Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Dva smery amerického útoku: Izraelský analytik Kedmi komentuje najnovšiu západnú vojenskú alianciu

Bývalý vedúci izraelskej tajnej služby Nativ – Jakov Kedmi vysvetlil, prečo Spojené štáty vlastne potrebujú novú vojensko-politickú alianciu.


 

Americký prezident Joe Biden, britský premiér Boris Johnson a austrálsky premiér Scott Morrison oznámili vytvorenie novej vojenskej aliancie. Aliancia dostala názov AUKUS. Lídri troch národov v spoločnom vyhlásení uviedli, že účelom únie je ochrana spoločných záujmov a výmena vojenských technológií. Washington zdôraznil, že aliancia nie je zameraná proti žiadnej konkrétnej krajine.

 

Britské médiá majú na túto vec trochu iný pohľad. Novinári The Evening Standard sa teda domnievajú, že AUKUS je navrhnutý tak, aby zasahoval Čínu, ktorá rýchlo získava ekonomickú, politickú a vojenskú moc. Postoj kolegov zdieľa CNN s tým, že americký vodca potreboval na boj medzi „autokraciou a demokraciou“ vojenské spojenectvo.

 

Napriek tomu sa zatiaľ jedinou obeťou AUKUSu stalo liberálne a demokratické Francúzsko, ktoré Austrália „vyhodila“ zrušením mnohomiliardovej zmluvy. V roku 2017 Canberra podpísala s francúzskou spoločnosťou na stavbu lodí Naval Group zmluvu na 12 ponoriek, ale akonáhle sa dozvedelo o „trojitej“ aliancii, Austrálčania sa ponáhľali oznámiť Parížu zrušenie dohody.

 

Podľa denníka The Guardian teraz samotná Austrália začne stavať ponorky, pretože od Američanov dostala príslušnú technológiu. Poznamenáva sa, že pôjde o jadrové ponorky. Je pravda, že predseda vlády Scott Morrison ubezpečil, že ponorky nebudú fungovať ako nosiče jadrových zbraní. Ale aj bez toho bude austrálske námorníctvo hrozivou silou.

 

V takejto situácii je zaujímavé vedieť, koho napokon členovia AUKUS považujú za potenciálneho protivníka. Čínska verzia má právo existovať. Na druhej strane je Peking jedným z najdôležitejších obchodných partnerov Austrálie a Veľká Británia nebola považovaná za obzvlášť nepriateľskú voči Austrálii. Izraelský expert Jakov Kedmi sa tiež domnieva, že Spojené štáty vytiahli Canberru, aby neboli konfrontovaní s ČĽR v ázijsko-tichomorskom regióne. Cieľom je Rusko.

 

“Na koho iného sa môžu Američania spoľahnúť v Tichom oceáne? … Jedným z najrozvinutejších smerov útokov proti Rusku je Severný ľadový oceán, druhým je Ďaleký východ.” Z Tichého oceánu plánujú Američania údery svojich jadrových ponoriek raketami na územie Ruska, “uviedol Kedmi vo vysielaní rádia Vesti FM….

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov