Spike LR2
Aktuality, Pozemná technika,

Nahradí americký Javelin? Izraelský Rafael chce dodať protitankové systémy do Srbska a Poľska

Izraelská spoločnosť Rafael Advanced Defence Systems aktívne propaguje svoje výrobky na medzinárodných vojenských výstavách. Nedávno rakety predstavila na výstave MSPO v poľských Kielciach. Rafael ktorý vyrába protitankové raketové systémy Spike LR2 očakáva, že budú získané nielen v Poľsku, ale aj v Srbsku.


 

Regionálny riaditeľ Rafael Al Zaher už skôr v rozhovore pre srbskú televíziu uviedol, že Izrael a Srbsko rokujú o možnom predaji protitankových raketových systémov Spike LR2 srbskej vláde. Na srbskom trhu už spoločnosť funguje v spolupráci so štátnou obrannou spoločnosťou Jugoimport-SDPR.

 

 

Okrem Srbska sa spoločnosť chystá aktívne pracovať aj v Poľsku: bola to jediná izraelská vojensko-priemyselná firma na nedávnej výstave zbraní a očakáva, že o jej výrobky bude mať záujem Varšava. Prvá dohoda s Poľskom bola podpísaná ešte v roku 2003, keď poľskí partneri získali technológie na výrobu protitankových raketových systémov. Potom bola zadaná ďalšia zmluva, ktorej platnosť vyprší v roku 2021. Preto teraz Rafael presadzuje myšlienku podpísania novej dohody, ktorá by umožnila predaj izraelských raketových systémov do Poľska.

 

Ak Srbsko a Poľsko získajú Spike LR2, potom vstúpia do „klubu“ izraelských vlastníkov ATGM vo východnej Európe. V súčasnej dobe je izraelský komplex už v prevádzke armád krajín ako Maďarsko, Slovensko a Estónsko. Spike LR2 patrí do rodiny izraelských multifunkčných protitankových raketových systémov Spike. Analýza exportných dodávok izraelských raketových systémov ukazuje, že sú o niečo lacnejšie ako ich hlavný konkurent, americký Javelin.

 

Náklady na izraelský komplex sú asi 200 tisíc dolárov, zatiaľ čo náklady na Javelin sú asi 240 tisíc dolárov. O raketách Spike je známe, že môžu byť vybavené kombinovanými, fragmentačnými a kumulatívnymi hlavicami. Pre Srbsko a Poľsko by teda akvizícia izraelského raketového systému bola vzhľadom na vysokú kvalitu výrobkov Rafael a ich účinnosť výnosným rozhodnutím.

 

 

Poľsko na východe svojej krajiny doteraz plánovalo rozmiestňovať protitankové raketové systémy FGM-148F Javelin. V júni poľský minister národnej obrany Mariusz Błaszczak informoval o svojej účasti na ukážkových cvičeniach na polygóne Kyjewo neďaleko Toruni, kde jednotky územnej obrany predviedli použitie protitankových systémov Javelin.

Počas svojej návštevy strelnice, na ktorej boli tieto rakety prvýkrát použité, šéf ministerstva obrany zdôraznil, že po získaní Javelinov pre sily územnej obrany značne stúpla obranyschopnosť poľskej armády.
“Túto novú zbraň, Javelin, ktorú dostala poľská armáda, budú používať brigády vojsk územnej obrany na východe našej krajiny. Má to veľký význam, pokiaľ ide o celý systém zadržiavania eventuálneho agresora, “povedal.

 

Cvičenia s nasadením rakiet Javelin sa konali v rámci kurzov inštruktorov ľahkej pechoty Územných síl obrany, ktoré vedie Cvičné stredisko Územných síl obrany v Toruni. 4. marca 2020 Ministerstvo zahraničia USA schválilo predaj Poľsku 79 protitankových systémov Javelin a 180 rakiet FGM-148F za približne 100 miliónov dolárov. Príslušné vyhlásenie zverejnilo oddelenie amerického ministerstva obrany pre spoluprácu a bezpečnosť. Bolo tak urobené na žiadosť poľskej strany. Do celkového balíka patrí aj zariadenie na nacvičovanie ich použitia na počítači, makety vyučovacích systémov a ďalšie príslušné služby.

 

 

FGM-148 Javelin je prenosný protitankový raketový komplet stredného dosahu s pasívnym samonavádzacím zariadením typu “vystreľ a zabudni” odpaľovaný z ramena, alebo vozidiel. Moderná protitanková riadená strela (PTRS) bola vyvinutá v spolupráci firiem Texas Instruments (dnes Raytheon Systems Company ) a Martin Marietta (dnes Lockheed Martin ), vznikla podľa požiadaviek americkej armády ako náhrada za PTRS M47 Dragon , ktorá mala krátky dostrel (65 – 1000 m) a iba poloautomatickú navádzaciu sústavu typu SACLOS. Strela sa dá použiť ako protitanková, dokonca je účinná aj proti vrtuľníkom. Naopak sa nedá využiť na ničenie budov, pretože je navádzaná teplom. Do výroby sa dostala roku 1994 a po prvých testoch ju dostala roku 1996 prvá americká jednotka. Do roku 2002 bolo vyrobených pre potreby ozbrojených síl USA cca 3000 odpaľovacích zariadení a 30 000 striel. Tento komplet vlastní asi štrnásť krajín, okrem iného aj Česko, Ukrajina, Jordánsko , Lotyšsko a Veľká Británia.

Vlado Šinko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov