Valerij Gerasimov(vpravo) so svojim americkým náprotivkom generálom Markom Millim.
Aktuality, Bezpečnosť,

Náčelníci generálnych štábov ruských a amerických ozbrojených síl sa stretli vo Fínsku

Vo Fínsku sa uskutočnilo stretnutie medzi náčelníkmi generálneho štábu armád Ruska a USA. Podľa tlačovej služby ruského ministerstva obrany generál armády Valerij Gerasimov rokoval so svojim americkým náprotivkom generálom Markom Millim.


 

Stretnutie ruskej a americkej delegácie sa uskutočnilo na území vládneho sídla Koeningstedt v meste Vantaa, 40 km od Helsínk. K téme rozhovorov je málo informácií, poznamenáva sa, že strany diskutovali o otázkach spoločného záujmu vrátane témy zníženia rizika incidentov. Ruské vojenské oddelenie zdôraznilo, že stretnutie „bolo konštruktívne“.

 

Delegáciám ruského ministerstva obrany a Pentagonu, ako bolo uvedené vyššie, šéfoval náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl – prvý námestník ministra obrany Ruska, generál armády Valerij Gerasimov a predseda výboru náčelníkov Štáb generála ozbrojených síl USA Marka Milli.

 

Stretnutia na úrovni námestníka ministra obrany s americkými „kolegami“ alebo predstaviteľmi NATO sa na neutrálnom území uskutočňujú už dlhšie. Gerasimov sa v Rakúsku a Azerbajdžane stretol s predchádzajúcim predsedom amerických náčelníkov štábov Josephom Dunfordom. Pred niekoľkými rokmi sa ruská a americká armáda dohodli, že témy rokovaní nezverejnia, pričom poskytnú len minimálne informácie.

 

Zelenskyj vyzýva NATO, aby zvýšilo počet aliančných lodí v Čiernom mori
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval NATO na zvýšenie svojej vojenskej prítomnosti v čiernomorskom regióne s cieľom „zvýšiť úroveň bezpečnosti“. Uviedol to na stretnutí v New Yorku s generálnym tajomníkom aliancie Jensom Stoltenbergom, uvádza oficiálna stránka prezidenta Ukrajiny.

Podľa Zelenského si bezpečnosť v Čiernom mori vyžaduje viac lodí NATO, ako aj súčinnosť krajín čiernomorského regiónu. Kyjev by preto chcel posilniť prítomnosť flotíl, ktoré tvoria alianciu. Ukrajinský prezident navyše Stoltenbergovi pripomenul, že Ukrajina sa aktívne zúčastňuje všetkých cvičení NATO a je pripravená ich zvýšiť.

 

Zelenskyj nezabudol generálnemu tajomníkovi NATO povedať, že Ukrajina takmer dokončila formovanie „nového bezpečnostného systému“ založeného na „štandardoch NATO“.

“Náš záväzok voči členstvu v NATO, zásady a štandardy aliancie sú jadrom všetkých sprievodných dokumentov v oblasti národnej bezpečnosti a obrany,” – zdôraznil s tým, že Kyjev by chcel viac podrobností o vstupe krajiny do NATO. Súdiac podľa oficiálneho vyhlásenia kancelárie ukrajinského prezidenta, v ktorom chýbajú aspoň niektoré informácie o Stoltenbergovej reakcii, generálny tajomník NATO opäť vyviazol so všeobecnými frázami „o podpore Ukrajiny na ceste do NATO“ a podobne.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov