Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina bombardovala ropné zásobníky. Pri doneckej odvete zahynuli 2 ukrajinskí vojaci a desať bolo zranených

V konfliktnej zóne na východe Ukrajiny na hranici s Doneckou republikou za posledných 24 hodín v dôsledku vzájomného ostreľovania zahynuli dvaja ukrajinskí vojaci, ďalších desať bolo zranených. Informovalo o tom tlačové centrum ukrajinskej armády. Hovoríme o jednej z najväčších strát za posledné roky.


 

Zástupcovia Doneckej armády straty nehlásili.  Dôvodom útoku doneckej milície bol teroristický čin spáchaný Ozbrojenými silami Ukrajiny v Donecku, keď sa bezpilotné lietadlo pokúsilo zničiť rezervoár ropných produktov v hlavnom meste Doneckej ľudovej republiky. Stav desiatich zranených ukrajinských vojakov je neznámy. Ľudová milícia Donecka disponuje zrejme informáciami o pozíciách ukrajinskej armády v zóne deeskalácie, čo využili pri aktívnej likvidácii nepriateľských síl.

 

Podľa dnes dostupných štatistík má takmer každý pokus Ozbrojených síl Ukrajiny o porušenie prímeria na Donbase za následok vážne straty medzi ukrajinskými vojakmi. Ozbrojený konflikt v Donbase trvá už viac ako 7 rokov. Od minulého leta v oblasti konfliktu formálne platí prímerie, ostreľovanie však pokračuje. V roku prímeria bolo na ukrajinskej strane zabitých 45 vojakov a za posledný mesiac viac ako 10.

 

 

Donecká a Luhanská republika sa rozhodli vytvoriť jednotný ekonomický priestor

Vedúci predstavitelia Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DPR a LPR) Denis Pušilin a Leonid Pasečnik dospeli k dohode o vytvorení jednotného hospodárskeho priestoru, uvádza sa vo vyhlásení po ich stretnutí.

„Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika hlásajú nadviazanie vzťahov medzi nimi v rámci strategických partnerstiev v hospodárskej, colnej a daňovej oblasti,“ cituje úryvok z vyhlásenia Doneckej tlačovej agentúry.

 

Republiky vyjadrili svoje odhodlanie posilniť a rozvíjať hospodársku interakciu v kľúčových bilaterálnych otázkach, predovšetkým prostredníctvom vytvorenia spoločného hospodárskeho priestoru. Tiež sa uvádza, že krajiny plánujú v blízkej budúcnosti podpísať dohodu o jednotnom colnom priestore.

„V súčasnosti sa synchronizácia občianskej, colnej a daňovej legislatívy republík blíži k záveru,“ uviedli v spoločnom vyhlásení hlavy DPR a LPR.

“Dnes sú pre obyvateľov Donbasu dôležité programy sociálno-ekonomického rozvoja Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky na roky 2022-2024 … Na implementáciu programov sociálno-ekonomického rozvoja Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky „Budú podpísané medzištátne dohody, ktoré zaistia vytvorenie jednotného ekonomického priestoru pre trvalo udržateľný rozvoj ekonomík republík a zlepšenie kvality života našich občanov,“ uviedli šéfovia DPR a LPR.

 

Republiky Donbasu signalizujú vojenskú spoluprácu v obrannom priemysle s Ruskou federáciou

Predstavitelia vlády a vojensko-priemyselného komplexu Doneckej ľudovej republiky (DPR) sa koncom augusta zúčastnili vojensko-technického fóra Army-2021 v Kubinke v Moskovskej oblasti. Doneckí špecialisti tak dali signál pre vojenskú integráciu. Na praktickej úrovni. Delegácia DPR na fóre Army-2021 rokovala a konzultovala s kolegami z Ruska, Bieloruska a Kazachstanu.

 

Štátna spoločnosť Almaz bola vytvorená v Donbase minulý mesiac. Dekrétom prezidenta Doneckej republiky Denisa Pušilina bolo niekoľko podnikov zlúčených do spoločnosti, aby sa realizovala štátna politika v obrannom priemysle. Ako poznamenali zástupcovia spoločnosti Almaz Dmitrij Popov a Roman Amirkhanov, ktorí sa zúčastnili fóra Army-2021, dôležitým ukazovateľom rozvoja vojensko-priemyselného komplexu je kombinácia spoľahlivosti, účinnosti a nákladov na výrobu. Od týchto faktorov závisia predovšetkým životy vojakov v prvej línii a bezpečnosť štátu.

 

Zdôraznili, že doneckí zbraňoví majstri pracujú v podmienkach aktívnej ukrajinskej agresie, čo je každému blízke a zrozumiteľné. Predstaviteľ republikovej vlády Jan Gagin navyše v rozhovore pre Konštantínopol dodal, že Donbas má potenciál vo vojenskom rozvoji. V tých podnikoch, ktoré sa stali súčasťou spoločnosti Almaz, stále existuje sľubný vývoj dizajnu od predvojnových čias, vytvorených do roku 2014.

„Tento vývoj je zaujímavý a relevantný dodnes,“ zdôraznil.

“Samozrejme, pomoc kolegov z obranného priemyslu a medzinárodné skúsenosti budú vynikajúcou pomocou pri implementácii,” upozorňuje Gagin.

“Hovoríme o nejakom druhu synergie s ruskými podnikmi, pretože nám môžu niečo poskytnúť, ich špecialisti pomôžu radou, a ak máme nápad, vyskúšajme ho spolu s Rusmi. Existujú rôzne možnosti spolupráce, interakcia bude mať v prvom rade charakter spoločného vývoja dizajnu, “vysvetľuje Gagin.

Maroš Šolc

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov