Bojové vozidlo Lynx
Aktuality, Pozemná technika,

Nemecký obranný gigant Rheinmetall zachraňuje stredné Slovensko

Počas výstavy IDEB 2021 v Bratislave podpísali spoločnosti Rheinmetall a CSM Industry s.r.o memorandum o porozumení na výrobu hlavných komponentov pre vojenské bojové vozidlá pechoty (tzv. BVP) LYNX IFV pre pripravované obstarávanie Ministerstva obrany SR pre slovenské ozbrojené sily ako aj výrobu spoločného produktu Rheinmetall UDS HX 8×8, bager ktorým CSM začala ešte v roku 1967.


 

“Rheinmetall má veľký záujem o skutočné partnerstvo so slovenským obranným priemyslom a má skúsenosti s integráciou miestnych spoločností do globálneho dodávateľského reťazca.” uvádza Oliver Mittelsdorf, Senior Viceprezident pre Rheinmetall. „Naše nedávne dohody s Boxer CRV v Austrálii a Lynx IFV v Maďarsku ukazujú obrovské výhody, ktoré partnerstvo s Rheinmetallom prináša miestnym spoločnostiam. Integrovaním sa do nášho globálneho dodávateľského reťazca môžu naši slovenskí priemyselní partneri ťažiť z obrovských exportných príležitostí. “

 

LYNX IFV – IDEB Bratislava 2021

 

Je nám potešením zúčastniť sa takého dôležitého programu modernizácie, akým je IFV pre Slovensko. Skupina Rheinmetall je kľúčovým hráčom v obrannom sektore a touto spoluprácou umožníme skutočný prenos know-how, príležitosť vytvoriť dlhodobú ekonomickú prosperitu na posilnenie priemyselu a národnej suverenity Slovenska, lokalizáciu výroby a podporu najmenej rozvinutých regiónov. Touto spoluprácou a zapojením domáceho priemyslu sa dosiahne využitie výrobnej kapacity v dlhšom časovom období, povedal Tomáš Maroš, konateľ CSM Industry s.r.o. .

 

Rheinmetall UDS HX 8×8 – IDEB Bratislava 2021

 

Partnerstvo medzi spoločnosťami Rheinmetall a CSM Industry potvrdzuje záväzok spoločnosti Rheinmetall k lokalizačnej stratégii v Slovenskej republike. CSM Industry prispeje k Lynx IFV svojim technologickým zázemím a rozsiahlymi skúsenosťami s kooperatívnou výrobou zváraných dielov, komponentov, oceľových konštrukcií a strojov. Spolupráca zároveň otvára ďalšie príležitosti pre možnú integráciu produktov a služieb CSM do globálneho dodávateľského reťazca spoločnosti Rheinmetall pre bojové vozidlá, ako sú Lynx, Boxer, Kodiak AEV a ďalšie z dielne Rheinmetall.

 

Pásové vozidlo Lynx KF41 z dielne Rheinmetall je silným uchádzačom o program výmeny flotily bojových vozidiel pechoty slovenských ozbrojených síl.

 

Obstarávaná technika, ktorú plánuje obstarať Ministerstvo obrany SR formou G2G, resp. investícia s ňou súvisiaca, predstavuje objem peňažných prostriedkov viac ako 2,061 miliardy EUR, a teda oba Projekty (BVP aj 8×8) svojím významom, investovanými prostriedkami a možnosťami z nich vyplývajúcimi pre Slovenskú republiku, je to jedinečná šanca vlády SR ako podporiť slovenské hospodárstvo a znížiť regionálne rozdiely. Podľa nášho názoru, pri správnom nastavení kritérií na obstaranie projektov by tieto boli schopné priniesť niekoľkonásobne vyššiu hodnotu za peniaze, ako sa uvádza v špecifikovaných návrhoch, uviedol Tomáš Maroš, generálny riaditeľ CSM Industry.

 

Vláda Slovenskej republiky sa pritom vo svojom dokumente s názvom „Programové vyhlásenie vlády 2020-2024“ zaviazala „koordinovať rozvoj regiónov tak, že sa aj zaostávajúce a vyľudňujúce sa regióny stanú plnohodnotnou súčasťou širšieho geografického priestoru“. V nadväznosti na uvedené by bolo vhodné, aby pri obstarávaní techniky participovali na výrobe a následnom servise najmä slovenské subjekty a subjekty ktoré sú súčasťou práve zaostávajúcich oblastí NRO, t.j. najmenej rozvinutých okresov. Príslušné rozhodnutie je v plnej moci a kompetencii vlády Slovenskej republiky, ktorá „má dominantnú úlohu pri koordinácii a poskytovaní podpory, v kontextoch stratégií regionálneho rozvoja a inkluzívnych politík v najširšom zmysle slova“ (Programové vyhlásenie vlády 2020-2024), dodal Maroš.

 

Rheinmetall UDS HX 8×8 v CSM Industry Tisovec

 

CSM Industry a Rheinmetall Man Military Vehicles predstavili na IDEB Bratislava svetovú premiéru rýpadla UDS Rheinmetall HX 8×8

Svetová premiéra rýpadla UDS od CSM INDUSTRY na nákladnom automobile RMMV HX 8×8 počas týždňovej výstavy IDEB v Bratislave poskytla rámec pre prezentáciu schopností slovenského obranného priemyslu. „Tešíme sa, že môžeme predstaviť toto všestranné riešenie ženijného rýpadla na čisto vojenskom nákladnom vozidle Rheinmetall MAN s najvyššou mobilitou vrátane brodivosti až do 1,5 m našim zákazníkom HX na celom svete a novým potenciálnym používateľom spolu s CSM. Ďalší dôležitý míľnik pre úzku spoluprácu spoločnosti Rheinmetall so slovenským obranným priemyslom“, uviedol Frank Lallig, viceprezident spoločnosti Rheinmetall Man Military Vehicles, Nemecko

 

Aktuálne sa sme sa posunuli o level vyššie. Dôvodom je spolupráca s nadnárodným zbrojárskym koncernom Rheinmetall Man Military Vehicles s ktorým sa UDS budú vyvíjať a aj predávať cez jeho predajné kanály. „Spoločnosť Rheinmetall dodá svoje podvozky a naša strana špeciálne upravené nadstavby, či už s balistickou ochranou alebo bez nej,“ potvrdil šéf CSM Industry Tomáš Maroš.

 

Prvý vyrobený model, ktorý bol predstavený na IDEBE ako svetová premiéra bude nasadený čoskor na testovacie skúšky do nemeckého Bundeswehru, „ak uspeje, v čo dúfame, môže to znamenať veľký míľnik pre slovenský obranný priemysel, našu spoločnosť ale aj celý región Gemera, kde nezamestnanosť dosahuje až 20%“, dodal Alexander Horváth, Vice Prezident Defence spoločnosti CSM Industry.

 

Alexander Horváth, VP Defense CSM Industry, Tomáš Maroš, CEO CSM Industry, John Abunassar, CEO Vehicle System Division Rheinmetall, Oliver Mittelsdorf, VP Vehicle System Division Rheinmetall

 

Nové vozidlo Rheinmetall Man UDS HX 8×8 je určený na podporu ženijných jednotiek a na okamžité akcie na záchranu životov. Svojim využitím je schopné nielen kopať do dĺžky až 14,6 s otočnou hlavou o 360 stupňov, ale môže byť využité aj ako zdvíhacie zariadenie až do 7 ton. Zároveň hrá dôležitú úlohu vo vojenskom nasadení, pri zabezpečení technických prostriedkov a štruktúr podporujúcich činnosť bojových jednotiek alebo odstraňovanie ruín v nebezpečných zónach.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov