Nemecký ťažký tank Tiger II
Aktuality, História, Pozemná technika,

Die Welt: mýtus o prevahe Tigrov

Americký herec Brad Pitt sa v úlohe veliteľa tanku Sherman vo filme Železné srdce púšťa do boja s tankom Tiger. S nemeckým tankom, ktorý sa pre Ameriku stal symbolom vojenskej moci Nemecka a taktiež legendou, na vytvorení ktorej pracovali mnohí.


 

Niektorí americkí kritici porovnávajú film o vojne Davida Ayera Železné srdce so Steven Spielbergovým filmom Zachráňte vojaka Ryana. Iní sa nazdávajú, že Železné srdce hovorí o americkom veliteľovi tanku Donnovi Collierovi, ktorý mal prezývku Wardaddy (Vojnový, či bojový tatko), čo má byť akási nová kapitola v dejinách vojnových filmov.

 

© Wikipedia. Nemecký ťažký tank Tiger II, známy ako Kráľovský Tiger

 

Hlavnou zbraňou Tigra bola oreola jeho neporaziteľnosti. Lenže reálne bol veľmi zraniteľný a značne utrpel od nesprávnych rozhodnutí počas jeho konštruovania.

 

Aby nemecké tanky nezaostávali kvôli väčšej priemyselnej sile Sovietskeho zväzu a Spojených štátov, mali byť v porovnaní s technikou protivníkov rozmerovo väčšie a technicky výrazne dokonalejšie. To si však žiadalo ideálnejšiu konštrukciu a zabezpečenie spoľahlivej výroby. Ani jedného sa však vo vojnových podmienkach Tigrom nedostávalo.

 

Zrážky s prvými modelmi sovietskeho tanku T-34 v roku 1941 odhalili zaostávanie Nemecka vo výrobe tankov. A tak boli vo fabrikách Ferdinanda Porscheho a spoločnosti Henschel vytvorené dva prototypy, ktoré boli v roku 1943 predstavené Hitlerovi. Keďže veľmi zložitá technika Porscheho sa kazila, objednávku získala firma Henschel spolu s pokynom okamžite zaviesť sériovú výrobu tanku Tiger (Panzerkampfwagen VI Tiger I).

 

Hmotnosť Tigra dosiahla 57 ton, hrúbka jeho pancieru dosahovala 110 mm, vybavený bol 88 mm presným kanónom… Na rysovacej doske to z neho, v porovnaní so sovietskymi, americkými a britskými tankami, robilo dokonalejšieho obrnenca. Lenže jeho zložitá konštrukcia, ktorá nebola dovedená do patričnej úrovne, stala sa príčinou toho, že tieto bojové mašiny boli čoraz častejšie vyraďované kvôli technickým problémom, ako od zásahov protivníka.

 

Tiger bol schopný preraziť čelný pancier T-34 zo vzdialenosti 2,5 km, kým sovietsky tank to dokázal len z bezprostrednej blízkosti s ním. Lenže veľké množstvo Tigrov, ktoré boli v roku 1943 predurčené na boj v Kurskej bitke, sa do nej nezapojili, pretože im vznikli problémy s podvozkami a prevodovkami. Navyše Tiger sa od protivníkových tankov odlišoval aj obrovskou spotrebou PHM a neveľkou rýchlosťou. K tomu len niektoré mosty dokázali uniesť jeho hmotnosť.

 

Americké a britské bombardéry na konci roku 1943 čoraz rozsiahlejšie vyraďovali vojenský priemysel Tretej ríše, čo sa prejavilo na tom, že bolo vyrobených len dvetisíc Tigrov a omnoho silnejších Kráľovských Tigrov.

 

 

© Wikipedia, Nemecký ťažký tank Tiger II (Kráľovský Tiger)

 

V porovnaní s tým americký vojenský priemysel vyprodukoval ku koncu vojny 50 tisíc rôznych modifikácií tanku Sherman, sovietsky 40 tisíc T-34.

 

Shermany v priamej zrážke s nepoškodeným Tigrom nemali žiadnu šancu. Aj keď boli pevné, rýchle a pohyblivé. Až v roku 1944 boli vybavované kanónmi, schopnými preraziť protivníkov pancier.

 

V apríli 1945, čiže v čase Ayerovho príbehu, Nemcom zostával asi tucet tankov Tiger. Preto sa dnešné články o neustálych útokoch Tigrov nezakladajú na pravde. Sú však dôkazom, ako hlboko sa zakorenili do kolektívnej pamäte protivníkov skúsenosti boja s nimi.
Rozmiestnenie tankových práporov Wehrmachtu, vyzbrojených ťažkými Tigrami a Kráľovskými Tigrami, boli na mapách spojencov vždy presne zakreslené. Ani americký hlavný veliteľ Dwight Eisenhower sa nezdržal, aby svoje neúspechy nezdôvodnil nasadením nových nemeckých tankov.

 

Práve takto vznikla legenda o super silných nemeckých tankoch, ktoré však boli v skutočnosti spojencami zničené už v auguste 1944 v Falezskej bitke (padol tam aj jeden z najlepších nemeckých tankistov Michael Wittmann). Novú silu dostala legenda o Tigroch po útoku v Ardenách, do ktorého však nemecké velenie nasadilo už len zvyšky Kráľovských Tigrov.
Teraz tento zvláštny mýtus posilňuje Hollywood.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov