Ilustračné foto: Armáda Azerbajdžanu
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán a Azerbajdžan uviedli armády do plnej pohotovosti. Video

Sťahovanie iránskej vojenskej techniky a ťažkých zbraní do oblastí hraničiacich s Azerbajdžanom hrozí potenciálnym ozbrojeným konfliktom.


 

 

Podľa dostupných informácií potom, čo iránske jednotky začali vykonávať vojenské manévre pomocou tankov, bezpilotných lietadiel, raketových systémov s viacnásobným štartom a taktických rakiet, Azerbajdžan sa rozhodol situáciu vyostriť a priviesť jednotky do stavu plnej bojovej pohotovosti a stiahol vojenskú techniku k hraniciam s Iránom.

 

 

Zdroje z iránskych zborov Islamskej revolučnej gardy pritom informujú, že eskalácia situácie zo strany Baku, napriek tomu, že Teherán cvičenia avizoval v dostatočnom predstihu, spôsobila, že do stavu pohotovosti bola dovedená aj iránska armáda. V skutočnosti to viedlo k vzniku nebezpečenstva potenciálneho ozbrojeného konfliktu medzi Iránom a Azerbajdžanom.

 

https://twitter.com/i/status/1439902803808432131

 

V Baku si dobre uvedomujú, že je z hľadiska vojenskej sily sú výrazne slabší ako Irán, aj keď vezme do úvahy skutočnosť, že Turecko už skôr deklarovalo svoju pripravenosť vojensky podporovať Azerbajdžan. Akákoľvek provokácia namierená proti Iránu (vrátane pálenia portrétov najvyšších predstaviteľov islamskej republiky, ktoré bolo pozorované deň predtým), môže viesť ku skutočným bojovým stretom.

 

 

Turecko sa rozhodlo zapojiť do konfliktu medzi Azerbajdžanom a Iránom
Turecká armáda chystá drony „Bayraktar TB2“ v rámci prípravy na útok na Irán. Konfrontácia na hranici Iránu a Azerbajdžanu, ktorá zatiaľ nebola sprevádzaná žiadnymi vojenskými akciami, viedla k tomu, že Turecko stupňuje napätie s Teheránom, rozmiestňuje svoje zbrane na hranici s Islamskou republikou a taktiež začalo aktívne využívať drony „Bayraktar“, pričom tieto útočné drony sa nachádzajú len niekoľko kilometrov od iránskych hraníc.

 

Pred niekoľkými hodinami, len tri kilometre od severozápadného úseku iránsko-tureckých hraníc, bol zaregistrovaný najmenej jeden turecký prieskumný dron „Bayraktar TB2“. Ten údajne uskutočňoval prieskumnú misiu v čase zhoršenia situácie vo vzťahoch medzi Iránom a Azerbajdžanom. K narušeniu iránskej hranice nedošlo. Ankara sa rozhodla podstúpiť veľmi vážne riziko a pripravila sa na konfrontáciu s Iránom v prípade konfliktu medzi Teheránom a Baku.

 

V súčasnosti je situácia na hranici medzi Azerbajdžanom a Iránom veľmi napätá, a to kvôli provokatívnym akciám azerbajdžanskej strany a priamym hrozbám voči Teheránu.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov