Vladimir Putin a R.T. Erdogan si na výstave spoločne prezerajú Su-57
Aktuality, Bezpečnosť,

„Zradiť znamená predvídať včas.“ Politológ o tureckom prezidentovi

Hlava Turecka Recep Tayyip Erdogan na pôde OSN opäť obvinil Rusko z anexie Krymu a porušovania práv krymských Tatárov. Politický analytik Aleksey Anpilogov vysvetlil pozíciu tureckého lídra: „Zradiť znamená predvídať včas.“


 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že je dôležité zachovať územnú celistvosť Ukrajiny vrátane „anektovaného“ Krymu. Vyhlási to počas svojho prejavu na Valnom zhromaždení OSN.

 

Podľa politológa Alexeja Anpilogova možno tieto slová len ťažko považovať za Erdoganov úprimný názor. „Toto je orientálny politik, autoritársky politik, ktorý má vždy vnútornú agendu, ktorou je potrebné niečo nakŕmiť.”

 

“Tiež sa spolieha na Antalyu, na tohto klasického chudobného, ​​ktorý v prvej generácii prišiel do mesta a ktorému bolo povedané o veľkom Turecku v škole, ktorá sníva o Osmanskej ríši,” – dodal odborník.

“Je tiež nepravdepodobné, že by turecký vodca považoval svoje slová za zradu vo vzťahu k Rusku a osobne voči Putinovi, domnieva sa Anpilogov. „Všeobecne platí, že vo východnej politike neexistuje koncept„ zrady “, zrada je predvídanie včas,“ vysvetlil. Erdogan podľa odborníka potrebuje mať neustále obraz nepriateľa a Rusko je tradične historickým nepriateľom Turecka. Ale všetky tieto vyhlásenia sú čisto politické a svetu dominuje ekonomika.

„USA aj Rusko oficiálne označili za hlavnú hrozbu a nič, napriek všetkému im predáva ropu.“

 

Turecko obchoduje s Ruskom rovnako, napriek svojským vyhláseniam, Anpilogov pokračuje:

„Je to smiešne, ale z Novorossijska, z prístavov Azovského mora, dokonca, aby som bol úprimný, aj z Krymu nakladajú uhlie. V skutočnosti sú naložené v prístave Feodosia a do Turecka odchádzajú akože z Kubáňa.

 

Krymská senátorka reagovala na Erdoganove vyhlásenie o „anexii“ polostrova
Senátorka zo Sevastopoľa Jekaterina Altabajevová sa vyjadrila k vyhláseniu tureckého prezidenta Recepa Tayyip Erdoğana o „anexii“ Krymu. Zdôraznila, že tieto slová považuje za zásah do územnej celistvosti Ruskej federácie, informuje agentúra „RIA Novosti“. Erdoğan na 76. zasadaní Valného zhromaždenia OSN hovoril o územných hraniciach Ukrajiny a krymských Tatárov.

 

„Chápeme záujem Turecka vo vzťahu ku Krymskému polostrovu. No to je zrejme akási nostalgia za veľmi starými, stredovekými časmi. Rozhodnutie obyvateľov Krymu, vrátane krymských Tatárov, je však nepochybne konečné. Dnešní politici môžu vyjadriť svoj uhol pohľadu, je to ich právo. No my budeme striktne dodržiavať našu ústavu. Útok na územnú celistvosť Ruska je zlá myšlienka,“ poznamenala Altabajevová.

 

Turecké ministerstvo zahraničných vecí predtým oznámilo, že neuznáva usporiadanie parlamentných volieb na Kryme. Napriek tomu obvinenia Ankary nezabránia Erdoğanovi v príchode do Soči 29. septembra na stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

 

Kremeľská tlačová služba pripomenula Erdoganovi, že po jeho vyhláseniach o Kryme musí stále letieť do Ruska
Novinári sa pýtali šéfa tlačovej služby ruského prezidenta, či si je Kremeľ vedomý vyhlásení tureckého prezidenta k otázke Krymu. Dmitrij Peskov poznamenal, že Kremeľ si je vedomý vyhlásení tureckého prezidenta. Tlačový tajomník ruského prezidenta zároveň pripomenul, že Erdogan odletí do Ruska o niekoľko dní. Podľa vedúceho prezidentskej tlačovej služby Kremeľ mrzí táto pozícia Recepa Erdogana, ktorá neberie do úvahy názor obyvateľov Krymu. Dmitrij Peskov dodal, že ruské orgány počas návštevy tureckého prezidenta by sa chceli problematike venovať v rámci bilaterálnej agendy.

“Je potrebné prediskutovať mnohé otázky bilaterálnej spolupráce vrátane riešenia mimoriadne akútnych regionálnych výziev.”

Podľa šéfa kremelskej tlačovej služby diskusia o Kryme a hlasovanie o polostrove nie sú na programe rokovaní s Erdoganom. Peskov tak dal jasne najavo, že otázky volieb, vrátane volieb na Kryme, sa tureckého prezidenta vôbec netýkajú.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov