Orion
Aktuality, Letectvo,

Neriadená munícia zasiahne tank na 4 kilometre. Ruské bezpilotníky dostali nový zameriavací systém

Ruské útočné drony dostali nové zameriavacie zariadenie, ktoré umožňuje použitie neriadenej munície s vysokou presnosťou proti pozemným cieľom. Vykonané testy potvrdili účinnosť nového zameriavacieho systému. Podľa zdroja v komplexe obranného priemyslu, nový zameriavací systém nainštalovaný na lietadlo Orion umožnil tomuto dronu zasiahnuť cieľ tankového typu priamym zásahom z neriadenej munície. Súčasne bola z dronu nachádzajúceho sa v nadmorskej výške 4 km vypustená 100-kg bomba.


 

Vývojári tvrdia, že nový zameriavač zaisťuje, že ciele môžu byť zasiahnuté neriadenou muníciou so závideniahodnou presnosťou. Maximálna výchylka leteckej bomby vypustenej z niekoľko kilometrovej výšky nie je väčšia ako 10 metrov.

 

Používanie vysoko presnej munície je veľmi nákladné, letectvo vyvíja zameriavacie systémy typu Gefest, ktoré umožňujú používať neriadenú muníciu s vyššou účinnosťou. To isté sa stalo s útočnými dronmi, čo výrazne znížilo náklady na ich používanie. Neriadená munícia sa navyše vyrába v oveľa väčších množstvách kvôli jej jednoduchšej konštrukcii a relatívne nízkej cene. Okrem neriadených bômb je Orion schopný niesť navádzané bomby a riadené strely, najmä modernizované rakety Vichr-M.

 

Projekt lietadiel Orion sa začal v roku 2011 na objednávku ministerstva obrany. Mechanizmus patrí do triedy strednej výšky a dlhej doby letu, maximálna doba je 24 hodín zo stropom asi 8 tisíc metrov. Orion váži 1 100 kg, užitočná záťaž je 250 kg. Prvá skúšobná vzorka bola vytvorená už v roku 2015, nasledujúci rok sa začali skúšky. Na leteckej výstave MAKS-2017 bola prezentovaná exportná verzia. Podpísanie prvej sériovej zmluvy na dodávku dronov Orion medzi Ministerstvom obrany RF a spoločnosťou Kronštadt bolo oznámené na fóre Armáda-2020. Do skúšobnej prevádzky bol prvý komplet dronu odovzdaný v apríli 2020.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov