Britská ponorka HMS Vanguard
Aktuality, Námorníctvo,

Veľká Británia chce presunúť jadrové ponorky zo Škótska do Francúzska alebo v USA

Veľká Británia vypracovala akčný plán na stiahnutie svojich jadrových ponoriek zo základní v Škótsku pre prípad, že by sa Škóti chceli odtrhnúť od Spojeného kráľovstva. Informuje Financial Times s odvolaním sa na dobre oboznámené zdroje. Podľa portálu je jednou z možných variantov presun ponoriek na základňu Devonport neďaleko anglického Plymouthu. Ako uvádza FT s odkazom na analýzu Kráľovského spoločného inštitútu pre obranný výskum z roku 2014, tento krok by mohol stáť 3-4 miliardy libier.


 

Druhou variantou je vyslanie ponoriek do USA alebo Francúzska. Toto rozhodnutie by pre rozpočet bolo najmenej nákladné, môže sa však negatívne odraziť na obrannej suverenite . V rámci tretieho variantu Veľká Británia skúma možnosť dlhodobého prenájmu terajších kráľovských základní Clyde a Coulport, ktoré sa nachádzajú v Škótsku. V tomto prípade Spojené kráľovstvo so Škótskom začne rokovania, ktoré by základniam poskytlo status britských zámorských území . V prípade získania nezávislosti však Škótska národná strana vystupuje za vyvezenie jadrového arzenálu z územia regiónu.

 

Ministerstvo obrany však oznámilo, že neplánuje presunúť jadrový arzenál zo Škótska. Niekoľko vysokých predstaviteľov, ktorých mená neboli uvedené, pre noviny uviedlo, že tieto plány len dokazujú, akej ťažkej voľbe bude čeliť britská vláda, ak sa Škótsko stane úplne nezávislým. Londýn však zatiaľ nedáva Edinburghu také možnosti, argumentujúc, že Škóti sa rozhodli už pred siedmimi rokmi. Vtedy sa okolo 55% účastníkov referenda o nezávislosti vyslovilo za zotrvanie vo Veľkej Británii. „Škótska národná strana“ však využila výsledky britského referenda o členstve v EÚ v roku 2016, v ktorom populácia Škótska, na rozdiel od Spojeného kráľovstva ako celku, Brexit nepodporila. Táto okolnosť viedla k tomu, že škótski nacionalisti presadzujú nové referendum o nezávislosti.

 

Na začiatku augusta riaditeľ kancelárie britského premiéra Michael Gove oznámil, že britská vláda nebude brániť prevedeniu nového referenda o nezávislosti v Škótsku , ak to bude vôľa národa. V roku 2014 Škótsko hlasovalo za zotrvanie regiónu v Spojenom kráľovstve. Otázku organizovania opakovaného referenda úrady regiónu opakovane predkladali. Škótska ministerka Nicola Sturgeonová hovorila o snahách o vykonaní ďalšieho referenda o nezávislosti v rokoch 2020-2021, ale premiér Boris Johnson opakovane vyhlasoval, že nedopustí druhé referendum, pretože národ Škótska už v roku 2014 vyjadril svoju vôľu. Pre usporiadanie referenda v Škótsku je nutný súhlas centrálnych úradov.

Vlado Šinko

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov