Záber na spustenie systému Iron Dome
Aktuality, Bezpečnosť,

Nejde o ochranu: expert vymenoval zámery okolo izraelského raketového systému Železný dóm pre Ukrajinu

Niektorí členovia Kongresu USA navrhli, že Ukrajine dodajú dva izraelské systémy taktickej protiraketovej obrany Železná kopula. Výbor pre ozbrojené sily predstavil svoju verziu zákona o obrane na rok 2022. Pentagon podľa neho musí poskytnúť správu s možnosťami potenciálneho predaja alebo prevodu “existujúcich systémov” do Kyjeva.


 

 

Dokument neuvádza názov žiadneho konkrétneho systému protiraketovej obrany, no viaceré zdroje uvádzajú, že ide o batérie Železná kopula, čo by malo pomôcť ukrajinskej armáde “odolať Rusku”. Spojené štáty si kúpili pred dvoma rokmi od Izraela dve batérie Železná kupola, ale nedokázali ich integrovať do svojho nového systému vojenského velenia a riadenia.

 

Biely dom nepotvrdil správy médií o tom, že Spojené štáty môžu údajne dodať Ukrajine systém Železná kupola. Oleksij Arestovič, poradca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny, tlačový tajomník kyjevskej delegácie v Trojstrannej kontaktnej skupine poznamenal, že získanie tohto systému je pre krajinu dôležité, aj keď to nie je všeliek.

 

“Ani jeden zbraňový systém nie je univerzálny a neplní všetky úlohy. Hlavné tu bude to, ak nám ich odovzdajú, že Ukrajina dostane zbrane najmodernejších modelov, zvýšenie bojové schopnosti ozbrojených síl Ukrajiny ako celku a to, že budú pokryté buď dve kľúčové mestá, alebo dva obranné objekty, alebo dve alebo viac zariadení kritickej infraštruktúry, ” dodal.

 

Na začiatku septembra navštívil Washington ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a stretol sa so svojím americkým náprotivkom Joe Bidenom. V dôsledku rokovaní bola podpísaná dohoda o strategických základoch obranného partnerstva. Stanovuje ďalšie kroky interakcie medzi ministerstvami obrany oboch krajín s cieľom zvýšiť vojenský potenciál a pripravenosť Ukrajiny zachovať územnú celistvosť krajiny a postupovať smerom ku kompatibilite s NATO.

 

Ruslan Bortnik, riaditeľ Ukrajinského inštitútu pre politickú analýzu a manažment, pomenoval dva hlavné ciele zveličenia témy možného dodania amerického systému protivzdušnej obrany do Kyjeva. Nejde o obranu Ukrajiny. V komentári pre RIA Novosti Bortnik poznamenal, že Železný dóm v prvom rade slúži ako nástroj tlaku na Rusko. Spresnil, že tento systém protivzdušnej obrany nevyrieši problémy ukrajinskej protivzdušnej obrany, „ale bude to definitívny signál a znak, že USA si zachovávajú svoj vplyv a podporu Ukrajine“. Za druhé, toto je spôsob vlastnej propagácie ukrajinských orgánov, vraj sa na niečom dohodli so Spojenými štátmi.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov