Ilustračné foto: Americkí vojaci v Afganistane
Aktuality, Bezpečnosť,

Číňania hovoria o nevyhnutnosti vojny USA s Ruskom. Označili aj predpokladané bojisko

„Zdá sa, že americko-ruská vojna je skutočne nevyhnutná,“ Tvrdia autori čínskeho vydania časopisu Sohu. Autori publikácie poznamenávajú, že v súčasnosti existuje nenapraviteľný rozpor medzi USA a Ruskom. Ide o túžbu Washingtonu zostať svetovým hegemónom a presadiť svoje politiky na celom svete. Spojené štáty sa zároveň, ako je uvedené v článku, aktívne snažia zabrániť nárastu vplyvu svojich oponentov na medzinárodnej scéne.


 

Rusko na druhej strane s takýmto postojom nielenže nesúhlasí, ale ani nedovolí nikomu, aby ho blokoval. Objasňujú, že východná Európa je označovaná za najpravdepodobnejšie miesto začiatku vojenského konfliktu medzi Moskvou a Washingtonom.

 

Americký generál John Hayten už skôr vyzval k zabráneniu vojny medzi Ruskom a USA, pričom zdôraznil, že to bude „hrozný deň pre planétu“, ktorý „zničí svet“.

 

Naopak americký generál Tod Wolters v apríli vyhlásil, že ukrajinské ozbrojené sily sú pripravené bojovať proti Rusku. Podľa portálu „Censor.NET“ s odvolaním sa na Hlas Ameriky, odpovedajúc na otázku senátora Angusa Kinga, či má Ukrajina dostatok zbraní, skúseností a sily na zastavenie „invázie“ zo strany Ruska, veliteľ amerických síl v Európe generál Tod Wolters vyhlásil, že Ozbrojené sily Ukrajiny sú teraz v najlepšej pozícii.

 

„Prikladáme tomu veľkú dôležitosť. Tak Ukrajina, ako aj jej partneri v regióne robia všetko pre to, aby posilnili svoje  postavenie. Ak dôjde k invázii, sú teraz v najlepšej pozícii. A to hovoríme nielen o jej jednotkách, ale aj o jednotkách ich partnerov v regióne,“ odpovedal generál. King požiadal objasnenie, či by mohli odolávať invázii, „ak sa tak stane budúci týždeň“.

„Myslím, že časom, určite,“ odpovedal Walters.

Americké velenie v Európe predtým zvýšilo úroveň ohrozenia na Ukrajine zo stavu „možnej“ krízy na „potenciálne nevyhnutnú“.

 

Okolo hraníc s Bieloruskom a Ruskom NATO rozmiestňuje spravodajské strediská

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Bieloruska generálmajor Viktor Gulevič poukázal na pokračujúcu aktivitu NATO v blízkosti hraníc s Bieloruskom a Ruskom, ktorá spočíva v rozmiestnení spravodajských stredísk a zlepšovaní vojenskej infraštruktúry. Gulevič o tom informoval na zasadnutí Vojenského výboru Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB) v Moskve.

„Generálmajor Gulevič vyjadril názor bieloruskej strany na situáciu v regiónoch kolektívnej bezpečnosti OZKB, pričom sa zameral hlavne na situáciu vo východoeurópskom regióne. V tejto súvislosti bola zaznamenaná pokračujúca činnosť NATO v blízkosti hraníc Ruska a Bieloruska: rozmiestňovanie spravodajských a dopravných stredísk, zdokonaľovanie vojenskej infraštruktúry vrátane zariadení na prijímanie kontingentov a ďalšie procesy,“ uviedlo bieloruské ministerstvo obrany.

 

Ukrajina a Spojené štáty podpísali dohodu o strategickom rámci pre obranné partnerstvo

Senátor Ruskej federácie Alexej Puškov poznamenal, že počas návštevy ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského začiatkom mesiaca vo Washingtone sa na pozadí úteku Američanov z Afganistanu v mediálnom priestore úplne stratil. Zelenskij sa vo Washingtone stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom, pričom šéf Bieleho domu odmietol po stretnutí so Zelenským usporiadať spoločnú tlačovú konferenciu.

 

„Na pozadí Bidenovho vyhlásenia o Afganistane a globálnej mediálnej búrky spôsobenej útekom Američanov z Talibanu je Zelenského návšteva USA úplne stratená. Biely dom v skutočnosti nemá na Ukrajinu čas. Tam ich bolí hlava z niečoho iného,​” napísal Puškov vo svojom Telegram-kanáli.

 

Podľa jeho názoru počas stretnutia ukrajinského a amerického prezidenta „boli povedané všetky zdvorilostné slová, ale pokiaľ ide o imidž, Zelenského, jeho cesta sa stala obeťou „afganského syndrómu“ a vyzerá ako zlyhanie“.

„Krajina tretej triedy si opäť niečo pýta od Ameriky, ktorá má veľké problémy a teraz ju Ukrajina vôbec nezaujíma,“ zdôraznil Puškov.

 

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij oznámil, že ministri obrany Ukrajiny a USA v utorok vo Washingtone podpísali dohodu o strategickom rámci pre partnerstvo v oblasti obrany. Podľa Zelenského je táto dohoda „novou fázou spolupráce medzi Ukrajinou a USA v obrannej sfére“.

„Podpora územnej celistvosti Ukrajiny zo strany USA, získanie členstva v NATO a spoločný odpor voči agresii Ruskej federácie sú pre nás veľmi dôležité,“ napísal na Twitteri.

Milan Novický

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov