastka pridelená na implementáciu tohto programu je 6 miliárd dolárov a okrem vybavenia sa vynaloží aj na logistický balíček, školenia, rozvoj infraštruktúry a zbrane.

 

Krajina vyvíja plány na získanie nových tankov od roku 2017. Čiastočne by mali nahradiť 384 tankov T-72 a 232 RT-91 Twardy v prevádzke. Poľská armáda má tiež 126 tankov Leopard vo verzii 2A4 a 105 vozidiel vo verzii 2A5.

 

Minister vo vysielaní poľského rozhlasu vyhlásil, že ide o „najlepšie tanky na svete“. Ministerstvo rozhodlo, že budú nasadené na východe krajiny, aby znížili riziko útoku. Poľskí politici opakovane deklarujú, že NATO potrebuje aktívnejšie konfrontovať Rusko, ktoré považuje za hrozbu pre svoju bezpečnosť. Moskva zasa pripomenula, že nemieni útočiť na žiadne štáty, vrátane členov Severoatlantickej aliancie. Napriek tomu, ako poznamenal Putin, Rusko nenechá pokusy zasahovať do svojho územia a obmedzovať rozvoj bez odozvy.

 

Lukašenko: V bieloruských podnikoch sú špióni pracujúci pre Západ
Bieloruský prezident oznámil verejnosti, že podľa jeho informácií majú niektoré bieloruské priemyselné podniky špiónov pracujúcich na Západe za peniaze špeciálnych služieb. Diskutovalo sa o tom na stretnutí s ministrom priemyslu Petrom Parchomčikom a podpredsedom vlády Jurijom Nazarovom, ktorý má túto sféru na starosti, informuje TASS odvolávajúc sa na agentúru „BelTA“.

 

„Viem, že ste vo vláde urobili niekoľko rozhodnutí, aby ste minimalizovali vplyv sankcií na naše hospodárstvo. Ale pozrite sa na svojich zamestnancov v podnikoch,“ povedal Lukašenko. Bieloruský líder má vraj informácie, že niekoľko „darebákov“ je stále tam a tam a stanovili si za cieľ informovať Západ o tom, ako sa Nazarov a Parchomčik pokúšajú obísť sankcie, teda špehujú a odovzdávajú informácie. Prezident uviedol, že bolo identifikovaných niekoľko takýchto ľudí.

 

„Pôjdu sedieť a na dlho, to hovorím rovno. No napriek tomu ich musíme sledovať. A nie sú to len ľudia, ktorí vyjadrujú svoje občianske postavenie. Sú to ľudia, ktorí za peniaze západných špeciálnych služieb úmyselne poškodzujú našu ekonomiku, ako aj náš štát.“
Riaditelia by si podľa neho na to mali dať obzvlášť pozor. Lukašenko poukázal na to, že situáciu v tomto odvetví je potrebné udržať a nedovoliť jej padnúť.

Milan Novický

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov