Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf britskej kontrarozviedky: Víťazstvo Talibanu vážne zvýšilo morálku extrémizmu na celom svete

“Vzhľadom na víťazstvo Talibanu v Afganistane je potrebné poznamenať, že teroristická hrozba pre Britániu sa nezmenila zo dňa na deň. Hrozba zostáva skutočná a trvalá.” Uviedol riaditeľ MI5 Ken McCallum.


 

“Bez tieňa pochybností poviem, že víťazstvo Talibanu vážne posilnilo morálku extrémizmu na celom svete. Úspech Talibanu dal citeľne odvahu rôznym skupinám, ako sú ISIS, alebo Al-Káida. Tieto organizácie sú nadšené a schopné nových útokov v dohľadnej budúcnosti. Islamskí extrémisti predstavujú obrovský bezpečnostný problém.” Dodal Ken McCallum.

 

Vedúci kontrarozviedky uviedol, že MI5 sa zameriava práve na tieto riziká a na otázky zaistenia bezpečnosti krajiny. Protiteroristické operácie v Afganistane sú podľa neho do značnej miery úspešné. McCallum uviedol, že za posledné štyri roky bolo vo Veľkej Británii zabránené 31 útokom, vrátane 6 počas pandémie koronavírusu. Britská vláda oznámila, že bude komunikovať s Talibanom na základe politiky, ktorú budú vykonávať, a zároveň pripisuje veľký význam postoju novej vlády k ľudským právam v Afganistane. Bezpečnostná služba však bude naďalej minimalizovať akékoľvek riziká, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku vlády Talibanu.

 

“Znovu zdôrazním – teraz dochádza k emocionálnemu nárastu radikálnych hnutí. Musíme byť ostražití tak voči rastu terorizmu, ktorý sa pre nás za posledných 5-10 rokov stal skutočným trendom, ako aj proti potenciálnemu obnoveniu akcií v štýle al-Káidy.” Povedal vedúci MI5.

 

Generál Lord Richards, bývalý veliteľ britských ozbrojených síl, včera tiež nastolil otázku pravdepodobnosti ďalšieho 11. septembra a vysvetlil, že v Afganistane sa objavili nekontrolovateľné priestory, ktoré môžu teroristi využívať na vlastné účely.

 

Bývalý britský premiér Tony Blair, ktorý stál na čele britskej vlády v rokoch 1997 až 2007, argumentoval za pokračovanie zahraničnej vojenskej prítomnosti v Afganistane. Blair vystúpil v Londýne pri príležitosti 20. výročia teroristického útoku z 11. septembra 2001 na USA.

 

Tony Blair verí, že boj proti terorizmu – sám osebe – nebude schopný odstrániť teroristickú hrozbu. Potvrdzuje to aj rýchle obnovenie vplyvu Talibanu po stiahnutí zahraničných vojsk z Afganistanu. Blair, ktorý viedol britskú vládu v roku 2001, keď medzinárodná koalícia presťahovala svoje jednotky do Afganistanu, navrhuje jasne definovať opatrenia na boj proti novému nárastu terorizmu.

“Rekonštrukcia Afganistanu zlyhala nie preto, že by afganský ľud rekonštrukciu nechcel, ale preto, že neboli vytvorené efektívne štátne inštitúcie na správu krajiny a nebola prekonaná dlhodobá korupcia,” povedal Blair.

 

Ilustrácia: Taliban

 

Taliban nie je legitímnou vládou Afganistanu

“Hnutie Taliban, ktoré prevzalo moc v Afganistane, ešte nie je podľa medzinárodných štandardov legitímnou vládou”, oznámil Vasilij Nebenzia, stály predstaviteľ Ruska pri OSN.

 

„Toto hnutie ešte nikto neuznal. Podľa medzinárodných štandardov Taliban ešte nie je legitímnou afganskou vládou,“ odpovedal Nebenzia novinárom na otázku, či si myslí, že by Taliban mal byť zastúpený v OSN. „Povedali sme, že budeme monitorovať, ako budú v skutočnosti riadiť krajinu. Či splnia, čo sľúbili.“

 

Svetové spoločenstvo podľa neho bude tiež monitorovať, či si Taliban splní svoje záväzky, či bude, ako sľúbil, bojovať s teroristickými organizáciami v krajine a zabezpečí ľudské práva vrátane žien.

„Uvidíme. Na posudzovanie je priskoro,“ dodal Nebenzja.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov