Hlavný bojový tank (MBT) T-14 Armata, zdroj: wikimedia.org
Aktuality, Pozemná technika,

Ruská Armata zvýši rýchlosť streľby: Špecialisti pracujú na novom projekte

Objavujú sa nové údaje o sľubnom vývoji na platforme Armata, čo je hlavná platforma pre množstvo moderných obrnených vozidiel vrátane tanku T-14.


 

Koncern „Uralvagonzavod“ vyvíja novú rýchlopalnú delostreleckú inštaláciu na základe „Armaty“, uvádza agentúra RIA Novosti. Kaliber samohybných zbraní je 152 mm, čo vylepší radu ťažkých obrnených vozidiel. Nový projekt je v štádiu výskumu a je považovaný za sľubný. Základom bude bojový modul delostrelectva „Koalícia-SV“ a pracuje sa na dvojhlavňovej variante schopnej vystreliť 30 rán za minútu. O novom projekte informoval zdroj z ruského ministerstva obrany. Úloha pred vojenskými odborníkmi je nasledovná – zvýšiť ich technickú prevahu nad potenciálnym rivalom. Načasovanie ukončenia prác na projekte sa neuvádza.

 

Skôr sa hovorilo o možnom vybavení tanku T-14 152mm kanónom. Ale nakoniec, prvá dávka takýchto tankov bola vybavená 125 mm kanónmi 2A82. Diskutovaná bola aj spomínaná dvojhlavňová verzia z hľadiska toho, že príliš vysoká rýchlosť streľby má aj svoju tienistú stránku – rýchle vyčerpanie munície.

 

Bezpilotná verzia tanku T-14 Armata

Ruskí konštruktéri v júli úspešne vyskúšali bezpilotnú verziu tanku T-14 Armata. Zástupcovia štátnej korporácie Rostech testovali bezpilotnú verziu tanku T-14 Armata, ktorý sa bude čoskoro hromadne vyrábať. Informáciu oznámil prvý námestník generálneho riaditeľa Rostechu Vladimir Artjakov.

“Tank Armata bol pôvodne navrhnutý ako vozidlo s posádkou. Ale dnešná úroveň moderných technológií umožňuje premeniť ho na dron – vykonali sme príslušné testy a ukázali sa ako úspešné, “ uviedol Artjakov. Počiatočná sériová výroba tankov T-14 Armata neumožňuje výrobu bezpilotnej verzie, avšak vzhľadom na sľubný charakter tejto verzie ťažkého ruského tanku bude táto myšlienka realizovaná v blízkej budúcnosti.

 

Minulý rok v apríli ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov oznámil, že ruský tank Armata prešiel skúškou v Sýrii. Podľa jeho slov sú tieto skúšky dôležitým prvkom k tomu, aby Rusko mohlo uplatniť tank Armata v reálnych bojových podmienkach v budúcnosti. Denis Manturov tiež zdôraznil, že tank Armata nemá vo svete obdoby a neustále sa modernizuje. Podľa jeho slov už má Rusko niekoľko predbežných objednávok na vývoz tohto tanku.

T-14 Armata je jediným tankom na svete patriacim do tretej povojnovej generácie, ktorý je určený pre vedenie boja v bezprostrednom styku s nepriateľom, podporu útoku motostreleckých jednotiek, útok na fortifikačné stavby a na vojenské jednotky nepriateľa nasadené v otvorenom teréne či umiestnené v úkryte. Ruské ministerstvo obrany predtým uzavrelo zmluvu na nákup 132 bojových strojov T-14 a T-15 na platforme Armata. Očakáva sa, že dohoda bude splnená do konca tohto roka.

Milan Novický

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov