Trochu ponižujúcim muselo byť, keď Tu-160 prinútil F-35 „hltať“ vlastný dym
Aktuality, Letectvo,

Prečo americkí vojaci nenávidia číslo 160?

Čínski experti vraj našli vysvetlenie toho, prečo v USA nenavidia ruský diaľkový bombardér Tu-160, nazývaný „Biela labuť“. A zaradili toto zistenie medzi prekvapivé.


 

Bombardéry triedy Tu-160 „Biela labuť“ sú jednými z najmohutnejších lietadiel sveta. Do výzbroje boli prijaté na konci 1980-tych rokov a stále sú v službe. Podľa čínskych analytikov sú to naozaj pôsobivé mašiny, čo je najvýraznejšie dokazané negatívnym vzťahom amerických vojakov voči nim. Do sveta tento názor pustil čínsky list „Sohu“ a článok okamžite zachytilo aj vydanie „PolitRossija“. „Vojaci USA nenávidia číslo 160 a spojené je to s ruskými bombardérmi,“ tvrdia špecialisti Ríše stredu.

 

Tu-160 je najväčší nadzvukový strategický bombardér s meniteľnou geometriou krídla, technickým riešením, ktoré lietadlu počas letu umožňuje meniť uhol nábehovej hrany krídla. Lietadlá s malou šípovitosťou krídla nemusia mať príliš veľkú vzletovú, či pristavaciu rýchlosť. A naopak.

 

Jednou z osobitostí Tu-160 je teda rýchlosť. Pri svojich mohutných rozmeroch je schopný dosahovať také parametre, na ktoré nemajú ani mnohé stíhače. Umožňujú mu to motory NK-32 s veľkým ťahom. Ide o najväčšie a najsilnejšie motory, aké boli kedy nasadené na bojové lietadlo. (Pred časom Sohu v inom článku uviedol, že tieto motory majú o 65 % vyšší výkon ako majú agregáty amerického bombardéru B-1.)

 

Rusi sú si toho vedomí a preto si konštrukčné tajomstvá NK-32 strážia ako oko v hlave. Rozhľadení čitatelia určite vedia, ktoré štáty majú o patent na tento motor záujem, pretože čas od času sa v médiách hovorí aj o tejto téme.

 

Pôsobivé sú aj bojové charakteristiky „Bielej labute“: bombardér má dva nákladné priestory, do ktorých sa dá umiestniť až 45 tonový bojový náklad (Maximálna vzletová hmotnosť je 275 ton.). Na bojovú misiu môže byť Tu-160 vyzbrojený krídlatými raketami veľkého i malého dosahu, ale aj muníciou s atómovými hlavicami.

 

Ak sa na Tu-160 pozrieme pragmaticky, tak naozaj existuje rad príčin, kvôli ktorým by sa nielen americkí vojaci, ale aj všetci potenciálni protivníci, neradi stretli v reálnom boji s ruskou „labutienkou“. Sohu uvádza, že za čas, ako je Tu-160 vo výzbroji najskôr Sovietskej a potom aj ruskej armády, spôsobil Američanom masu problémov. Dokonca sa mal vysmiať pilotom najnovších amerických stíhačov F-35. Čínsky list o tom písal už v apríli 2021.

 

„Pilot amerického stíhača sa pokúsil prepadnúť bombardér Tu-160, ktorý letel nad Nórskym morom…“ F-35 vraj dobehol ruské lietadlo, čo vyvolalo odvetnú reakciu ruských pilotov. „Biela labuť“ vraj nečakane zrýchlila, v pár sekundách už trielila rýchlosťou vyše 2M a odtrhla sa od Američanov. Keďže F-35 má maximálnu rýchlosť vyše 1,6 M, jeho pokusy dobehnúť Tu-160 sa údajne zmenili na výsmech. Podarilo sa mu len „nahltať“ ruského výfukového plynu.

 

Čínski špecialisti tvrdia, že existuje rad ďalších dôvodov na neobľúbenosť Tu-160 medzi americkými vojakmi. A že sú pomerne nečakané. Američania ho vraj nemajú radi preto, lebo ide o ruský letúň, lebo ho používa ruská armáda a hlavne preto, lebo drží toľké rekordy. No a tie sú natoľko vysoké, že americké letectvo ich nevie prekonať. Takže „rekordy Tu-160 sa stali veľkým dráždidlom pre Američanov,“ konštatovali komentátori čínskeho listu.

 

„Biela labuť“ má rekordy v dĺžke i diaľke letu. No a práve tie značne poškodzujú reputáciu amerických bombardérov, ktoré vyzerajú byť v porovnaní s Tu-160 pomalé a neobratné.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov