Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Členovia britských špeciálnych jednotiek SAS sa museli prestrojiť za ženy aby unikli Talibanu

Britské komando sa pred hrozbou likvidácie prezlieklo do ženských šiat, aby sa jeho príslušníci vyhli stretom s Talibanom. Britské ministerstvo obrany zažíva ďalšiu hanbu na pozadí incidentu, ktorý odhalili novinári v Afganistane. Podľa získaných informácií potom, ako Taliban zahájil rozsiahlu ofenzívu v Afganistane, sa skupina britských špeciálnych síl, neočakávane obklopená militantmi, musela prezliecť za ženy, aby sa dostala z južného Afganistanu do Kábulu a následne mohla byť evakuovaná špeciálnym lietadlom.


 

Išlo o skupinu 20 príslušníkov britských špeciálnych síl SAS, ktorí boli nútení skryť sa pred Talibanom po sérii diverzných akcií už na územiach, ktoré kontroloval Taliban. Bolo to na juhu Afganistanu. V prípade odhalenia by im v lepšom prípade hrozilo väzenie.

 

„Britské špeciálne jednotky SAS si obliekli ženský odev (burky) a vydávali sa za ženy pri dramatickom úteku po tom, čo americký prezident Joe Biden potvrdil, že dodrží termín 31. augusta na stiahnutie vojakov z Afganistanu. Britské médiá sa zo spoľahlivých zdrojov dozvedeli, že asi 20 príslušníkov SAS, elitných britských vojenských síl, zostalo v južnom Afganistane, pričom sa museli o seba postarať sami. Keďže tam neboli žiadne helikoptéry, ktoré by ich prepravovali, museli prejsť stovky kilometrov, aby sa dostali na medzinárodné letisko v Kábule,“ informoval spravodajský portál „Mirage News“.

 

Pomerne veľa otázok vyvoláva aj pozícia britského ministerstva obrany, ktoré už predtým oznámilo, že celá britská armáda bola z Afganistanu v plnej miere evakuovaná.

 

Taliban: Ponúkali sme Američanom spoločnú kontrolu nad Kábulom ale Biden a generál Mackenzie to odmietli

V západnej tlači sa objavujú odhalenia poľných veliteľov Talibanu kde sú predstavené niektoré detaily zajatia afganského hlavného mesta. Washington Post uvádza, že Taliban ponúkol americkej strane spoločnú kontrolu nad Kábulom, ale Bidenova administratíva uviedla, že ich úlohou je stiahnuť jednotky čo najrýchlejšie.

 

Také informácie, ktoré sa v samotných štátoch už nazývajú senzačné, zneli z úst hlavy vojenského krídla Talibanu Abdula Ghaního Baradara. Podľa jeho slov osobne komunikoval so zástupcami Američanov, pričom navrhol možnosť fázového prevodu Kábulu pod kontrolou Talibanu  s postupným sťahovaním amerických vojsk – až na niekoľko mesiacov.

 

“Biden odmietol. Bol odhodlaný stiahnuť jednotky podľa prísneho plánu. Americký generál Mackenzie uviedol, že americkí vojaci opustia kábulské letisko do 31. augusta. Vzdal sa aj spoločnej kontroly nad mestom.” Uviedol Baradar

 

Spojené štáty už skôr uviedli, že to boli Taliban, kto stanovil podmienku stiahnutia amerických vojsk do 31. augusta. Teraz sa vynárajú detaily. Ukazuje sa, že samotný Taliban nečakal, že budú môcť Kábul tak ľahko prevziať.

 

“S potešením sme sa dozvedeli, že Ashraf Ghani (afganský prezident) z krajiny utiekol. Toto sme vtedy nečakali. Mesto sa tak rýchlo dostalo pod našu kontrolu. Mnohí z nás len plakali od šťastia.” Uviedol jeden z poľných veliteľov teroristickej skupiny.

 

Ukazuje sa, že až potom Taliban „odporučil“ Američanom, aby urýchlili svoj odsun z kábulského letiska. Spočiatku Taliban vyjadroval úplne iné návrhy načasovania sťahovania amerických vojsk. V západnej tlači vyhlásenia Talibanu vyvolali ďalšiu vlnu kritiky voči Bidenovi. Napríklad britský denník Daily Mail píše, že keby Bidenova administratíva prijala návrh Talibanu na spoločnú kontrolu nad Kábulom, potom by Američania a spojenci boli schopní pokojne evakuovať všetkých, ktorí chceli evakuovať z Afganistanu.

 

To by ľuďom umožnilo vyhnúť sa zátarasom, ktoré potom postavil Taliban. Ghaniho let nakoniec šokoval Taliban aj Spojené štáty a evakuačná operácia sa zmenila na chaos. Ašraf Ghaní dostal dezinformáciu, že Taliban je už v prezidentskom paláci a hľadá jeho izbu. V skutočnosti sa v tej dobe Taliban len približoval ku Kábulu a navrhoval variant spoločnej kontroly afganského hlavného mesta s Američanmi. Ľudia blízki Bidenovej administratíve potvrdili, že samotná myšlienka 5 tisícového amerického kontingentu ovládajúceho 5 miliónový Kábul spolu s Talibanom sa Pentagonu zdala šialená.

Vlado Šinko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov